• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 27
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
nikolov333 - майстор
Обърни внимание и на типа на ДТЗ.. Клас А и АС.. Възможно е уреда ти да не е настроен правилно за теста на А и АС..
Докосването на нула и защитен в контакта не винаги задейства ДТЗ, още повече че тип А е "по-стабилна" ..
moimoimoi - майстор
изпълнението на това табло хич не ми харесва.
всеки един консуматор има някаква минимална утечка, и като се съберат 20-30 консуматора то и техните утечки се сумират и е възможно самоволно изключване на дтз-то без да има реално проблем.
отделно че като изключи дтз-то и цялата къща остава без ток.
мисля че поне осветлението трябва да не е през дтз.
krasi92 - майстор
Наи вероятно таблото е по някакви изискваня за германия и по проект а не е по системата на направи си сам макар че доста наши фирми работят там и е възможно проектанта да се е опитал да блесне с икономии.
krasi92 - майстор
Наи вероятно таблото е по някакви изискваня за германия и по проект а не е по системата на направи си сам макар че доста наши фирми работят там и е възможно проектанта да се е опитал да блесне с икономии.
Hoвoceлckи - майстор
пон фев 10, 2020 12:37 amTarkalan написа:

Откачих защитния на този кръг от шината(зелената клема) и тогава между зелената и синя клема няма потенциална разлика, а между откачения защитен и синята клема(нулевата шина) имам напрежение 45V при положение, че съм включил АП-то на кръга.
Това на мен ми звучи като този откачен защитен проводник от жълтата клема да отива вместо работна нула по фасонките?
Можеш ли да го провериш и отречеш това?
kozl - майстор
нед фев 09, 2020 12:12 pmTarkalan написа:
Когато свържа нула и защитен където и да е в къщата, ДТЗ изключва.
нед фев 09, 2020 5:48 pmTarkalan написа:
Сега открих, че на контакти от друг кръг не изключва и когато допра нулата до пластината на защитния.
нед фев 09, 2020 7:40 pmTarkalan написа:
Защитният си е в ред до шината, после има мост до Нулевата шина и от моста има заземяване до шината за изравняване на потенциалите, която е на 5метра от таблото, на стената и на нея за свързани още тръбите на парното и водопровода.
ЖЗ са 2 на една шина в кутията долу на таблото. Моста м-у двете шини се вижда, но според снимката в моста е свързан син проводник (вероятно нула от външна 4 проводна мрежа). Към шината за изравняване на потенциалите, вероятно е изведен втория ЖЗ от снимката. Другия ЖЗ очаквам да е свързан в клемореда на ЖЗ проводници горе в дясно на таблото от снимката :?
Малко спам, но съм изненадан, че тръбите на водопровода са метални, вероятно неръждаеми :?
нед фев 09, 2020 9:11 pmTarkalan написа:
Казвам още веднъж, че ДТЗ изключва когато допра нула и земя(на пластината) на един от контактите. При същото нещо, но на друг токов кръг ДТЗ отново НЕ изключва.
ДТЗ е 1бр. за цялата инсталация 40А 30мА
нед фев 09, 2020 9:36 pmTarkalan написа:
И с включен консуматор и без - не изключва, а уредът казва, че токът и времето не са ок, което е ясно щом не изключва.
И също така с и без консуматор ако допра нула и защитен на 1бр. единствен контакт в един от токовите кръгове, изключва. В другите токови кръгове, както и в таблото не изключва.
Щом в таблото не изключва при наличие на монофазен консуматор, значи си шунтирал ДТЗ-то и както ти писа moimoimoi в контактите имаш нула и на защитните клеми. Обаче виж червеното :?
нед фев 09, 2020 10:11 pmTarkalan написа:
С първия опит нула и защитен изключи и тъкмо се зарадвах, че всичко е Ок и - изненада като не изключи с уреда.
След това започнах да пробвам всички други.
нед фев 09, 2020 10:20 pmTarkalan написа:
нед фев 09, 2020 10:11 pmhidrazin написа:
нед фев 09, 2020 9:49 pmTarkalan написа:
допиране на нула и защитен също не изключва, както и с уреда.
С какво ги допираш?
С кой уред какво и как го правиш?
:partyman:
Окъсявам ги с проводник.
Друга снимка не мога да направя, защото вече не съм при таблото.
Вход изход да окъсявам на N на ДТЗ не съм пробвал - не очаквам, обаче реакция от това.
А с уреда директно на ДТЗ пробвах - Нищо.
Къде в таблото окъси ЖЗ и СИН?
нед фев 09, 2020 11:05 pmTarkalan написа:
С лампа не съм проверявал на контактите, които не задействат ДТЗ(какво трябва да се случва там с лампата, че да е наред или не и по-точно понеже, очевидно не е наред какво означава ако лампата свети при фаза и нула и при фаза и земя)
А да окъся N на ДТЗ ще пробвам( не помня дали го пробвах или не)
Вероятно си пробвал и ДТЗ не пада. Може би :?
нед фев 09, 2020 11:24 pmTarkalan написа:
нед фев 09, 2020 11:13 pmnikolov333 написа:
Понеже станаха много стр. не помня пробва ли с уреда директно на ДТЗ между всяка от фазите нула на изхода му.? :?:
Да. Пробвах. Не изключва. Показва ми 230V
Това може би потвърждава, че входа и изхода на нулата на ДТЗ са шунтирани :? Въпроса е къде и защо има контакт, който изключва при ндопир на защитна клема и нула :? Да не би точно този единствен контакт да е неправилно свързан :?
Да ама тука се сещам, че бях направил късо м-у ЖЗ и Нулев проводник в бойлерно табло, навивайки по-дълъг винт в металната конзолна кутия, същият беше притиснал нулев проводник към корпуса на кутията и пробил изолацията. И понеже нулевия проводник след шалтера, то късото се откри чак когато шалтера се включи без да е присъединен бойлер и при това при вдигнати АП, защото при всички свалени пак не падаше ДТЗ.
пон фев 10, 2020 12:12 amTarkalan написа:
нед фев 09, 2020 11:31 pmHoвoceлckи написа:
Между фаза и нула ДТЗ не изключва - това е късо.

Мост (късо) между синия и жълтия клеморед, трябва да ти изключва ДТЗ-то?
От там нататък - разкачваш и намираш кои проводници ти отиват точно на проблемните контакти (с прозвъняване).
Ето точно това беше и моя ход, но между жълт и син клеморед ДТЗ НЕ изключва. Там намерих и утечка около 45V. Само, че не съм сигурен дали тя пречи на работата на ДТЗ или си е друга "екстра".
Не изключва, но има 45V. A аз по-горе помислих, че са шунтиране нейде по инсталацията. Но ако са шунтирани (окъсени) как ще има потенциал м-у тях :? Да и утечката се измерва по ток с дименсия ампери. Обаче как ще има 45V разлика в потенциала м-у тези два клемореда ако входа и изхода на нула на ДТЗ са свързани с тези клеми :? :? :? Какъв трябва да е тока през ДТЗ, за да има такъв потенциал :shock:
Изход нула на ДТЗ свързан директно със син клеморед (не се вижда точно на снимката но се предполага). Вход нула на ДТЗ е свързан и обединен в шините долу на таблото със два ЖЗ проводника, единият от които следва да е свързан със ЖЗ шина (поне така се вижда на снимката), а другия излиза навън от таблото към друга шина на 5 метра
пон фев 10, 2020 12:41 amTarkalan написа:
пон фев 10, 2020 12:19 amHoвoceлckи написа:
Този потенциал го има между входа и изхода на нулата на ДТЗ-то?
Този потенциал го локализирах в кръга на осветлението на мазето, кедето е и единствения контакт, който изключва ДТЗ.
Откачих защитния на този кръг от шината(зелената клема) и тогава между зелената и синя клема няма потенциална разлика, а между откачения защитен и синята клема(нулевата шина) имам напрежение 45V при положение, че съм включил АП-то на кръга.
Също така след това изолирах този целия токов кръг, включих всичко останало и резултатът беше, че ДТЗ изключи при окъсяване на синя и зелена клема, но от другите контакти на други кръгове не изключи. С уреда също не изключи.
Т. е според мен този потенциал е проблем от утечка в някоя от старите фасунги в мазето, но това не е причината за странното поведение на ДТЗ.
Я пак. Щото ДТЗ-то би трябвало да шунтира потенциала м-у двете клеми синя и зелена по веригата синя клема - изход нула ДТЗ - вход нула ДТЗ - нулева шина - мост към нулева и защитна шина - защитна шина - зелен клеморед. :?
Как го изолира? Разкачи фаза от АП, нула и ЖЗ от клемореда? Интересно все пак колко е утечката м-у точките на измерения потенциал, която не събаря ДТЗ :?
Аз не съм специалист, но при липса на консумация по инсталацията не очаквам ДТЗ да пада при окъсяване на защитен и нула в контакт.
Още в началото автора твърди, че ДТЗ пада като свърже защитен и нула където и да е в къщата. После не е така, пък се чуди защо доверието към него се е шунтирало :?
А при разкачена нула изход на ДТЗ-то и тест на ДТЗ-то с уреда що не пада тва ДТЗ :?
нед фев 09, 2020 10:31 pmTarkalan написа:
нед фев 09, 2020 10:23 pmhidrazin написа:
Попитах с кой от двата уреда какво правиш?
Жокер - единия уред има две сонди (накрайника, извода, краища...) другия три сонди.
Почти е така.
Testboy - двете сонди във фаза и нула на контакта и натискане на двата RCD test бутона.
HT не е със сонди а със щепсел(включваш в контакт) има и 3 сонди, но откъм уреда. Включват се по схема в уреда за тест RCD. На дисплея можеш да избираш различните видове ДТЗ по милиампери и какъв тест да правиш - за време на изключване, за допустим ток на изключване, или комбиниран тест и др.
Пускаш теста и чакаш. Резултатите от всички видове съм ги написал по-горе.
Ама тоя уред с 2 сонди във фаза и нула, как създава утечка извън веригата на ДТЗ :? :? :? Не требе ли сондите да са на фаза и защитна клема :? Айде щепсела е ясен с три "сонди" е ама нещо се не връзва, ама и много ни навърза :wink: , та ни натъркаля Tarkalan:lachtot: :lachtot: :lachtot:
Tarkalan - специалист
пон фев 10, 2020 9:22 amkozl написа:
нед фев 09, 2020 12:12 pmTarkalan написа:
Когато свържа нула и защитен където и да е в къщата, ДТЗ изключва.
нед фев 09, 2020 5:48 pmTarkalan написа:
Сега открих, че на контакти от друг кръг не изключва и когато допра нулата до пластината на защитния.
нед фев 09, 2020 7:40 pmTarkalan написа:
Защитният си е в ред до шината, после има мост до Нулевата шина и от моста има заземяване до шината за изравняване на потенциалите, която е на 5метра от таблото, на стената и на нея за свързани още тръбите на парното и водопровода.
ЖЗ са 2 на една шина в кутията долу на таблото. Моста м-у двете шини се вижда, но според снимката в моста е свързан син проводник (вероятно нула от външна 4 проводна мрежа). Към шината за изравняване на потенциалите, вероятно е изведен втория ЖЗ от снимката. Другия ЖЗ очаквам да е свързан в клемореда на ЖЗ проводници горе в дясно на таблото от снимката :?
Малко спам, но съм изненадан, че тръбите на водопровода са метални, вероятно неръждаеми :?
Казвам още веднъж, че ДТЗ изключва когато допра нула и земя(на пластината) на един от контактите. При същото нещо, но на друг токов кръг ДТЗ отново НЕ изключва.
ДТЗ е 1бр. за цялата инсталация 40А 30мА
И с включен консуматор и без - не изключва, а уредът казва, че токът и времето не са ок, което е ясно щом не изключва.
И също така с и без консуматор ако допра нула и защитен на 1бр. единствен контакт в един от токовите кръгове, изключва. В другите токови кръгове, както и в таблото не изключва.
Щом в таблото не изключва при наличие на монофазен консуматор, значи си шунтирал ДТЗ-то и както ти писа moimoimoi в контактите имаш нула и на защитните клеми. Обаче виж червеното :?
С първия опит нула и защитен изключи и тъкмо се зарадвах, че всичко е Ок и - изненада като не изключи с уреда.
След това започнах да пробвам всички други.
нед фев 09, 2020 10:20 pmTarkalan написа:
нед фев 09, 2020 10:11 pmhidrazin написа:

С какво ги допираш?
С кой уред какво и как го правиш?
Окъсявам ги с проводник.
Друга снимка не мога да направя, защото вече не съм при таблото.
Вход изход да окъсявам на N на ДТЗ не съм пробвал - не очаквам, обаче реакция от това.
А с уреда директно на ДТЗ пробвах - Нищо.
Къде в таблото окъси ЖЗ и СИН?
нед фев 09, 2020 11:05 pmTarkalan написа:
С лампа не съм проверявал на контактите, които не задействат ДТЗ(какво трябва да се случва там с лампата, че да е наред или не и по-точно понеже, очевидно не е наред какво означава ако лампата свети при фаза и нула и при фаза и земя)
А да окъся N на ДТЗ ще пробвам( не помня дали го пробвах или не)
Вероятно си пробвал и ДТЗ не пада. Може би :?
нед фев 09, 2020 11:24 pmTarkalan написа:
нед фев 09, 2020 11:13 pmnikolov333 написа:
Понеже станаха много стр. не помня пробва ли с уреда директно на ДТЗ между всяка от фазите нула на изхода му.? :?:
Да. Пробвах. Не изключва. Показва ми 230V
Това може би потвърждава, че входа и изхода на нулата на ДТЗ са шунтирани :? Въпроса е къде и защо има контакт, който изключва при ндопир на защитна клема и нула :? Да не би точно този единствен контакт да е неправилно свързан :?
Да ама тука се сещам, че бях направил късо м-у ЖЗ и Нулев проводник в бойлерно табло, навивайки по-дълъг винт в металната конзолна кутия, същият беше притиснал нулев проводник към корпуса на кутията и пробил изолацията. И понеже нулевия проводник след шалтера, то късото се откри чак когато шалтера се включи без да е присъединен бойлер и при това при вдигнати АП, защото при всички свалени пак не падаше ДТЗ.
нед фев 09, 2020 11:31 pmHoвoceлckи написа:
Между фаза и нула ДТЗ не изключва - това е късо.

Мост (късо) между синия и жълтия клеморед, трябва да ти изключва ДТЗ-то?
От там нататък - разкачваш и намираш кои проводници ти отиват точно на проблемните контакти (с прозвъняване).
Ето точно това беше и моя ход, но между жълт и син клеморед ДТЗ НЕ изключва. Там намерих и утечка около 45V. Само, че не съм сигурен дали тя пречи на работата на ДТЗ или си е друга "екстра".
Не изключва, но има 45V. A аз по-горе помислих, че са шунтиране нейде по инсталацията. Но ако са шунтирани (окъсени) как ще има потенциал м-у тях :? Да и утечката се измерва по ток с дименсия ампери. Обаче как ще има 45V разлика в потенциала м-у тези два клемореда ако входа и изхода на нула на ДТЗ са свързани с тези клеми :? :? :? Какъв трябва да е тока през ДТЗ, за да има такъв потенциал :shock:
Изход нула на ДТЗ свързан директно със син клеморед (не се вижда точно на снимката но се предполага). Вход нула на ДТЗ е свързан и обединен в шините долу на таблото със два ЖЗ проводника, единият от които следва да е свързан със ЖЗ шина (поне така се вижда на снимката), а другия излиза навън от таблото към друга шина на 5 метра
пон фев 10, 2020 12:41 amTarkalan написа:

Този потенциал го локализирах в кръга на осветлението на мазето, кедето е и единствения контакт, който изключва ДТЗ.
Също така след това изолирах този целия токов кръг, включих всичко останало и резултатът беше, че ДТЗ изключи при окъсяване на синя и зелена клема, но от другите контакти на други кръгове не изключи. С уреда също не изключи.
Т. е според мен този потенциал е проблем от утечка в някоя от старите фасунги в мазето, но това не е причината за странното поведение на ДТЗ.
Я пак. Щото ДТЗ-то би трябвало да шунтира потенциала м-у двете клеми синя и зелена по веригата синя клема - изход нула ДТЗ - вход нула ДТЗ - нулева шина - мост към нулева и защитна шина - защитна шина - зелен клеморед. :?
Как го изолира? Разкачи фаза от АП, нула и ЖЗ от клемореда? Интересно все пак колко е утечката м-у точките на измерения потенциал, която не събаря ДТЗ :?
Аз не съм специалист, но при липса на консумация по инсталацията не очаквам ДТЗ да пада при окъсяване на защитен и нула в контакт.
Още в началото автора твърди, че ДТЗ пада като свърже защитен и нула където и да е в къщата. После не е така, пък се чуди защо доверието към него се е шунтирало :?
А при разкачена нула изход на ДТЗ-то и тест на ДТЗ-то с уреда що не пада тва ДТЗ :?
нед фев 09, 2020 10:23 pmhidrazin написа:
Попитах с кой от двата уреда какво правиш?
Жокер - единия уред има две сонди (накрайника, извода, краища...) другия три сонди.
Почти е така.
Testboy - двете сонди във фаза и нула на контакта и натискане на двата RCD test бутона.
HT не е със сонди а със щепсел(включваш в контакт) има и 3 сонди, но откъм уреда. Включват се по схема в уреда за тест RCD. На дисплея можеш да избираш различните видове ДТЗ по милиампери и какъв тест да правиш - за време на изключване, за допустим ток на изключване, или комбиниран тест и др.
Пускаш теста и чакаш. Резултатите от всички видове съм ги написал по-горе.
Ама тоя уред с 2 сонди във фаза и нула, как създава утечка извън веригата на ДТЗ :? :? :? Не требе ли сондите да са на фаза и защитна клема :? Айде щепсела е ясен с три "сонди" е ама нещо се не връзва, ама и много ни навърза :wink: , та ни натъркаля Tarkalan:lachtot: :lachtot: :lachtot:
То с толкова писане така ще излезе накрая :)
Уточних после, че сондите са фаза/защитен.
А и аз се изтъркалях вече :?
Ще откача лампите от ДТЗ и ще оставя само 4 кръга контакти + 3фазния на него.
После ако пак "не ще" ще откача всичко от шината за изравняване на потенциалите, ще махна моста между PЕ и N ще проверя дали има друга връзка някъде между тях. Така ще изчистим въпроса с работната нула и защитния.
fbr - майстор
Основния недостатък при анализ на електрически вериги с цифрови уреди е тяхното високо входно съпротивление, което води до нереални резултати от измерванията, а от там и до грешни изводи. Освен това, първото съждение, което се опитвате да докажете, а именно, че при късо между син и жълтозелен, ДТЗ трябва да изключи, това не винаги е така. Захвърлете всички уреди, направете си една пробна лампа от фасунга с лампа с нажежаема жичка, и тръгнете от ДТЗ-то. При допир между фаза и нулев-син ДТЗ не трябва да изключва, при допир между фаза и защитен-жълтозелен ДТЗ трябва да изключи, и така по веригата до края.
krasi92 - майстор
Проект инсталацията има ли или свободни съчинения правим. Ако те пипнат с направи си сам у немско ще береш ядове.
hidrazin - майстор
пон фев 10, 2020 9:49 amTarkalan написа:
Уточних после, че сондите са фаза/защитен.
Не знам какво си уточнил ама или се бъзикаш с нас, или си много, ама много далеч от електротехниката.
И се занимаваш с неща с които не трябва.
нед фев 09, 2020 9:49 pmTarkalan написа:
...при които и с допиране на нула и защитен също не изключва, както и с уреда.
Ето точно това беше и моя ход, но между жълт и син клеморед ДТЗ НЕ изключва.
Девет страници ни къпеш. Девет страници и почти никой не забеляза че въобще не знаеш какво правиш и какво "замерваш".
Напълно отговорно ти казвам - НЕ ЗНАЕШ КАК СЕ РАБОТИ С ВСИЧКИТЕ УРЕДИ дето имаш.
И не е обида а констатация. Даже не знаеш какво и къде да измериш.
Вземи си прочети поне описанията на уредите и какво как и къде се измерва.
Жокери:
- Testboy между ФАЗА и ЗАЩИТЕН
- HT 420 Combi не е само да ръгнеш неговия щепсел в контакта. Има си особености които се надявам да откриеш след четенето.
В тоя ред на мисли, и след прочетеното в девет страници ме хваща страх каква инсталация си сътворил.
Явно и в Германия нещата вече не са толкова О.К. след като се допускат такива неща.
Успех с четенето!
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 27

Тема "ДТЗ не изключва" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: