• 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
пон мар 19, 2018 11:53 amшоп написа:
Evgeniy написа:
Шопе,
Аз ти благодаря, че с ентусиазъм реализираш и мои и наши общи идеи.
Не съм сигурен, коя от двете идеи, които обсъждахме избра. Предполгам, че е тази:
Живот и здраве и тази ще я реализираме:-) За нея ме спира само това, че в момента няма ППР Ф160мм

Новият колектор ще е с ППР фитинги на челна заварка ф63
Сръбския ППР на Пестан е на добра цена (3,78лв бр),+ силиконов пръстен за около 1.2 + 10 лв тръба...
абе до около 15-16 лв за тръба ще докараме цената

Китайският е 25-26лв на тръба
Значи бием китайците по цена :-D

И най-вече си чеша крастата с тези експерименти, а това е безценно:-)
Много ми харса идеята! Много практична. Доказала ли се е във времето? Топлинните разширения не компроментират ли вакуумните тръби?
Знам , че ППР при повишаване на температурата има значителни линейни разширения. Това не увеличава ли габаритния размер на колектора в горната час (там кадето са тройниците от ППР)?
saraneron - специалист
Да се похваля.Изградих третата си Дрейн бег система.На приятел безплатно,почерпи няколко пъти.Колектор Елдом 2.5м.кв.,бойлера 80 л. Засега догодина ще гиоо сменим с 120л..Казанче неръждавейка 10 литра.ДТ 3.1.много съм доволен от него лесен за настройки и контрол.Медни тръби твърди 15 милиметра ,мек припой.Панела на 5 градуса на запад от чистия юг.Наклон 44 градуса ,монтиран на западен покрив.Засега системата е пълна с вода.12 литра .празен обем около 5/5.5 литра въздух ,3 в казанчето и 2 литра в колектора и малко в тръбите.Помпа соларна 25/6 .Работи на първа скорост.С крана след помпата е регулиран дебита за да се поддържа около15/20 градуса разлика в температурата на топлоносителя и тази в бойлера.Консумация на ток на помпата 115 милиампера.Настройки. 75 градуса на изключване.80 градуса аварийно изключване на системата.90 гр.принудително охлаждане на панела.Делта т. 8 гр.Системата работи от няколко дни.Вдига към 14/15 часа до 75 гр.и помпата спира,панелът се изпразва,след време загрява до 90гр.помпата се включва и панела се охлажда до 87 гр.Това се повтаря, докато слънцето отслабне или температурата на бойлера не достигне 80 гр.,при което всички процеси спират докато темп. в бойлера не падне под 75 гр.Когато сменим бойлера с по-голям тези процеси ще са много рядко.Тези процеси се управляват от ДТ.3.1 ,който е конструиран по принцип за системи под налягане но идеално пасва за Дрейн бег системи.
saraneron - специалист
пон май 11, 2020 7:24 amsaraneron написа:
Да се похваля.Изградих третата си Дрейн бег система.На приятел безплатно,почерпи няколко пъти.Цена материали ,колектор без бойлера около 1200/1300 лева.Колектор Елдом 2.5м.кв.,бойлера 80 л. засега ,догодина ще го сменим с 120л..за по голям няма място.Казанче неръждавейка, правено 10 литра.ДТ 3.1.много съм доволен от него ,лесен за настройки и контрол.Медни тръби твърди 15 милиметра към 20 метра общо студен и топъл клон, споени с мек припой.Панела на 5 градуса на запад от чистия юг.Наклон 44 градуса ,монтиран на западен скат на покрив.Засега системата е пълна с вода.12 литра .празен обем около 5/5.5 литра въздух ,3 в казанчето и 2 литра в колектора и малко в тръбите.Системата е херметически затворена.Изпробвана е за теч при 1 атмосфера налягане.Нормално работно налягане в най-ниската точка 0.27 атм.със студен топлоносител.Помпа соларна 25/6 .Можеше и 25/4.Работи на първа скорост.С крана след помпата е регулиран /намален/дебита за да се поддържа около15/20 градуса разлика в температурата на топлоносителя и тази в бойлера.Консумация на ток на помпата 115 милиампера. Около 1 лев ток за месец.Настройки. 75 градуса на изключване.80 градуса аварийно изключване на системата.90 гр.принудително охлаждане на панела.Делта т. 8 гр.Системата работи от няколко дни.Вдига към 14/15 часа до 75 гр.и помпата спира,панелът се изпразва,след време загрява до 90гр.помпата се включва и панела се охлажда до 87 гр.Това се повтаря, докато слънцето отслабне или температурата на бойлера не достигне 80 гр.,при което всички процеси спират докато темп. в бойлера не падне под 75 гр.Когато сменим бойлера с по-голям тези процеси ще са много рядко.Тези процеси се управляват от ДТ.3.1 ,който е конструиран по принцип за системи под налягане но идеално пасва за Дрейн бег системи.
Последна промяна от saraneron на пон май 11, 2020 9:10 am, променено общо 1 път.
За този колектор калкулатора ми показва, че е способен да загрее над 230 литра вода.
Що не смените бойлера още това лято?
saraneron - специалист
пон май 11, 2020 8:11 amТрифон П.Трифонов написа:
За този колектор калкулатора ми показва, че е способен да загрее над 230 литра вода.
Що не смените бойлера още това лято?
Есета спешно му се наложило смяна на бойлера и направил консултация с грешния човек ,електричар какъв бойлер да си купи със серпентина,че искал и солар да си сложи.Препоръчал му този немски.....и сега олеле .Добре ,че Дрейн бег системата не се плаши от неправилно оразмеряване.Взехме компромисно решение.Тази година с този бойлер догодина с по-голям.
Evgeniy - майстор
след време загрява до 90гр.помпата се включва и панела се охлажда до 87 гр.Това се повтаря, докато слънцето отслабне или температурата на бойлера не достигне 80 гр.,при което всички процеси спират докато темп. в бойлера не падне под 75 гр.
Аз лично изключвам тези защити - от прегряване и замръзване на панела. Имал съм два случая на проблеми, но те може да не важат при твоето изпълнение.

1. В моята система с 4 селективни колектора по 2.5 м2, но тя има особеност, че ДБ съда е на студената , много бързо се достигат над 90*. Тук водата завира на 94*. Тогава колекторите стават парогенератори, щото са се напълнили донякъде, но в горната част почва да завира и парата прави противоналягане на помпата, с което прави процеса сравнително устойчив ии тя ме може да напълни колекторите догоре. Ако ДБ е на топлата, парата сигурно няма да пречи на пълненето и ще комдензира по пътя към ДБ съда.
2. На приятел съм наблюдавал светли петна около 1 см2 боята олющена, вероятно от сблъсъка на горещ колектор със студена вода. Това беше при първоначалното пускане, предполагам, ако се праща вече топла от горещ бойлер няма да е проблем охлаждането му.
saraneron - специалист
пон май 11, 2020 9:34 amEvgeniy написа:
след време загрява до 90гр.помпата се включва и панела се охлажда до 87 гр.Това се повтаря, докато слънцето отслабне или температурата на бойлера не достигне 80 гр.,при което всички процеси спират докато темп. в бойлера не падне под 75 гр.
Аз лично изключвам тези защити - от прегряване и замръзване на панела. Имал съм два случая на проблеми, но те може да не важат при твоето изпълнение.

1. В моята система с 4 селективни колектора по 2.5 м2, но тя има особеност, че ДБ съда е на студената , много бързо се достигат над 90*. Тук водата завира на 94*. Тогава колекторите стават парогенератори, щото са се напълнили донякъде, но в горната част почва да завира и парата прави противоналягане на помпата, с което прави процеса сравнително устойчив ии тя ме може да напълни колекторите догоре. Ако ДБ е на топлата, парата сигурно няма да пречи на пълненето и ще комдензира по пътя към ДБ съда.
2. На приятел съм наблюдавал светли петна около 1 см2 боята олющена, вероятно от сблъсъка на горещ колектор със студена вода. Това беше при първоначалното пускане, предполагам, ако се праща вече топла от горещ бойлер няма да е проблем охлаждането му.
Помпата е сложена в клона на студената вода. Когато се нагрее панела до 90 градуса му се праща окло 70градуса топла вода за охлаждане от бойлера.Иначе делта те е 8 градуса при нормалния цикличен режим.Дрениращият съд е на топлия клон.8 сантиметра изолиран отвсякъде плюс пяна в свободните пространства.За боята .....по скоро скапана технология или лошо изпълнение.Гена, за налягането от парата мисля ,че грешиш.То ще се повиши в цялата система равномерно и помпата няма да го забележи,ако няма някакви клапани или въздушни тапи разбира се.
Evgeniy - майстор
пон май 11, 2020 9:54 amsaraneron написа:
То ще се повиши в цялата система равномерно и помпата няма да го забележи,ако няма някакви клапани или въздушни тапи разбира се.
Точно нещо като водна тапа се получава. Понеже ДБ е на студената има по - особено изпълнение: viewtopic.php?f=10&t=53710&p=987960&hil ... B4#p987960
Топлата линия отива директно към горния край на серпентината, в която има вода. Обезвъздушаването на тръбата от серпентината до колекторите става през малък отвор и маркуче, което на практика ограничава дебита на въдуха/парата дето трябва да излязат. Дисбалансът идва от това, че помпата смуче от воден стълб примерно 1.5м (отворен) и качва водата на 3,5 м, а сухата част е все едно отворена към атмосферата, но при поява на пара там се появява налягане, заради тесния обезвъздушител и то натиска водата обратно.

Не знам дали го обясних правилно.
Стигам до извода, че ДБ на студената е добре само ако е с отворена към атмосферата обезвъздушителна тръба на колектора, както при мокра тръба. Иначе доста усложнения.
шоп - майстор
пон май 11, 2020 10:21 amEvgeniy написа:

Стигам до извода, че ДБ на студената е добре само ако е с отворена към атмосферата обезвъздушителна тръба на колектора, както при мокра тръба. Иначе доста усложнения.
Потвърждавам. И моето наблюдение е точно същото.
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14

Тема "Дрейн бек соларна система" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: