това някаква комбинирана кутия 2 в 1 ли е? хем за контакти хем за лампи?
- 1
- 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
moimoimoi
- майстор
18 мнения в "Прекъснат кабел ли имам?"
Mitashki_MM
- специалист
Мда - имам няколко такива комбинирани кутии. В тази от кабелите за осветлението намерих 2 свръзки фази и нули - нормално свързани - при теста с лампата си работят нормално. Имам още подобна в другия ъгъл на стаята ама там откривам само силови кабели...Нямам идея къде може да се прекъсва тая нула...
iliya_i
- майстор
Тук не стана ясно къде е постоянната фаза и какво има в другия ключ на девиатора.
Аз бих направил следното, за да се изключи грешно свързан ключ:
1) махам двата клчюа. От тези 6 проводника дето са били на ключовете, само единия ще има фаза.
2) тази фаза, намерената в т.1 се свързва с общия край на девиаторния ключ. Другите 2 кабела - на другите 2 клеми.
3) на другата конзола, на единия проводник ще се появи фаза. Като се превключи монтирания в т.2 ключ, тази фаза ще се премести на друг проводник. Третият проводник, на който няма фаза се свързва с общата клема на ключа, а другите 2 на които се появява фаза според положението на ключа - на останалите 2 клеми.
Аз бих направил следното, за да се изключи грешно свързан ключ:
1) махам двата клчюа. От тези 6 проводника дето са били на ключовете, само единия ще има фаза.
2) тази фаза, намерената в т.1 се свързва с общия край на девиаторния ключ. Другите 2 кабела - на другите 2 клеми.
3) на другата конзола, на единия проводник ще се появи фаза. Като се превключи монтирания в т.2 ключ, тази фаза ще се премести на друг проводник. Третият проводник, на който няма фаза се свързва с общата клема на ключа, а другите 2 на които се появява фаза според положението на ключа - на останалите 2 клеми.
moimoimoi
- майстор
в тази кутия преглеждаш връзката на нулите дали е ок,ако можеш преброй колко кабела има на връзката за фаза и нула би трябвало да са еднакъв брой.
ако имаш окачен таван може като са пробивали да са нацелили кабела.
за да разбереш кой е захранващия кабел за ключовете ще трябва да разкачиш връзката на фазата и да пробваш един по един докато установиш кой е кабела който отива до кутията за ключа.
а ако ти е по лесно докарай от някъде другаде нула до синята връзка при ключа
ако имаш окачен таван може като са пробивали да са нацелили кабела.
за да разбереш кой е захранващия кабел за ключовете ще трябва да разкачиш връзката на фазата и да пробваш един по един докато установиш кой е кабела който отива до кутията за ключа.
а ако ти е по лесно докарай от някъде другаде нула до синята връзка при ключа
Mitashki_MM
- специалист
Две вериги бяха в тази кутия - едната за вътрешното, другата за осветлението на терасата ама ОК си бяха свързани разкачвайки ги намерих там и фазата дето отива в девиатора и по метода на изключването и нулата дето следва да е за вънка - изглежда до кутията нещата са наред - лампата закачена на тях си светва ама някъде от нея до конзолата в другия диагонал на стаята нещо се случва. Аз съм пробил 4 дупки само в тая стая с бормашината на място, където не следва да минават кабели и не усетих нищо нетипично при пробиването ама вече почнах да се съмнявам във всичко. Окачен таван нямам...
Ей - благодаря много за помощта дотука - ако не се бях сетил да питам като нищо щях да тръгна да ровя в изолацията, което както изглежда щеше да е залудо.
ср мар 11, 2020 10:45 pmmoimoimoi написа: а ако ти е по лесно докарай от някъде другаде нула до синята връзка при ключаАми най накрая това ще направя - то почти никакъв проблем няма да ми бъде - имам контакт съвем наблизо.
Ей - благодаря много за помощта дотука - ако не се бях сетил да питам като нищо щях да тръгна да ровя в изолацията, което както изглежда щеше да е залудо.
moimoimoi
- майстор
само да кажа че ако имаш ДТЗ защити в таблото в кръга на този контакт няма да стане да вземеш нула от него.
ако в таблото са стандартни предпазители няма да има проблем.
преди да вземеш да правиш каквото и да е пусни една нула на тази синя връзка и виж лампите дали ще светнат
ако в таблото са стандартни предпазители няма да има проблем.
преди да вземеш да правиш каквото и да е пусни една нула на тази синя връзка и виж лампите дали ще светнат
Mitashki_MM
- специалист
Мамка му и прасе - оправих се най-накрая. Като се нанасях заварих монтирано на тавана в спалнята някакво евтинко плафонче - последно си помислих, че може там някой да е уцелил нулата с перфоратор като го е монтирал - развих му корпуса и О-чудо! под него се оказа завита несвързана, 20см синя жица дето поемаше после точно в посоката на девиаторния ключ. Вързах я за нулата на таванската лампа и нещата заспаха - всичко вече работи и по терасата и в стаята. А се бях подготвил да копая и да пускам кабели в стената...
Хиляди благодарности на колегите във форума дето ми спестиха сума безсмислен труд.
Хиляди благодарности на колегите във форума дето ми спестиха сума безсмислен труд.
- 1
- 2
Тема "Прекъснат кабел ли имам?" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература