Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
naster - майстор
вт юни 23, 2020 7:22 pmNAS написа:
На мен къщата ми харесва...
- след първоначалната инвестиция
- да е пригоден за моето семейство и да е винаги на разположение
- работа ще има
- упоритост и проби
Моля да ме извините, ако съм прекалил. Насоките ми бяха по-скоро да Ви предпазят от доброжелателни и естетически съвети, конкретно към покрива на постройката, а не към събаряне, не и без компетентно обследване от специалист на фундаменти, конструкция, зидарии, инсталации: т.е. кое е за подмяна, ремонт или годно за експлоатация. Г-н Николов правилно е обобщил, че в 90% от случаите разходите на средства, усилие и време надхвърлят тези за новопостроена, осигурена против земетресение, пожар, влага, течове, патогени, дискомфорт т.н. Между резултата и идеите, които визирате в точките по-горе, стоят необозримите в момента от Ваша гледна точка, горепосочени от г-н Николов чисто приятелски предупреждения - безплатно!

Позволил съм си такива коментари, защото тук има хора, включвам и себе си в това число, които действително и доказуемо имаме колективен опит в подобни проекти. Никой не иска да Ви критикува или коригира: тук сме се учили един от друг и продължаваме всеки ден, и когато съм получил безвъзмездно помощ го приемам отговорно да предам нататък. Успех с проекта. Ако считате, че съветите ми са излишни, ще спра да пиша - нямам проблем или лоши чувства. Канил съм, канят ме и се срещаме по обектите/проектите си да обменяме опит, контакти и практики, за което съм благодарен, и честно казано, доста доволен от резултата!
NAS - напреднал
Здравейте,
ср юни 24, 2020 9:50 amnaster написа:
Моля да ме извините, ако съм прекалил.
ср юни 24, 2020 9:50 amnaster написа:
Ако считате, че съветите ми са излишни, ще спра да пиша - нямам проблем или лоши чувства.
Не мисля, че в една такава дискусия има място за сръдни. Писането във форуми изначало предполага конфронтиране на различни гледни точки според различния опит на участниците. Затова още с пускането на темата съм се съгласил с това и нямам притеснения да получавам критика, напътствия, съвети и т.н. Не смятам, че коментарите ви са излишни и ценя присъствието ви в темата.

По повод поговорките мисля, че такива има за почти всяка ситуация. А почти всяка поговорка има обратна по логика и смисъл "посестрима", което предполага много изключения.
Разбирам, че всеки майстор иска да прави нещата според разбиранията си в сферата и много често опираме до субективни спорове, които не могат да излъчат "победител". И автомонтьорите биха казали на всеки, който кара кола преди 2000г да я дава за скрап, но реално доста хора си поддържат старите талиги, които явно им вършат работа.

Има и още нещо, което забелязвам, не че моят случай е точно такъв, но много лесно "изтриваме" старите неща, защото се е появило нещо "по-модерно". Обиколил съм достатъчно държави, за да не съдя само по бита в БГ и съм виждал как стари, вехти къщи биват превръщани в пълноценни жилища, макар и нова къща да струва по-малко. А после такива като мен отиват и цъкат с език как са си запазили дървената къща горяла в пожар преди 100г. и сега някой живее там.
Просто новото няма своята история и не носи същата атмосфера и дух за мен в тази конкретна ситуация.
Иначе новото не ми е чуждо :).

Доста философстване спрямо размерите на къщичката :D.
Ясно е само, че ще се прави някакъв ремонт на покрива.
naster - майстор
Смело напред тогава. За покриви сега има от пиле мляко поне откъм материали. И ще очакваме нови снимки.
NAS - напреднал
Ще размърдам малко темата като кажа, че къщата вече е законно моя и вече планирам основните ремонтини дейности.
Като за начало започнахме с разчистване на ненужните вещи трупани с години.
Извозихме 4 камиончета непотребности. Намерих дори пералня Перла 04 (много тежи).

Ето и малко снимки как изглеждаха нещата.
Прикачен файл:
20200725_123454.jpg
Прикачен файл:
20200725_123458.jpg
Прикачен файл:
20200725_162229_1.jpg
Прикачен файл:
20200725_162324_1.jpg

Реших да започнем с покрива и задната стена на навеса и стаята до него, която се е наклонила и ще е по-практично да се изгради наново.

В стаите тавана се оказа от типа "каратаван", като дървенията беше покрита с фазер за "по-практично" :). Самият кирпич над сачака се рони и преминава през процепите на сачака, та фазера е спомагал за вкуса на манджите :).

Тъй като височината в стаите е около 2.20 мисля над вариант да уползотворя подпокривното пространство като махна фазера и сачака и оставя само напречните греди за ефект. Идеята е в стаите да се виждат основните греди както и дъсчената обшивка.

Покрива до момента е с идея за смяна на няколко столици и подмяна на ребрата. След това дъсчена обшивка, паропропускливо фолио, двойна скара и керемиди.

Тук основният въпрос идва дали и как да уплътня обшивката, за да не вее в стаите и да запазя ефекта на дървения таван.
Знам, че по белия свят ги правят с калибровани дъски тип ламперия с нут и перо. За съжаление тук не намирам подходящ материал освен дюшеме, което излиза ~20лв/кв.м и не мисля, че си заслужава.

Имате ли някакви предложения?
Ще се радвам, ако споделите също вашия опит със складовете за дървен материал, в които мога да ида и да проверя за нещо подобно като материал.
Здравейте,
поздравления за имота, лично на мен ми допада и адмирирам позицията Ви. Наследството трябва да се пази, уважава и поддържа, затова винаги решението за ремонт, а не събаряне е някак по-правилно, но времето ще покаже.
Къщичката иска някой да й обърне внимание, както и едни стартови 20к лева разпределени отгоре надлу. Преживяла е доста и няма да падне скоро, така че стягайте лека полека, печете си на барбекюто и се кефете на живота. Нова къща с навес + бутане на старата, извозване, проекти и тн ще коства 100к +, както и 2 години, така че съветите дето щяло да излезе същото като пари за нова къща не са сериозни.
Керемидите са много чаровни и ако намерите майстор, който да може да работи с тях би било добре, но са много трошливи и моят съвет е да ги изхвърлите и да си сложите нови. В ремонтът на покрив цената на керемидите е около 20% от сумата, така че не променят много сметката.
Успех с проекта :)
P.S. Кое е селото ако не е тайна?
NAS - напреднал
Първата голяма стъпка беше покривът и за изминалите 3 седмици бе основното ми занимание.
В процеса не включих нито един майстор освен баща ми, а останалата част от семейството помагаше с каквото може.
Може би бригада майстори биха го направили по-бързо, но кефа накрая нямаше да е толкова голям.
Първо свалихме керемидите, като запазихме все още здравите с идеята да ги продам на символична цена на някой в нужда. Оголихме конструкцията на покрива, като запазих старите ферми, които да предадат онзи дух на къщата, който търся след като отворя таваните в стаите.
Подготвих новите греди с импрегнант и защита против дървояди. Измазахме комина и започнахме работа по новата конструкция.
Прикачен файл:
1stPhase.jpg

В края на навеса някой беше изобретил сложна система от подпори, която държеше последната ферма по не особено надежден начин, като самата ферма не беше с нужния размер. Реших да я заменя с нова.
Оправих каменната основа и вдигнах малки стенички в двата срещуположни края, които да играят опорна роля за новата ферма и да изправят малко основата за ребрата.
Прикачен файл:
2ndPhase.jpg

След това се заехме с дървената обшивка, която ще се вижда от стаите. След нея направихме двойна скара и изградихме малко навесче пред входната врата, като махнахме тръбната конструкция от соца с безброй грозни заварки.
Прикачен файл:
3rdPhase.jpg

Голямо рязане на керемиди падна за третия скат, но след поставяне на билата всичко придоби смисъл. Покривът е затворен и равен по всички равнини.
Прикачен файл:
4thPhase.jpg

Батерията на телефона ми не издържа и не можах да хвана завършения покрив фронтално.

Сега предстои да затворя празното пространство над стената до големия навес - "калкана", за да мога да премахна таваните в стаите.
Все още нямам идея как да го направя най-оптимално като труд-цена-качество-ефект, затова приемам всякакви идеи и предложения.
Опитвам да измисля вариант, който да ми позволи да виждам гредите на фермата от стаята вътре в къщата, а отвън да продължа стената със замазката. Обмислям вариант с циментфазер, външна изолация, мрежа и варова замазка. Трябва да се вземе предвид, че показаната стена ще една от стените на бъдещата баня.
Прикачен файл:
20200919_184422.jpg
mironcho - специалист
Добре изглежда. Един въпрос: При положение, че искаш да виждаш конструкцията, как ще топлоизолираш покрива (тавана на стаите)?
NAS - напреднал
ср сеп 23, 2020 9:58 pmmironcho написа:
Добре изглежда. Един въпрос: При положение, че искаш да виждаш конструкцията, как ще топлоизолираш покрива (тавана на стаите)?
Къщата няма да се ползва за живеене, а за рекреация. Оставил съм си вратичка за изолиране на подпокривното пространство, ако намеренията ми се променят, но за момента не мисля да изолирам. Времето ще ми покаже дали има нужда или не.
NAS - напреднал
Колеги, дайте някаква идея как да затворя пространството под стрехата до дървената обшивка на покрива.

Мислех да сложа EPS и да го шпакловам, но стената е доста крива и в средата на къщата е изпъкнала към улицата като прави нещо като дъга.
Проблемът идва оттам, че гредите над зида в средната част на стената са с около 17-19см навътре, а в двата края гредите са наравно със зида.
Така ще се получи празенина ("джоб") в средата.
Другото, което ме спира да сложа EPS е, че в горната част трябва някак да го захвана за тези греди, което не съм сигурен дали ще стане добре.

Всяко мнение ще ми е от полза.

Прикачен файл

Streha_text.jpg
burkov - специалист
И аз поизправих една Кривина точно при надзид. Пълних парчета и пяна. Накрая запълних с цели парчета и стана цокъл. Даже има и малко фаца визуално.

Тема "Малка къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: