Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Evgeniy - майстор
При мен задвижките се управляват от централен многозонов контролер, базиран на седмичен график за управление по стаи. Контролера чете състоянието на стаите, температури и прогноза и управлява котела, така, че слънчевата енергия от 10 кв.м панели да е с предимство при загряване на буфера, а след нея да е платената.
munio - напреднал
Колеги, втора година вече се топля с термопомпа на подово отопление. Сам си го направих, благодарение на Вас, наистина съм благодарен. Всичко е както трябва, направих доста проста инсталация, обикновенни колектори с обикновенни кранове и т.н. Въпроса ми е следния, сега като е малко по-топло, доста често включва и изключва- та дали това е проблем, трябва ли да се приреснявам за ТП и как мога да предотвратя тези пускове и спирания?
speka_rs - майстор
вт апр 21, 2020 10:38 pmmunio написа:
Колеги, втора година вече се топля с термопомпа на подово отопление. Сам си го направих, благодарение на Вас, наистина съм благодарен. Всичко е както трябва, направих доста проста инсталация, обикновенни колектори с обикновенни кранове и т.н. Въпроса ми е следния, сега като е малко по-топло, доста често включва и изключва- та дали това е проблем, трябва ли да се приреснявам за ТП и как мога да предотвратя тези пускове и спирания?
Трудно и решенията обикновенно са по скъпи от компресора на термопомпата, така че колкото издържи издържи.

п.с. да не звуча голословен прочети експериментите на radius по темата.
шоп - майстор
доста често включва и изключва- та дали това е проблем
Колко често?
munio - напреднал
ср апр 22, 2020 6:43 amшоп написа:
доста често включва и изключва- та дали това е проблем
Колко често?
Около 7-10мин работи 15-20 почива
шоп - майстор
Хич не го мисли. Това не е често.

Но все пак ако те тормози това дигни с 1 градус хистерезиса между включване и изключване на ТП
munio - напреднал
ср апр 22, 2020 7:23 amшоп написа:
Хич не го мисли. Това не е често.

Но все пак ако те тормози това дигни с 1 градус хистерезиса между включване и изключване на ТП
Така ли, притеснявах се за компресора, да играя с хистерезиса и с напорната помпа, като я намаля интервала се увеличава м/у вкл и излк, но като цяло пода е по студен с тия интервенций
шоп - майстор
Не знам за коя напорна помпа говорите, циркулацията във водното се извършва от циркулационна помпа. Нея не я пипайте, нека си е на макс или на степен на която си е работила и до момента.

Като увеличите хистерезиса да кажем: било е на 28гр включва на 32 гр изключва ТП я правите на на 27 да включи и на 32 да изключи.
Да пода става по-студен, но нали навън вече е по топло?
Ако пък и в имота е студено правите на 27 да включва и на 33 да изключва.

Горните цифри са примерни. Но в първия случай хистерезиса е 4 гр, във втория 5, а в третият 6 градуса
ТП ще работи дълго и ще почива още по-дълго.
munio - напреднал
ср апр 22, 2020 7:38 amшоп написа:
Не знам за коя напорна помпа говорите, циркулацията във водното се извършва от циркулационна помпа. Нея не я пипайте, нека си е на макс или на степен на която си е работила и до момента.

Като увеличите хистерезиса да кажем: било е на 28гр включва на 32 гр изключва ТП я правите на на 27 да включи и на 32 да изключи.
Да пода става по-студен, но нали навън вече е по топло?
Ако пък и в имота е студено правите на 27 да включва и на 33 да изключва.

Горните цифри са примерни. Но в първия случай хистерезиса е 4 гр, във втория 5, а в третият 6 градуса
ТП ще работи дълго и ще почива още по-дълго.
Да разбрах, благодаря
Еньо 5 - помощник
Трябва ми малко помощ.
Ще си правя едно водно подово и ще обкантя стените с лента 150х10, но доколкото разбрах, трябва да разделя замазката и под вратите.
Там какво да ползвам - същата лента или се прави по-специално?
Ще редя тръбите върху фибран и арматурна мрежа.
Мерси!

П.П. И много важен въпрос - ако някой знае да каже от къде да си купя качествена тръба на добра цена за това пусто водно.
Трябва ми 17х2 и ми се ще да е на рехау, но ценово не ми е по джоба. Предложете ако знаете други качествени марки.

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: