вт фев 18, 2020 10:26 amradius написа:Градско, то села не останаха, ти за чешми говориш!!! На мангалите, детелина ши им прай нашто кмет, чи белким са отбият малко от наше село, на път към най младия град, в общината. После и омекотена вода по чешмите ши им пуска, да не са отлага варовик по златните им зъби.вт фев 18, 2020 8:16 amtorbalan написа: Варовик се отделя при температури над 60 градуса...Тая заблуда, често се пише във форума. Щом е така аз питам:
1. Защо в тоалетното ми казанче всичко е покрито със слой варовик?
2. Защо по иноксовата гофра с която правих опити с макс. температура 30С, се отложи варовик?
3. Защо има селски чешми в района с по 5 см стени от варовик в коритото вътре?
пон фев 17, 2020 11:34 amXpacTa написа: Здравейте,Не се кахъри за серпентините, така или иначе те не са подходящи за ТП. С подходящ пластинчат топлообменник работата на ТП ще е много по-добра. В момента по този начин подвързваме солари към бойлер с една серпентина, вързана към ТП
Имам 200 литров емайлиран бойлер с две серпантини на Елдом. Едната е вързана към котле на твърдо гориво, а другата към термопомпа 16kw Samsung през трипътен вентил. Бойлера е от есента на 2015-та година. Някъде когато стана на четири години подмених анодната защита и малко след това двете серпантини една след друга се пробиха. За съжаление гаранцията му е 3 години (а сега май вече са с 5).
В момента се грее от електрическия нагревател и се чудя какво да предприема лятото - дали да сменям целия бойлер (неръждаемите са доооста скъпи) или един вариант, който ми предложиха - да сложа пластинчат топлообменник вода-вода и още една помпа и по този начин да грея водата в бойлера. Някой правил ли е подобно нещо? Идеята е, че би трябвало да е по-евтино от нов бойлер, а пък след някоя и друга година, когато вземе че се пробие и корпуса на бойлера ще мога да взема по-евтин, без серпантини.