Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Andri01 - майстор
Колчета 1м?? Не са ли малки ,бе градско? Аз до сега карах с дървени по на 1,80-2м. Но ще минавам и аз на Джелезни, смятах ги към 2м - 4050см в земята и другото за връзване. :partyman:
schuldiner - майстор
Дървено колче 3х4 см на 2 м е под левче. С едно топване на долните 30 см в баката с битумен грунд изкарват по 5 години. Казват металните провеждали топлина към корените, не било добре. А и 1 м ... на мен и 2 м ми идват къси, ама няма подходящ размер за 2,50 без отпадък.
За привързването - родих се, откакто минах на свински опашки. Обаче се прокарват наобратно, не през зъбците, достатъчно си държат и могат да се местят като пораснат доматите. С два пакета опашки съм вече не помня откога, само като си спомня гадните сизали...
Андри, той пуснал и сезали, бря. Мойте колци са от жилезен квадрат 9-10мм на 2 метра. Не знам кво им е температурното КПД. От незапомнени времена държат доматите, не заемат място, издържливи са, лесно са бучат, да изреждам ли още предимства.......
Не помня от къде ги зимах свинските опашки, ама почват трети сезон. С копче за откопчаване са. Заглеждам са и по машинка за привързване.
kr1100 - майстор
съб апр 11, 2020 6:51 pmAndri01 написа:
Колчета 1м?? Не са ли малки ,бе градско? Аз до сега карах с дървени по на 1,80-2м. Но ще минавам и аз на Джелезни, смятах ги към 2м - 4050см в земята и другото за връзване. :partyman:
Вътре няма нужда от високи/ дълги. От край до край по дължина на оранжерията има пуснати телове с PVC покритие . през скоба на всяка дъга / през 1м за да не провисват/ От теловете се спуска зелен сезал за привързване към зелените колчета от арматурно джелязо. ДоматЯ се привързва към колче или сезала според височина със пак зелена плоска телПлоската част към домата не стегнато.Плоската тел е за много кратна употреба / от бай Али/. Нейно подобие даже пуснаха в кауфл.Леко осукваш краищата . На макаричката има ножичка за срязване.
Миналата година взех едни бели скоби за многократна употреба от бай Али, но явно са за китайски домати / краставици .
Нашите домати правят дебело стъбло и се запълват тези скоби.
П.П. Преди си играех да навивам / осуквам домата около висящия от тавана сезал, но е играчка - с плоската тел става бързо и лесно, а и в края на есента демонтажа е по-лесен от осуканото около сезала растение.
А за навън има по-късички зелени арматурки по 2,20- 2,30м

@ "Андри, ... Мойте колци са от жилезен квадрат 9-10мм на 2 метра. ..От незапомнени времена държат доматите, не заемат място, издържливи са, лесно са бучат, С това не съм много съгласен. Ако си на пясък става, на глинеста ужасТ.
Искат си усилие и после те болят и коремните мускули и гръбните, а и ръцете. Ако са 3-4 добре, ама за 30-50 бр ...
Последна промяна от kr1100 на съб апр 11, 2020 8:41 pm, променено общо 1 път.
schuldiner - майстор
Не че нещо, ама поне от Добрич някой да се обади на тема домати... Що тъй нищо не казват от запада?
В тази връзка /бадемите са варнЯнски вид/, споменавал съм един стар бадем - 60 см стъбло, вграден ми е в плочата на терасата, ама изсъхнал преди 20 години, кога гръм от ясно небе треснал над главата на тъщата, щото пустосвала, че нема дъж и ше исъхне доматиту. Пробвал съм с какво ли не да го режа, не става. И професионалисти са идвали. След 5 минути си тръгват. Как да го резна, че взе да вибрира цялата къща при силен вятър?
nautilus33 - майстор
Друг въпрос- днес докато поливах разсада- само доматите са поникнали, забелязах, че пак има попово прасе, при това доста май, защото се отвориха няколко дупки. Става дума за мини оранжерия навън, желязо Фи6 огънато под формата на арка и отгоре с найлон. По изпитания метод с жито и Б58 ли да процедирам, или има друга технология когато става дума за разсад в оранжерия.
kr1100 - майстор
[quote=schuldiner
В тази връзка /бадемите са варнЯнски вид/, споменавал съм един стар бадем - 60 см стъбло, вграден ми е в плочата на терасата, ама изсъхнал преди 20 години, кога гръм от ясно небе треснал над главата на тъщата, щото пустосвала, че нема дъж и ше исъхне доматиту. Пробвал съм с какво ли не да го режа, не става. И професионалисти са идвали. След 5 минути си тръгват. Как да го резна, че взе да вибрира цялата къща при силен вятър?
[/quote]
Кълцаш отгоре надолу. Давам уроци :mrgreen: Има разтегателни резачки Андри знае за какво говоря. На бадема или стълба и полека скъсяване от горе надолу. Сухото иска повече масло за веригата и я захабява.
Ето ти пример с едно бадемче. Това разклонено клонче ме свали от стълбата назад и ми пукна ребро.

@nautilus33 - слагал ли си оборска тор ? Действай с Би

Прикачен файл

IMG_20200301_110951946.jpg
съб апр 11, 2020 8:40 pmschuldiner написа:
...един стар бадем - 60 см стъбло... Пробвал съм с какво ли не да го режа, не става. И професионалисти са идвали. След 5 минути си тръгват. Как да го резна...
Много твърд, не се реже, изхабява веригата или какво друго, че не може?
Тури една снимка, да го видя!
nautilus33 - майстор
Да, слагал съм, Но само в оранжерията, и уж я пресях. Иначе е плъзнал из цялата градина и още от миналата година се е завъдил и много поразии направи. А тази година за пръв път ползвам оборска тор, миналата не съм слагал. В понеделник ще разхвърлям жито тогава.
kr1100 - майстор
съб апр 11, 2020 9:29 pmnautilus33 написа:
Да, слагал съм, Но само в оранжерията, и уж я пресях. Иначе е плъзнал из цялата градина и още от миналата година се е завъдил и много поразии направи.
Миналата година съсед си вкара такъв автогол с торта.Слагай примамки и дано ги изтребиш

Тема "Привет начинаещи градинари" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: