• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 15
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
вт апр 21, 2020 8:24 pmivanvladov написа:
Вариантите са два за мен, заедно с чичо ми и с ваша помощ да се оправят нещата или другия вариант е да им зв на специалистите и да им дърпам ушите от тях до вкъщи и за без пари да оправят всичко и така... разбрах нещата горе долу само другият ми въпрос е как се източва и се пълни и колко се разрежда пропилен глюкола и на колко бара трябва да е системата в 15 градуса и в 90-100(колко ще е най добре) .. благодаря отново.
За оправията, както си решиш, акъл не мога да давам.
50 на 50 или 40 на 60 гликол- вода.
Налягането почти не трябва да се променя, ако РС е подбран правилно
При мен е 3.2 на студена система и нараства до 3.6 при 66 градуса в единият бойлер.
До там я докарай, ще обясняваме, ако си я правиш сам.
ivanvladov - специалист
Значи от всичко което разбрах трябва да направя следното:
1.температурния датчик да го закача на някоя вх тръба по надолу около средата на бойлера или още по надолу(ще видя тръбите коя какво защо)
2. да се разместят *помпа(прикачих снимка защото само помпата нещо не схващам къде е да не е черното зад филтъра), **филтър, ***възвратен клапан в такъв ред и електрониката на помпатада мине отгоре.
3.да сложа на вх тръба на парното при бойлера магнет винтил(термоелектрическа задвижка) и да я вържа към контролера на горелката и датчика на горелката(има си спец за бойлер) да го сложа на вх тръба до датчика за СК.
4. вече след всичко това ще търся отново съвет за допълване на системата как с какво и колко....

и отново благодаря за разяснението, мисля че това което написах съм го разбрал правилно, ако има нещо да коригирам в графика казвайте докато е време :lol: :lol: :mrgreen:

Прикачен файл

IMG_20200421_205219.jpg
Хахааа, разбрал си ама на 50%.
Тва не е филтър а помпа. Големия сив тумбурлук е попа. Филтъра е едно дето мяза ва У и е в дясно от сивия тумбурлук. На тумбурлука пише WILO, има черна кутия, в която влиза кабел. Оная, дето Шопа ти рече да се завърти настрани.
Сензора не го закачай на никоя тръба! Просто пробий ламарината на бойлера на 5см. над изходящата от серпентината тръба към помпата и го набутай там! Справка- снимката която качих по назад.
Като гледам- трудно ще се справиш. Дано чичото е по в час!
Ма дано и да греша де!
ivanvladov - специалист
вт апр 21, 2020 9:50 pmТрифон П.Трифонов написа:
Хахааа, разбрал си ама на 50%.
Тва не е филтър а помпа. Големия сив тумбурлук е попа. Филтъра е едно дето мяза ва У и е в дясно от сивия тумбурлук. На тумбурлука пише WILO, има черна кутия, в която влиза кабел. Оная, дето Шопа ти рече да се завърти настрани.
Сензора не го закачай на никоя тръба! Просто пробий ламарината на бойлера на 5см. над изходящата от серпентината тръба към помпата и го набутай там! Справка- снимката която качих по назад.
Като гледам- трудно ще се справиш. Дано чичото е по в час!
Ма дано и да греша де!

Сега вече ми се до изясни, иначе да чичото е доста по в час аз още се уча... мерси и ше пиша след отстраняването на всички грешки. Лека вечер 🙂
ivanvladov - специалист
Здравейте оправих работите, и сега питането ми е понеже изтече около 500мл от системата и от 1.8бара се намали , после я допълнихме с вода до 2.7 бара, дали ще има проблем зимата и дали при 15м вх тръба и 15 м изходяша тръба и с 2 колектора е много или малко налягането.... и дали ако пробия бойлера за да сложа термодатчиците по надолу ще му падне гаранцията...
нед апр 26, 2020 10:52 pmivanvladov написа:
Здравейте оправих работите, и сега питането ми е понеже изтече около 500мл от системата и от 1.8бара се намали , после я допълнихме с вода до 2.7 бара, дали ще има проблем зимата и дали при 15м вх тръба и 15 м изходяша тръба и с 2 колектора е много или малко налягането.... и дали ако пробия бойлера за да сложа термодатчиците по надолу ще му падне гаранцията...
Хубаво е да се допълни с още толкова гликол. Ако се знае на колко процента е разреден, би могло да се прецени дали е нужно или не.
Това налягане според мен е достатъчно. Спецовете надуват до 3-3.5.
Бойлера, ако беше мой, веднага му пробивам кожуха, но сега ще посъветвам друго. Докато мине гаранцията, сензора може да се подпъхне в нишичката около изходящата към помпата тръба, като трябва да контактува добре с нея и да се обвие с някаква топлоизолация. Така ми бяха монтирали старата слънчева инсталация монтажниците на Славов. После реших, че е по добре да пробия.
ivanvladov - специалист
чет апр 30, 2020 7:18 pmТрифон П.Трифонов написа:
нед апр 26, 2020 10:52 pmivanvladov написа:
Хубаво е да се допълни с още толкова гликол. Ако се знае на колко процента е разреден, би могло да се прецени дали е нужно или не.
Това налягане според мен е достатъчно. Спецовете надуват до 3-3.5.
Бойлера, ако беше мой, веднага му пробивам кожуха, но сега ще посъветвам друго. Докато мине гаранцията, сензора може да се подпъхне в нишичката около изходящата към помпата тръба, като трябва да контактува добре с нея и да се обвие с някаква топлоизолация. Така ми бяха монтирали старата слънчева инсталация монтажниците на Славов. После реших, че е по добре да пробия.
Преди това беше 50 на 50 съотношението гликол вода, но сега по скоро 60-70 за вода и останалото кликол... Да го допълня до 3.5 бара на студено с гликол или да източа до 2 бара и да допълня с 1 бар гликол как ще е по добре... и сега лятото и по принцип де пак ли е по добре датчиците да са долу вместо в средата...

Благодаря отново.
чет апр 30, 2020 9:13 pmivanvladov написа:
Колкото вода си допълнил, допълни и толкова гликол, за да запазиш съотношението, пък налягането колкото отиде.
Не разбра ли вече защо си нямал топла вода?
Как искаш да ти загрее целия бойлер, след като сензора е горе? Стоплят са там, 15-20 или 30 л вода, баш където е сензора сега, става му топло и казва на контролера да спира помпата, че си е свършил работата. Контролера сякаш ти е Интиелски, та се ше смогва да ги охлажда колекторите.
Заводските места за сензори, обикновено са в долната третина по височината на серпентината. Там някъде трябва да ти е постоянно сензора.
Сега го долепи до изходящата тръба и изолирай, а като мине гаранцията, може да пробиеш кожуха на 5-10 см над изходящата тръба и да го сложиш там.
Сега видях, че сензорите са два. Не знам как точно са разположени серпентините, в обема на бойлера. Изглежда ми да са паралелни, в долната част и двете. Сензора за СК трябва да слезе надолу.
ivanvladov - специалист
чет апр 30, 2020 9:26 pmТрифон П.Трифонов написа:
чет апр 30, 2020 9:13 pmivanvladov написа:
Колкото вода си допълнил, допълни и толкова гликол, за да запазиш съотношението, пък налягането колкото отиде.
Не разбра ли вече защо си нямал топла вода?
Как искаш да ти загрее целия бойлер, след като сензора е горе? Стоплят са там, 15-20 или 30 л вода, баш където е сензора сега, става му топло и казва на контролера да спира помпата, че си е свършил работата. Контролера сякаш ти е Интиелски, та се ше смогва да ги охлажда колекторите.
Заводските места за сензори, обикновено са в долната третина по височината на серпентината. Там някъде трябва да ти е постоянно сензора.
Сега го долепи до изходящата тръба и изолирай, а като мине гаранцията, може да пробиеш кожуха на 5-10 см над изходящата тръба и да го сложиш там.
Сега видях, че сензорите са два. Не знам как точно са разположени серпентините, в обема на бойлера. Изглежда ми да са паралелни, в долната част и двете. Сензора за СК трябва да слезе надолу.
Ясно, утре ги местя долу двата датчика и ще видя по натам преди зимата да се допълни системата с гликол... иначе да интиелски ми е контролера(делта Т ми е 10 градуса в момента, Т на бойлера 75*,макс 85*,мин Т в колекторите 20*,макс Т в колекторите 105* и Т на размразяване - 20* така съм го нагласил, за зимата нз дали е добре така или делта Т ще трябва да го сложа на 2*...
чет апр 30, 2020 11:10 pmivanvladov написа:
Т на колектора направи на 40, а дТ не намалявай много! Общо взето, настройки по подразбиране. Представи си- бойлера ти е загрят на 40 градуса, някой източва 10 л вода, в долната част влиза студена на 10 гр, в колектора е 21, помпата развърта, докато над тия 10 л вода Т е 40! Не, че губиш много, но е излишно размесване на водата във височина.
Трябва да си много сигурен в качествата на гликола, за да поставиш размразяването на -20. Бих оставил "заводските" -10 или нека са -15. И тук няма да загубиш много, но със сигурност ще си предпазиш системата.
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 15

Тема "Панелен слънчев колектор не загрява вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: