• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Virtex - майстор
BLUEPUPIL може да се изкаже по-добре, но до колкото са ми казвали ако се сложи найлон отгоре пораженията ще са минимални и то само по повърхностният слой ако дъжда е силен.
Ако капките не падат директно върху все още полу-течния бетон не би трябвало да има механични проблеми или разреждане на горният слой на самият бетон.

До колкото са казвали старите майстори, бетон се пази най-много от студ, а това няма как да е проблем през лятото.

При мен ситуацията беше идентична миналата година - бетон при евентуален дъжд. Но се размина, заваля след 1-2 дена, колкото да го мокри без аз да се занимавам :)
BLUEPUPIL - майстор
Мен са ме учили, че бетона може да
го вали дъжд, когато вървенето по
него не оставя никакви следи.
Което е доста разтегливо и може да се опрости до два периода от съответно
6 и 12 часа, зависещи от състава на бетонната смес, от финиша,
температурата, силата на валежа и пр.

За домашно приготвени бетони, без
химия и повечко вода да речем, че
числото е 24 часа.
шоп - майстор
Наливаш плочата, постиляш отгоре 8м2 найлон и после ако ще и градушка да бие.

През няколко дни махаш 8м2 найлон, полива и пак го слагаш. не забравяй и поливането с бира на майсторите :partyman:
naster - майстор
пет юни 05, 2020 7:19 pmnautilus33 написа:
...Бъркачката бърка по една количка готов материал, та на всеки 10мин. ще изсипвам по една количка(2-3 мин. за изсипване на материала и зареждане с нов, и около 5-7мин за разбъркване...
И аз се чудя кой е по-добрият начин... Първо, да се направи сгодно, за да не се губи време в транспорт с Рк1. Второ, 5-7 минути не са ли много? Аз си мисля, че 2-3 са достатъчно. Трето, дали да не добавя пластификатор, или нещо за намаляване на направната вода, да стои по-гъсто без да се укрепва междинно, освен на планираните фуги, естествено.
nautilus33 - майстор
вт юни 09, 2020 5:01 pmnaster написа:
пет юни 05, 2020 7:19 pmnautilus33 написа:
...Бъркачката бърка по една количка готов материал, та на всеки 10мин. ще изсипвам по една количка(2-3 мин. за изсипване на материала и зареждане с нов, и около 5-7мин за разбъркване...
И аз се чудя кой е по-добрият начин... Първо, да се направи сгодно, за да не се губи време в транспорт с Рк1. Второ, 5-7 минути не са ли много? Аз си мисля, че 2-3 са достатъчно. Трето, дали да не добавя пластификатор, или нещо за намаляване на направната вода, да стои по-гъсто без да се укрепва междинно, освен на планираните фуги, естествено.
Ами време за транспорт почти не се губи, щото докато бъркачката бърка, ни ще го изливаме. А относно времето за бъркане, така бях чел някъде, че 5мин. били ок. аз даже се чудя дали не са малко, но повече няма как да чакам, че по груби сметки поне 4 часа ще отливаме. според един бетон калкулатор ми трябват около 1куб бетон, че и малко отгоре, и ако бъркам по около 80-100кг материал на едно бъркало, ще са око 25 бъркала най-малко, по 10мин средно, 250мин, или 4 часа.

ПП Някой ползвал ли е Sika Latex емулсия като свързващ мост, защото мисля да мацна колоните отгоре преди да излея върху тях, за да направи по-добра спойка. Миналата година го ползвах, но нещо не се получи добре според мен(смесват се 4 равни части от химията, вода, цимент и пясък). Накрая пясъка винаги си беше на дъното, а мисля че трябва да стане като каша, с която да обмажа мястото на свръзка. Но аз мерих в грамаж, а май е трябвало обемни части да меря.
nautilus33 - майстор
Успяхме да отлеем плочата. точно 4 часа:)
Довечера, след като са минали 6-7 часа мисля да я олея, и да видя събира ли някъде вода за да запълня утре. Междудругото комшията каза, че било добре още довечера, докато е пресен бетона, да ударя една лека замазка от пясък и цимент, за да не пропуска вода. Така ли е? Макар, че довечера няма да имам време, евентуално утре.
шоп - майстор
ср юни 10, 2020 3:16 pmnautilus33 написа:
Довечера, след като са минали 6-7 часа мисля да я олея
Като гледам времето навън ( в София) не оливай нищо до утре по това време. Влага и дъжд да искаш, не е 35 градуса навън.
Аз не бих слушал твоя комшия изобщо.
Какви замазки и какви пропускания на вода го притесняват?
нали върху тази плоча ще има покрив?
Руди - майстор
ср юни 10, 2020 3:16 pmnautilus33 написа:
Довечера, след като са минали 6-7 часа мисля да я олея...
Браво! Планираното се изпълни точно.
Обаче не отклонявай темата от бирата!
:partyman:
Пердашенето на пресен бетон ще подобри повърхността, ще
затвори някои шупли, но няма да направи бетона водоплътен.
nautilus33 - майстор
Ами не, няма да има покрив отгоре. Както писах плочата е наравно с перваза на прозореца и няма как да сложа покрив. Ще я ползваме за да изкарва жената цветята там през лятото. И тук се кани да вали, но дали, не знам. температурата е около 27-28 градуса. Отгоре на по-голямата част от плочата направих едно навесче подпряно на покрива на малката постройка и стената на къщата с два дълги дървени кола и опенах между тях засенчваща мрежа да не го пече директно доколкото може.
Самото пердашене на бетона вече според мен е невъзможно защото предполагам е достатъчно твърд на натиск. щом това ще затвори шупли и ще подобри повърхността, заслужава ли си да го правя и така ли трябва да е, с пясък и цимент(самия бетон се съмнявам да може да се пердаши вече)?

ПП Бира пийнахме :-D
Руди - майстор
Ако ще остава на бетон, добре е поне с
някакъв импрегнатор да се мине с валяка.
https://bauhaus.bg/impregnator-za-kamak ... sil/p/9568
5 литра за 30 квадрата.
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11

Тема "Изливане на под и плоча" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: