• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 15
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ivanvladov - специалист
пет май 01, 2020 8:20 amТрифон П.Трифонов написа:
чет апр 30, 2020 11:10 pmivanvladov написа:
Т на колектора направи на 40, а дТ не намалявай много! Общо взето, настройки по подразбиране. Представи си- бойлера ти е загрят на 40 градуса, някой източва 10 л вода, в долната част влиза студена на 10 гр, в колектора е 21, помпата развърта, докато над тия 10 л вода Т е 40! Не, че губиш много, но е излишно размесване на водата във височина.
Трябва да си много сигурен в качествата на гликола, за да поставиш размразяването на -20. Бих оставил "заводските" -10 или нека са -15. И тук няма да загубиш много, но със сигурност ще си предпазиш системата.
Ясно днес ще дооправя нещата, мерси.
А относно градушка примерно да се притеснявам ли, че в момента колекторите лежат по покрива, а той е 40* не е ли по добре да го вдигна поне на 45-50 градуса особенно за зимата като слънцето е по на ниско...
пет май 01, 2020 10:06 amivanvladov написа:
А относно градушка примерно да се притеснявам ли, че в момента колекторите лежат по покрива, а той е 40* не е ли по добре да го вдигна поне на 45-50 градуса особенно за зимата като слънцето е по на ниско...
Това не го пипай!
..................................
Исках да кажа- вече съм Пас.
ivanvladov - специалист
пет май 01, 2020 10:23 amТрифон П.Трифонов написа:
пет май 01, 2020 10:06 amivanvladov написа:
Това не го пипай!
..................................
Исках да кажа- вече съм Пас.
Благодаря за изчерпателните отговори.
Лек ден :yawinkle:
Andri01 - майстор
Зимата за Варна идеалния ъгъл е около 67гр. лято - 23гр. ,пролет/есен - около 43-45гр.
ivanvladov - специалист
Сега преместих датчиците и температурата спадна с малко над 10 градуса това възможно ли е... отделно там където си е заводското място за датчиците влиза доста повече навътре а тук където го сложих между 2те изходящи тръби на парното и СК влиза доста по малко това нормално ли е...

Благодаря отново.
ivanvladov - специалист
пет май 01, 2020 10:41 amAndri01 написа:
Зимата за Варна идеалния ъгъл е около 67гр. лято - 23гр. ,пролет/есен - около 43-45гр.
Аз съм в едно планинско селце около софия... иначе мерси
шоп - майстор
пет май 01, 2020 1:24 pmivanvladov написа:

Аз съм в едно планинско селце около софия... иначе мерси
То България нали сме огромна страна разположена на двайсетина паралела:-)
шоп - майстор
пет май 01, 2020 1:22 pmivanvladov написа:
Сега преместих датчиците и температурата спадна с малко над 10 градуса това възможно ли е... отделно там където си е заводското място за датчиците влиза доста повече навътре а тук където го сложих между 2те изходящи тръби на парното и СК влиза доста по малко това нормално ли е...

Най-точно темература се мери с датчик разположен в потопена гилза. Има гилзи и с дълбочина 30-40 см, който влизат буквално в центъра на бойлера или буфера, но такава точност едва ли гоним.

Вие сега сте преместили датичка, но колко плътно сте го допрели за да мерите контактно никой не знае.

можете да си поиграете с интелския терморегулатор и да пренастроите малко данните, като знаете, че има 10 градуса разлика в бойлерния датчик.

2-3 дни наблюдение и ще разберете логиката и ще направите финната настройка.
Успехи!
Ванко, явно ти е доста далечна темата, ма такос е.
Напълно нормално е да показва по ниска Т, когато сензора е на правилна позиция. Колекторите вече ще мързелуват по малко, а ти ще си по доволен, с повече топла вода от Райко.
ivanvladov - специалист
по принцип се досетих, че ще падне, но не предположих, че ще е чак толкова много, но най вече се зачудих зашо влезна по малко... иначе си допира вътрешността, няма вата и т. н и е плътно навътре, но разстоянието е по малко долу, а горе повече това най вече ме озадачи...
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 15

Тема "Панелен слънчев колектор не загрява вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: