Най - вълнуващия въпрос зимно време.
вт фев 18, 2020 10:26 amradius написа:
вт фев 18, 2020 8:16 amtorbalan написа:
Варовик се отделя при температури над 60 градуса...
Тая заблуда, често се пише във форума. Щом е така аз питам:
1. Защо в тоалетното ми казанче всичко е покрито със слой варовик?
2. Защо по иноксовата гофра с която правих опити с макс. температура 30С, се отложи варовик?
3. Защо има селски чешми в района с по 5 см стени от варовик в коритото вътре?
Градско, то села не останаха, ти за чешми говориш!!! На мангалите, детелина ши им прай нашто кмет, чи белким са отбият малко от наше село, на път към най младия град, в общината. После и омекотена вода по чешмите ши им пуска, да не са отлага варовик по златните им зъби.
LazarGanev - "Велик майстор"
пон фев 17, 2020 11:34 amXpacTa написа:
Здравейте,

Имам 200 литров емайлиран бойлер с две серпантини на Елдом. Едната е вързана към котле на твърдо гориво, а другата към термопомпа 16kw Samsung през трипътен вентил. Бойлера е от есента на 2015-та година. Някъде когато стана на четири години подмених анодната защита и малко след това двете серпантини една след друга се пробиха. За съжаление гаранцията му е 3 години (а сега май вече са с 5).

В момента се грее от електрическия нагревател и се чудя какво да предприема лятото - дали да сменям целия бойлер (неръждаемите са доооста скъпи) или един вариант, който ми предложиха - да сложа пластинчат топлообменник вода-вода и още една помпа и по този начин да грея водата в бойлера. Някой правил ли е подобно нещо? Идеята е, че би трябвало да е по-евтино от нов бойлер, а пък след някоя и друга година, когато вземе че се пробие и корпуса на бойлера ще мога да взема по-евтин, без серпантини.
Не се кахъри за серпентините, така или иначе те не са подходящи за ТП. С подходящ пластинчат топлообменник работата на ТП ще е много по-добра. В момента по този начин подвързваме солари към бойлер с една серпентина, вързана към ТП
XpacTa - специалист
Можеш ли да дадеш пример за подходящ топлообменник?

В service manual-a на термомпомпата пише, че водната помпа е Stratos 25/1-9 - ако разбирам правилно е доста мощничка. Каква би била подходяща за кръга откъм бойлера?
torbalan - Дървен философ
вт фев 18, 2020 10:26 amradius написа:
вт фев 18, 2020 8:16 amtorbalan написа:
Варовик се отделя при температури над 60 градуса...
Тая заблуда, често се пише във форума. Щом е така аз питам:
1. Защо в тоалетното ми казанче всичко е покрито със слой варовик?
2. Защо по иноксовата гофра с която правих опити с макс. температура 30С, се отложи варовик?
3. Защо има селски чешми в района с по 5 см стени от варовик в коритото вътре?
Отговора е прост - защото варовик се отделя и при изпарение на водата. В топлообменника не би трябвало да има изпарение.
radius - майстор
Не се приема този отговор :lol: За казанчето как да е, обаче коритото на селската чешма никога не пресъхва, пълно е догоре (с горно оттичане е), а варовика е по целите вертикални стени.
Също и гофрите бяха само под вода и пак имат варовик.
ср фев 19, 2020 4:04 pmradius написа:
Не се приема този отговор ...
:-D

Топлообменниците по абонатните ги сменят всеки сезон сигурно....
radius - майстор
Дай да се разберем за какво спорим, аз твърдя, че варовик се отделя не само над 60С, а и много по-надолу.
По-надолу се отделя само, ако има условия за изпаряване.
И да ти кажа - не споря. Информирам те. :)
LazarGanev - "Велик майстор"
ср фев 19, 2020 9:26 amXpacTa написа:
Можеш ли да дадеш пример за подходящ топлообменник?

В service manual-a на термомпомпата пише, че водната помпа е Stratos 25/1-9 - ако разбирам правилно е доста мощничка. Каква би била подходяща за кръга откъм бойлера?
Ами аз като си купувам топлообменник за всеки конкретен случай ми искат параметри и те си имат софтуер, който смята и препоръчва конкретен модел. А за помпата - 25/6 е достатъчна
radius - майстор
ср фев 19, 2020 5:36 pmtorbalan написа:
По-надолу се отделя само, ако има условия за изпаряване.
И да ти кажа - не споря. Информирам те. :)
Тогава може ли конкретно да посочиш къде е изпаряването в случая със чешмата и гофрите - и двете под вода?
Явно е някакво подводно изпаряване?!

Тема "Пластинчат топлообменник вместо серпeнтина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: