Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Hursa - майстор
чет юни 11, 2020 2:59 pmspeka_rs написа:
Имаш някакви загуби като водата ти минава през бойлера, но пък и той се явява и буфер и не осещаш това че водата, която е в тръбата от термосифона до бойлера изстива.
Какво предлагате? Топлата вода от серпентината на "слънчевата" система да отива на вход в ел бойлера?
Шпек, Козлин са обърка малко- опитва да си го представи, ма се на сложнотия го избива.
Румба, свързването на водите е най лесната работа. Опитай да си представиш работата на такава система и да я наложи към ежедневието на семейството си! Би била удачна при често ползване на топла вода, за да не се окаже, че привечер соларният е пред завиране, а електрическият изстинал и се грее на ток.
Според мен не е добра идея, аз не бих си купил. Виж, за някое малко заведенийце може и да е рентабилна. Или пък млади хора, с малки деца, дето домакинята се е у дома и има постоянна консумация от бойлера.
Тва е идеята, Хърс.
Hursa - майстор
Ако това му е идеята, пускаш "топлата" вода - от водопровода отива в серпентината на "солара", затопля се колкото успее. От там да постъпва в ел бойлера през входящата и от изходящата към "душа". Това си е меко казано - съмнителна система. И за какъв буфер може да се говори, буфер със студена вода? (Или буфера да си го държим топъл на ток.)
Има по удачни системи, дори сигурно и в тази тема.
speka_rs - майстор
Както казах и по рано ползвал съм такава система работи си съвсем нормално. Термосифон да прегрее трудно, но все пак освен серпентината, другата му част не е под налягане. Така че няма нищо притеснително и да се посгрее повечко от 60 градуса.
Системата е безопасна и няма никакви контролери и помпи всичко се случва от налягането в тръбопровода. Системана е ефтина и безопасна не е най-ефективната, но за тези пари толкова.
Hursa - майстор
Може да е евтино "надграждането". Но дали си заслужава. Тази слънчева система с вакуумни тръби, та и със серпентина в бойлера, кога ще си върне "вложеното".
А и ако се "изключва" ел бойлера - дали ще е комфортно ползването на подобна.
пон юни 08, 2020 11:35 pmRumen89 написа:
Мисля да монтирам такава система на покрива на къщата. Някой има ли наблюдения от такъв вид термосифони със серпентина SC-HE и SS-HE?
Има ли вариант за монтаж някъде на ниско колектора?
speka_rs - майстор
пет юни 12, 2020 12:31 pmHursa написа:
Може да е евтино "надграждането". Но дали си заслужава. Тази слънчева система с вакуумни тръби, та и със серпентина в бойлера, кога ще си върне "вложеното".
А и ако се "изключва" ел бойлера - дали ще е комфортно ползването на подобна.

Има ли вариант за монтаж някъде на ниско колектора?
Системата може да се на каквата си искаш височина. Дали ще ти е изгодно все сам си преценява. Най доброто е бойлера долу, и помпа и панел, ама едното започва от 1000 лв, другото от 400 лв. Така че всеки сам си преценява.
За каквато и да е слънчева система най-важното е системата да е оразмерена правилно.
Hursa - майстор
Ако колектора (с бойлера си) може да се монтира по-ниско от ел бойлера - то може колектора да затопля и водата в него на естествена циркулация, без помпа. Но по - добре бойлера на колектора да е без серпентина. А може да се избере и друг колектор, без бойлер.
Rumen89 - специалист
пет юни 12, 2020 11:28 amТрифон П.Трифонов написа:
Шпек, Козлин са обърка малко- опитва да си го представи, ма се на сложнотия го избива.
Румба, свързването на водите е най лесната работа. Опитай да си представиш работата на такава система и да я наложи към ежедневието на семейството си! Би била удачна при често ползване на топла вода, за да не се окаже, че привечер соларният е пред завиране, а електрическият изстинал и се грее на ток.
Според мен не е добра идея, аз не бих си купил. Виж, за някое малко заведенийце може и да е рентабилна. Или пък млади хора, с малки деца, дето домакинята се е у дома и има постоянна консумация от бойлера.
Тва е идеята, Хърс.
В къщата има постоянно потребление на топла вода. До колкото се запознах от дистрибуторите, само за зимния сезон топлата вода минава през ел. бойлера. През летният сезон топлата вода от термосифона отива директно в смесителят. Информацията ми е че се сменя режима на работа от зимен на летен и обратното. Впечатли ме това, че може да се ползва и зимата като подгряната вода отива да се до-погрее в съществуващия ел. бойлер. Това мисля, че ще ми намали сметката за ток и през зимния сезон.
шоп - майстор
пет юни 12, 2020 2:51 pmRumen89 написа:
Впечатли ме това, че може да се ползва и зимата като подгряната вода отива да се до-погрее в съществуващия ел. бойлер. Това мисля, че ще ми намали сметката за ток и през зимния сезон.
Няма място за впечатления.
Така работят всички соларни системи:
-Когато има слънце има топла вода безплатна.
-Когато има малко слънце има топла вода с малко доподгряване на ток.
-Когато няма слънце има топла вода нагрята с ток.

Елементарно е.
Най-важния приоритет е да има топла вода ВИНАГИ!!!
Hursa - майстор
Така с байпасиране лятото на ел бойлера сигурно е по-добре. Но зимата, дали няма опасност да замръзне серпентината от вън и не само тя, ако се случат няколко облачни и студени дни.

Тема "Помощ при избор на вид слънчев колектор ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: