• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 8
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kalin72 - майстор
Шопе, прав си, знам всичко, казано от теб, е истина. Само че 10К лева отведнъж...няма как да стане. Имам други разходи, лозя - там инвестирам...
Ако пак дойдат програмите за енергийна ефективност, бих се хвърлил с рогата напред, ама сега...
naster - майстор
Да добавя... и в по-чист въздух... и за поколенията...
kalin72 - майстор
Преславе, няма как да разруша вътрешната изолация и да направя външна :) The harm is done, дето казват англоезичните....
Пак казвам, не се оплаквам, че ми е студено или много скъпо, просто търся златната среда...
preslav - майстор
ср фев 19, 2020 4:34 pmkalin72 написа:
Преславе, няма как да разруша вътрешната изолация и да направя външна :) The harm is done, дето казват англоезичните....
Пак казвам, не се оплаквам, че ми е студено или много скъпо, просто търся златната среда...
Че къде казах да разрушаваш вече направеното (то няма да ти е излишно, нито ще ти вреди), казах само защо и в какви случаи е за препочитане външната пред вътрешната изолация. В апартамента съм с вътрешна изолация, но съм на климатици и се топли само когато иа някой в стаята, на вилата съм с външна изолация, правена е поетапно, с двете ми леви ръце - в твоя случай (съвсем грубо казано) тази година ще направиш изолация на северната страна за 2-3 бона, догодина на западната за още толкова, ще поемеш глътка въздух и ще продължиш когато можеш и колкото можеш, 4-5 години по 2-3 хиляди не са като 1 година 10-15.
kalin72 - майстор
Да, и това е вариант, на части...
Но дали няма да се компроментира вече направеното, след като не е изцяло защитено? Ако се затворят краищата, не би трябвало да има проблем, така си мисля...
Ако прави сам, цената е съвсем различна. Ръцете му стават златни.
torbalan - Дървен философ
ср фев 19, 2020 4:18 pmkalin72 написа:
Хубаво де, като гледам, специалисти много тук, да попитам дали грешката ми е голяма, или може да се преглътне с повече вино и пържоли :))
Къща с вътрешна изолация по стените - вата 8-10 см. Таван изолиран с вата 10 см.
...
Като ти гледам подписа, котела ти е с мощност 32 киловата.
Колко е голяма къща ти?

Моята е около 120 квадратни метра застроена площ на етаж и половина (на втория етаж стаите са със скосени тавани).
Изолацията ми е средна хубост. 5см. от външната страна от плътната вата (тази дето е на плочи) и 10 см. от вътрешната страна без 3 стаи и едно антре на първия етаж.
До преди 2 зими се с термопомпа, чиято максимална мощност беше 14 киловата.
шоп - майстор
ср фев 19, 2020 4:42 pmpreslav написа:
тази година ще направиш изолация на северната страна за 2-3 бона, догодина на западната за още толкова, ще поемеш глътка въздух и ще продължиш когато можеш и колкото можеш, 4-5 години по 2-3 хиляди не са като 1 година 10-15.
Много точно написано!
Това важи за хора без наличен кеш.
След първата година ще дойдат и първите икономии 100-200 лв. Малко-много, колкото толкова. Все е кяр.
Втората година надраждане на първата и т.н. за трета и четвърта.
Обаче аз говоря, че има милярди левове на физически лица мъртви пари вложени в банки. Има много хора с пари, а мизерстват и студуват. Това не мога да го разбера.
fbr - майстор
Абе Шопе, тия дето държат по 100К в банка не студуват бре. А като хвърлиш едни 15К за изолация, ако ти се наложи след 2 месеца животоспасяваща операция за 10-тина К, кво праим. Нека всеки да си харчи парите, както намери за добре. Ако си сложил изол. за 15К, пък зимата била такава, че без да си правил изолация, ще си икономисал едни 300. Тях като какво перо ще ги впишем в бюджета. Като натоварващи цената на изолацията, или като изплащащи изолацията.
Сякакви има. Знам за милионер, дето като го погледнеш...
Разни хора, разни разбирания и приоритети.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 8

Тема "Отопление цена-качество" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: