Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
radius - майстор
И този имот го продайте на цигани, като реверанс към ет.1 :evil: :evil:
chichko_pechko - специалист
вт мар 03, 2020 11:26 pmРуди написа:
Вариант 1: Тръгвате по закона, успявате да намерите
техническо решение, да го прокарате със сила и да го
платите изцяло. Ремонтирате плочата и покрива и
съдите съседите за част от сумата с променлив успех.
В резултат получавате закърпен имот и отровена
атмосфера и то с цената на значителни разходи и
скъсани нерви.
Вариант 2: Отървавате се, дори на загуба от имота.
Получавате скромна сума, добавяте парите за ремонта
на плочата и на покрива и намирате по-подходящо жилище.

Не ми се гласува за първия вариант. Помислете добре!
Реално ние не платихме много за имота, понеже знаехме, че покрива е за ремонт + други фактори и получихме голяма градско жилище за малко пари - 45к за 110м2 + мази 30м2, където може да се направи за децата да играят + гараж със стая до него където може да се живее + част от двор за ползване и т.н. И да го продадем, пак ще сме в позиция да търсим нещо, но вече и с по-малко пари в джоба. Гредореда да ми стъпи на 4-5к? Покрива целия да го препокрия с нови керемиди, улуци и комини ще ми е 11-12к и може да ги осъдя за част от тези пари. Просто да намериш жилище в града за 5-членно семейство с ограничен бюджет е трудно.
За атмосферата - вярно ще е отровена, но аз не съм женен за комшииите :) Явно и кафе няма да пия с тях. Те са си такива явно. И няма гаранция, че на друго място пак няма да попаднеш на такива. В началото много добрички бяха!
Затова и искам да съм сигурен, че варинат 1 не е за мене, преди да мина на вариант 2.

Днес дойде конструктор и каза, че ако не товаря плочата няма да падне - т.е. ако не правя да преградна стена от ютонг или нещо такова ще си стои. Според него, той от десетки години е инженер, паднала плоча не е видял. Но аз пърху такова нещо не искам да рискувам да ходя даже. Иначе сградата няма и грам пукнатина по нея. И варианта за гредоред си остава. Каменна вата и тръбите за локалното са в него. Отгоре OSB и след това дървен паркет/дюшаме и сме готови. Всичко останало така или иначе го знаех от самото начало.
И другото е да го направя така, че след това да не ми висят общината или адвокати на съседите на главата. Нямам засега все още документ, че плочата е опасна. Може и да не се навие никой да ми даде такъв. И това ме тревожи, защото иначе няма как да накарам общината да се раздвижи. Или поне да имам черно на бяло, че гредореда е ок да се направи. Не мога и протокол да направя какво е долу при нея сега, защото не ме пуска да го снимам :(

Конструктивно, ако нещо някой му идва идея да сподели. Или други потенциални проблеми.
Руди - майстор
Ако тръгвате по този път, посъветвайте се с адвокат.
Понеже материалният интерес е малък, трябва да ви е
приятел, за да се хване с това дело.
Прочетете и разчепкайте член 195 от ЗУТ, може да му
дойде някаква рационална идея.

Технически решения ще се намерят.
zz_stefanov - майстор
Тази плоча надали пружинира цялата, не е едно цяло помещение от 110 м2.
По какво я определихне че е 8см., къщата не е измазана ли.
Да не би тези отдолу да са събаряли нещо и заради това, че някоя част не е подпряна да пружинира. Сега ще ги хванеш за гушата. :)
radius - майстор
Ямболските плочи пружинират. :shock: И аз съм го забелязал в роднини в тухлен блок на 50г.
ср мар 04, 2020 6:03 pmzz_stefanov написа:
Тази плоча надали пружинира цялата, не е едно цяло помещение от 110 м2.
По какво я определихне че е 8см., къщата не е измазана ли.
Да не би тези отдолу да са събаряли нещо и заради това, че някоя част не е подпряна да пружинира. Сега ще ги хванеш за гушата. :)
Не са събаряли нищо. На мене идеят ми е как да го направя сигурно и удобно за живеене. Не ми се занимава с тези отдолу въобще, ако може.

Има 2 стаи от 4м на 4м където проблема е виден явно. Когато мислехме, че над плочата е мазилка, решихме да видим колко е дълбока и дали да слагаме нова, защото изглеждаше сякаш някой е насипал слаба чименотва замазка над плочата. Взехме да дълбаем с машина и вместо да стигнем до самата плоча, след 7-8 см бяхме при комшийката отдолу. Така знаем колко е дебела. Къщата е измазана. Когато слязохме да замашем дупката, която направихме, видяхме че в двете по-големи стаи (4х4м) плочата е увиснала. на едното място даже майсотра каза към 12см на око. Може и да е само 6 да кажем, но си личеше и бяха замазвали пукантините комшиите. С времето плочата в тези 2 стаи специално е улегнала. Когато ходя леко по нея даже, ако си седнал на стол се усеща как подскачаш. На другите по-малки стаи с размери 4м на 3м грубо не е видим или усезаем проблема. Но реално и там ако решиш да дупчиш, за да пуснеш да кажем тръби за парно или да сложиш замазка, няма как да стане.

Дойде конструктор вчера, той каза че плочата няма да падне, но реално на нея нито замазка можеш да сложиш нито нещо друго, защото ще и натежи много. И той каза, че може и така да я ползваме, но аз се тревожа все пак. Или както казахме да направим гредоред над нея, който да лежи на самия зид, а не на плочата. И отгоре ОСБ и дървено дюшаме да кажем или ламинат примерно.

Конструктора ме посъветва и да ползвам старите здрави керемиди и да покрия колкото ската мога с тях, а където не стигат да сложа нови. Това за да спестя пари от ремонта на покрива. Какво мислите? Наистина говорим за здрави керемиди, не напукани или криви.
Последна промяна от chichko_pechko на чет мар 05, 2020 11:19 am, променено общо 1 път.
ср мар 04, 2020 5:13 pmРуди написа:
Ако тръгвате по този път, посъветвайте се с адвокат.
Понеже материалният интерес е малък, трябва да ви е
приятел, за да се хване с това дело.
Прочетете и разчепкайте член 195 от ЗУТ, може да му
дойде някаква рационална идея.
Рационална идея за кое точно? По кой път да тръгнем според тебе? Аз се чудя, ако реално конструкторите не ми дават документ, че плочата е опасна, просто да сложа гредореда и да забравям за тази плоча. Тези отодилу да се спасяват, ако увисне още. Мога да питам и пак в общината. Поне да изготвя протокол или заявление, че ще припоркива покрива и че ще сложа гредоред. Поне след време може да си потърдя разходите по покрива от тези отдолу.
schuldiner - майстор
Има едно реалити по cbs за разни смотани англичани, дето все се съдят със съседи и наематели. Жалка работа! Накрая пак са в ла.ната, ама минус 30-40 х паунда за съдебни разходи. Тука чак толкоз няма да е, но крайният резултат си е същият - ще си отровиш живота, а файда йок.

Още на второто мнение Шоп ти е казал да си правиш сухия под - хем леко, хем не подскача. Бюджет 4-5 х. лв. е ОК, дори по моите сметки може да ти стигне и за ламината, ако ти се работи.
Руди - майстор
За конструкцията не може да се говори на парче.
Ако се вижда, че част от нея е амортизирана, това не значи че
частите, които не се виждат са супер. Ако на едно място се
вижда лоша строителна практика трябва да ви светне лампичката,
че сте попаднали на кофти строителен продукт.
Ако правите каквото и да е по конструкцията и на тия отдолу им
падне дори мазилка от тавана, ще излезете виновни със сигурност.
Имотът си е ваш, парите са си ваши, съседите също.
Успех!
чет мар 05, 2020 9:26 pmschuldiner написа:
Още на второто мнение Шоп ти е казал да си правиш сухия под - хем леко, хем не подскача. Бюджет 4-5 х. лв. е ОК, дори по моите сметки може да ти стигне и за ламината, ако ти се работи.
То и аз това искам, защото е най-лесно за нас, но на мене проблема ми е тези отдолу да не почнат да ми мрънкат, че съм виновен за нещо. Не аз да ги съдя за плочата и т.н. И другия ми проблем е как да ги накрам да покрият поне част от разходите за покрива, вместо да им правя нов покрив за моя сметка изцеля. Ама явно и за това пак само с адвокати може, а на мене не ми се занимава :(
Гредите трябва ли да се импрегнират? В автоклав или на ръка с някой импрегнатор?

Тема "Проблем със стара плоча - какви са ми опциите?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: