Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Навсякъде си сложи кранове за термоглави ,а в тази стая ще си решиш дали да вземеш и глави .Като тръгне инсталацията ще си тестваш кое да е с приоритет -дали глави или стаен тт .
Dancho87 - напреднал
пон апр 13, 2020 9:52 amfilmatoplo написа:
Навсякъде си сложи кранове за термоглави ,а в тази стая ще си решиш дали да вземеш и глави .Като тръгне инсталацията ще си тестваш кое да е с приоритет -дали глави или стаен тт .
Благодаря колега :drinkers:
нед апр 12, 2020 9:53 pmDancho87 написа:
...Колега как така с една термоглава мога да спъна термостата? Защото тои ще е в голямото помещение с още 3 радиатора.
...
Колега?!!! Как така колега?! Хахаааа!!!
Е как така как? Задължително сложи термоглави, че ако се стопля първо това помещение, със термостата дето е, като му врътнеш термоглавата на ляво и му забавяш реакцията- по бавно ще се стопли, което ще даде възможност на останалите помещения да наберат топлина- "спъваш го". Грешно съм се изразил- не спъваш термостата, а радиатора. Затова, сложи вентил!
нед апр 12, 2020 9:49 pmspeka_rs написа:
Аз на радиатор 200х60 и 180х60 не бих им сложил термоглави, заради проблеми със циркулацията. Ял съм го вече и след това съм променял инсталция.
Ей на тоя кютук, ако не му сложа вентил с глава, ке умрем от жега.
https://photos.app.goo.gl/S7qQ6YKcZs7RPSUX6
33/1800/600
Хидравличният баланс ми е перфектен, мога да си играя с подаващата (топля се еквитермично), но нали не искам еднаква температура навсякъде?!
Как така проблем с циркулацията? Четирите помпи съм ги нагласил на минимална степен.
Dancho87 - напреднал
пон апр 13, 2020 10:17 amТрифон П.Трифонов написа:
нед апр 12, 2020 9:53 pmDancho87 написа:
...Колега как така с една термоглава мога да спъна термостата? Защото тои ще е в голямото помещение с още 3 радиатора.
...
Колега?!!! Как така колега?! Хахаааа!!!
Е как така как? Задължително сложи термоглави, че ако се стопля първо това помещение, със термостата дето е, като му врътнеш термоглавата на ляво и му забавяш реакцията- по бавно ще се стопли, което ще даде възможност на останалите помещения да наберат топлина- "спъваш го". Грешно съм се изразил- не спъваш термостата, а радиатора. Затова, сложи вентил!
нед апр 12, 2020 9:49 pmspeka_rs написа:
Аз на радиатор 200х60 и 180х60 не бих им сложил термоглави, заради проблеми със циркулацията. Ял съм го вече и след това съм променял инсталция.
Ей на тоя кютук, ако не му сложа вентил с глава, ке умрем от жега.
https://photos.app.goo.gl/S7qQ6YKcZs7RPSUX6
33/1800/600
Хидравличният баланс ми е перфектен, мога да си играя с подаващата (топля се еквитермично), но нали не искам еднаква температура навсякъде?!
Как така проблем с циркулацията? Четирите помпи съм ги нагласил на минимална степен.
Благодаря :)
Dancho87 - напреднал
Какво мислите за тази статия на инж. Христов
линк към сайта: http://www.termosilikat.com/%D0%B1%D0%B ... 1%81%D1%82
пон апр 13, 2020 9:27 pmDancho87 написа:
Какво мислите за тази статия на инж. Христов
линк към сайта: http://www.termosilikat.com/%D0%B1%D0%B ... 1%81%D1%82
ДанчинСан, по тая статия съм се готвил, като малък топлопътевод.
Добре дошел!
Земята се върти, топлата вода се преоткрива.
Dancho87 - напреднал
Колеги много благодаря за съветите.
Нуждая се от още малко помощ.
1. Предлагат ми радиатори на Comrad на добра цена сравнение с другите магазини, но с 1година гаранция. Твърдят че гаранцията от 10 години била с много условия с "ситния шрифт" както се изразиха.
2. И моля кажете ми как е правилно да се монтират термоглавите в каква посока на входятаща вода която ми е горе в ляво на радиатора.
Благодаря .
andy_forresite - майстор
Взимай ги щом ти харесва цената. Като помисля, май за моите турски радиатори нямах гаранция :? Системата ми "тръгна" след 1-2 седмици, така че ако съм попаднал на някой дефектен радиатор е можело да го върна. После няма какво да му стане. Пълниш, тестваш на работно налягане и ако не протече, няма и да протече. Гаранция няма да ти трябва за след 3-4 месеца или 12. А и дори да прокапе, ще си купиш друг. Те няма да протекат всички. Така че купувай щом е изгодно.

Горе в ляво на радиатора завиваш термостатичен радиаторен вентил за термоглава. В този вентил влиза водата от захранващата тръба. Избираш вентила и главата от един и същ производител. Така ще може може да ги свържеш без преходници (които струват пари) и ще функционират правилно.
Термоглава от механичен тип (с течност) трябва да е разположена хоризонтално. Електронна термоглава може да стърчи и вертикално. Аз имам само механични. За електронните съм чел тук във форума.
Dancho87 - напреднал
вт апр 21, 2020 11:07 amandy_forresite написа:
Взимай ги щом ти харесва цената. Като помисля, май за моите турски радиатори нямах гаранция :? Системата ми "тръгна" след 1-2 седмици, така че ако съм попаднал на някой дефектен радиатор е можело да го върна. После няма какво да му стане. Пълниш, тестваш на работно налягане и ако не протече, няма и да протече. Гаранция няма да ти трябва за след 3-4 месеца или 12. А и дори да прокапе, ще си купиш друг. Те няма да протекат всички. Така че купувай щом е изгодно.

Горе в ляво на радиатора завиваш термостатичен радиаторен вентил за термоглава. В този вентил влиза водата от захранващата тръба. Избираш вентила и главата от един и същ производител. Така ще може може да ги свържеш без преходници (които струват пари) и ще функционират правилно.
Термоглава от механичен тип (с течност) трябва да е разположена хоризонтално. Електронна термоглава може да стърчи и вертикално. Аз имам само механични. За електронните съм чел тук във форума.
Благодаря за съветите.
Днес ми дадоха няколко оферти и най-добра е с радиатори на Comrad но ми дават само 1година гаранция. И термоглави комплет на Хънилел.
Дали си запознат с качеството на тези марки
Поздрави
andy_forresite - майстор
С комрад не. Ако можеш да ги видиш на място ще е добре. Вкъщи съм с с турски радиатори Старпан. Най-малкият е 600/1000, а най-големият 500/2200. Слагах ги без помощ на стойките. Със сигурност 600/1800 и 500/2200 са над 50 кг всеки. Това говори че в тях има материал, а не просто нагърчена тънка ламарина. Конвективните ламели, които се виждат отгоре през решетката, е добре да са по почти цялата височина на радиатора. Да остават едни 5 см отгоре и отдолу да кажем.
Термоглавите са ми хъниуел тера 4. Вече са остарял модел, механични, но това ми е досегът с тази марка. И радиаторните вентили, и термостатните глави са хъниуел. Разграфени са от 0 до 5, като значенията на числата означават съответно:
0 - спряна циркулация
* - 6°С (против замръзване)
1 - 14° в стаята
2 - 18 градуса
3 - 21 градуса
4 - 24 градуса
5 - 28 градуса или максимално отворен проток, не знам кое точно щото не мога да вдигна толкова през отоплителния сезон
След всяка цифра има точка, която отговаря на 1°С.

Когато се отопляват всички стаи и бойлера главите са доста точни. Бих казал че става дума за десети от градуса. Когато обаче няколко помещения се загреят и термоглавите на радиаторите им намалят водния поток през тях, тогава останалите все още отворени термоглави подминават зададената температура. Сега в сравнително топлото време ми се случи да подмине с почти 1,5 градуса - зададена някъде 23,5 и постигната 24,9. Топлят ли всички радиатори, показанията на цифровия стаен термометър съвпадат с деленията по термоглавата.
Няколко пъти ми се случи на единия радиаторен вентил (хъниуел както казах) да му се спече стерженчето. Слагам главата на 5, отвивам ѝ гайката и я изваждам. След това с нещо твърдо натискам 10-15 пъти докрай и отпускам рязко стержена да се раздвижи и радиаторът отново загрява в пълен обем. Иначе топли само горната половина или дори по-малко от това. Такава гимнастика на този вентил съм правил 4-5 пъти и се оправя.

Тема "Съвети за отопление на еднофамилна къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: