• 1
  • 76
  • 77
  • 78
  • 79
  • 80
  • 94
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Evgeniy - майстор
Заповядай, на лично ще ти пусна телефона.

Може би 100+. Ама те квадратите нямат пряка връзка с големината на буфера.
Ако приемем, че ще се ползват 25 градуса от тези 1000 литра (нагрят до 65* и "източен" до 40*), това са 25000 килокалории, или 29 киловат/часа.
Така, че в зависимост от загубите на обекта ще топли определено време, преди да има нужда от ново загряване.
Квадратурата има връзка с разхода на енергия, което пък определя циклите на машината, каквато и да е тя. Уравнението е ТП (котел)- буфер- отопляема площ (обем). Ако се нагласят всичките стойности правилно, става една перфектна система.
Помня, че някой се отказа от буфер, след експеримент. Май градския беше.
Там се ползва ТП.
radius - майстор
А буфера беше от... Евгени. Но спецовете казват, че моето връзване не е точно като на буфер и затова не работи. Признава се само паралелна схема. Аз имам друга теория.
ves-ko - специалист
Здравейте,

Предстои ми монтаж на буферен съд и моля за вашите коментари относно показаните на картинката начини на свързване.
Предимства и недостатъци на всеки от вариантите?
Кой вариант е за предпочитане?
При повече от една помпа в 'изходната' част (потребление) буфера играе ли роля и на хидравличен изравнител?
Ако 'да' при кой вариант? или и при двата?

Предварително Благодаря за споделените знания и опит.
Прикачен файл:
Bufer_bc300_razrez_2.png
speka_rs - майстор
На мен първия вариант ми харесва повече ползвам го и съм доволен. Втория вариант може би интересен, ако искаш ударно да затоплиш къщата.
ves-ko - специалист
нед мар 01, 2020 9:58 pmspeka_rs написа:
На мен първия вариант ми харесва повече ползвам го и съм доволен. Втория вариант може би интересен, ако искаш ударно да затоплиш къщата.
Колко помпи (кръга) имаш след буфера?
speka_rs - майстор
нед мар 01, 2020 11:16 pmves-ko написа:
нед мар 01, 2020 9:58 pmspeka_rs написа:
Колко помпи (кръга) имаш след буфера?
При мен е една помпата след буфера е една, защото бойлера ми е последователно на буфера. При един приятел, сме по същия начин със две.
Вичи - специалист
Практически няма значение, направи този, който ти е по-лесен. Вторият е една идея по-удачен, защото:
- като заработи котела топлата вода ще отиде директно към радиаторите и като започнат да притварят термо главите, или с каквото регулираш излишната ще отиде в буфера.
- ако дебита на помпата/ите към радиаторите е по-голям от тази на котела, при първия, в началото на цикъла, ще смесва с хладка вода от буфера.
И в двата случая, ако котела е на твърдо гориво, ще ти трябва трипътен вентил на малкия кръг като на схемата от първа страница.
Да, играе роля на хидравличен изравнител.
ves-ko - специалист
Още едно питане:
Като изключим неръждавейката (доста висока цена - емайл. х2), Емайлирания по-добре ли е от стоманен неемайлиран (като живот и т.н.) или и там има някаква уловка ? :?
ves-ko - специалист
Сторено.
Емайлиран 300 (272л.) - 'залепна' си на мястото.
Прикачен файл:
20200311_175738.jpg
  • 1
  • 76
  • 77
  • 78
  • 79
  • 80
  • 94

Тема "Буфер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: