Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
MIRO_073 - майстор
съб юли 04, 2020 9:17 pmarxd129 написа:
съб юли 04, 2020 12:38 pmyanko78 написа:
Където има гръб НЕ. Достатъчно е само ПОД горните шкафове. Моята кухня е единтична с твоята и можеш да добиеш представа от горния пост. На стената където е вътрешния ъгъл е безмислено и няма са седи естетически добре.
Разбрах.

Но нищо не споменавате за това, дали да има ЛЕДлента ПОД абсорбатора. Моля, споделете мнение/я.
Не. Абсорбатора си има собствено осветление. Но въпрос на избор. Мисля, че от готвенето ще се зацапва от парата. Но, като гледам на колегата кухнята по-горе с лента и над абсорбатора изглежда добре. Да неговото място (плота за работа)е по малко от твоето.
Последна промяна от MIRO_073 на съб юли 04, 2020 9:36 pm, променено общо 1 път.
arxd129 - специалист
съб юли 04, 2020 7:21 pmMIRO_073 написа:
И... Спри се на 2700-3000К, ако желаеш светлина близка до лампа с нажежаема жичка.
Ами много станаха мненията по този конкретен въпрос. 2700-3000-4000-6400К.
Всъщност, като се замисли човек - нормално е да са много мнения.
Днес се отбих до един ЛЕД магазин. Помолих да ми покажат как изглежда светлината според температурата й.
Пуснаха няколко лампЕта... Най ми допадна една, за която казаха, че била 4500К. Малко ми жълтееше, но все пак тя най много ми допадна.
Съвсем друг е въпроса, дали е била баш 4500К !!! (То пък беше един консултааант... нещо неадекватен ми се сторИ... Както и да е. )

Таз цветна температура... трудно ще я избере жената. Едва ли ще можем да направим правилен избор. Остава да се доверим на съфорумниците.

Уважаеми съфорумници, мненията са различни по отношение на препоръчваната цветна температура; и е естествено да са различни, де.
Но нека да тръгнем по обратната логика: Кои числа за цветната температура трябва да изключим като нежелателни, дразнещи, опасни....
MIRO_073 - майстор
съб юли 04, 2020 9:33 pmarxd129 написа:
1. Ами много станаха мненията по този конкретен въпрос. 2700-3000-4000-6400К.
....
2. Но нека да тръгнем по обратната логика: Кои числа за цветната температура трябва да изключим като нежелателни, дразнещи, опасни....
1. Нормално. Има пазар за всички температури. Жълти бели сини...всякакви. Което хареса жената разбира се като цвят. Има ли избор на цвят не се меси. Аз съм на това мнение.
2. По принцип по-белите светлини са за работна обстановка. Те възбуждат организма и го карат да е по деен. По топлото бяло е по отпускащо. Все пак си си в къщи. Но... това е мое мнение. Всичко има на пазара.
arxd129 - специалист
съб юли 04, 2020 9:46 pmMIRO_073 написа:
По принцип по-белите светлини са за работна обстановка. Те възбуждат организма и го карат да е по деен. По топлото бяло е по отпускащо. Все пак си си в къщи.
До тук не уточнихме следното:
Колко дебел трябва да е кабела за захранване на трансформатора?
Колко дебел трябва да е кабела от трансформатора - до ледлентата?

Ако приемем, че над мивката ми разстоянието е 1.10 м, а между абсорбатора и хладилника е 1.00 м, колко мощен трансформатор ми трябва?

Налага ли се да купя ДВА трансформатора - един за мивката и друг за работния плот (между котлоните и хладилника)?
kuger - майстор
Прецени сам
https://www.google.com/url?sa=i&url=htt ... AdAAAAABAD
На мен примерно ми допада комбинация от 2700 и 4500 гр.
zz_stefanov - майстор
съб юли 04, 2020 9:17 pmarxd129 написа:
съб юли 04, 2020 12:38 pmyanko78 написа:
Където има гръб НЕ. Достатъчно е само ПОД горните шкафове. Моята кухня е единтична с твоята и можеш да добиеш представа от горния пост. На стената където е вътрешния ъгъл е безмислено и няма са седи естетически добре.
Разбрах.

Но нищо не споменавате за това, дали да има ЛЕДлента ПОД абсорбатора. Моля, споделете мнение/я.
Аз не харесвам залепена лента под аспиратора, направил съм това:
viewtopic.php?p=870766#p870766
nikolov333 - майстор
чет юли 02, 2020 10:01 pmarxd129 написа:
чет юли 02, 2020 9:21 pmDMN написа:
И ако сложиш и един сензор за движение да управлява осветлението...тююю, жена ти ще остане захласната:
Не! Този сензор ще се самоизключва. Което е неприятно. И ще се включва нежелателно, ако някой мине около него.
Моля, предложете сензор, който да се включва с помахване с ръка около него; и само около него. И да се изключва при помахване с ръка около него.
Т.е. нежелателно е сензора да се задейства отдалеч.
#Aliexpress BGN 8.22 33%OFF | Hand Wave IR Motion Sensor Switch DC 12-24V 5A Hand Sweep Smart Sensor Switch For Kitchen Bathroom
https://a.aliexpress.com/_dWUE6m4
MIRO_073 - майстор
съб юли 04, 2020 10:10 pmarxd129 написа:

1. Колко дебел трябва да е кабела за захранване на трансформатора?
2. Колко дебел трябва да е кабела от трансформатора - до ледлентата?

3. Ако приемем, че над мивката ми разстоянието е 1.10 м, а между абсорбатора и хладилника е 1.00 м, колко мощен трансформатор ми трябва?

4. Налага ли се да купя ДВА трансформатора - един за мивката и друг за работния плот (между котлоните и хладилника)?
4. Да. Освен, ако предварително не пуснеш кабел между двете ленти под мазилката предварително преди изграждането на кухнята - 2х1 см2 стигат.
1. 3х1 см2 стигат. 3 метра лента (с резерв) по 10W/m - 30W
2. 2x0.5 sm2
3. 40W за двете ленти ( и 25W ще стане за двете) или две отделни захранвания по 18W
kozl - майстор
съб юли 04, 2020 9:33 pmarxd129 написа:
съб юли 04, 2020 7:21 pmMIRO_073 написа:
И... Спри се на 2700-3000К, ако желаеш светлина близка до лампа с нажежаема жичка.
Ами много станаха мненията по този конкретен въпрос. 2700-3000-4000-6400К.
Всъщност, като се замисли човек - нормално е да са много мнения.
Днес се отбих до един ЛЕД магазин. Помолих да ми покажат как изглежда светлината според температурата й.
Пуснаха няколко лампЕта... Най ми допадна една, за която казаха, че била 4500К. Малко ми жълтееше, но все пак тя най много ми допадна.
Съвсем друг е въпроса, дали е била баш 4500К !!! (То пък беше един консултааант... нещо неадекватен ми се сторИ... Както и да е. )

Таз цветна температура... трудно ще я избере жената. Едва ли ще можем да направим правилен избор. Остава да се доверим на съфорумниците.

Уважаеми съфорумници, мненията са различни по отношение на препоръчваната цветна температура; и е естествено да са различни, де.
Но нека да тръгнем по обратната логика: Кои числа за цветната температура трябва да изключим като нежелателни, дразнещи, опасни....
Много нмения според усещането. Та за това си мисля, че трябва да избираш (избирате) на място. Аз така направих та за това в Практикер в Неделя със съпружката.
А моето обяснение е че, студената светлина е дразнеща. Некога в европейските държави белите светлини на МПС-тата бяха забранени - заслепяват повече. Обаче като одъртеят рецепторите в очната ябълка и дразнещото се вижда по-убаво те за тва дъртаците като мен поваме да аресваме студеното :roll:
Предполагам, че който няма проблем със зрението избира топлото нещо към и под 3000К. Аве оно и аз бех така, ама тогиз немаше LED, а жичка и ЛОТ. За домашно осветление де. За промишленото имаше повече варианти.
Така че направи си тест, оти дофторите по очите не прават таков тест. Поне аз неколко пъти ходих на прегледи де и немаше.
kozl - майстор
съб юли 04, 2020 10:10 pmarxd129 написа:
съб юли 04, 2020 9:46 pmMIRO_073 написа:
По принцип по-белите светлини са за работна обстановка. Те възбуждат организма и го карат да е по деен. По топлото бяло е по отпускащо. Все пак си си в къщи.
Колко дебел трябва да е кабела за захранване на трансформатора?
Колко дебел трябва да е кабела от трансформатора - до ледлентата?

Ако приемем, че над мивката ми разстоянието е 1.10 м, а между абсорбатора и хладилника е 1.00 м, колко мощен трансформатор ми трябва?

Налага ли се да купя ДВА трансформатора - един за мивката и друг за работния плот (между котлоните и хладилника)?
Колко, колко, колко..... :?
- Здрасти, колко?
- 5.
- Какво 5 бе?
- А какво колко?
Еми тя и твойта се почна така :lachtot:
Не си избрал мощност за лентата и колко..... Приеми мощност на лентата 20W и смятай по дължината. По-маломощна можеш да ползваш с мощен траф, обратното проблем. Като не ти хареса това де си избрал, сменяш лентата с по-мощна до към 20 W и К каквото ти аресва.
Раздели захранването на 2 трафа, така ако дефектира единия, па ще свети нещо. Освен това с некакво безжично у-ние ще можеш да ги пускаш поотделно. Аз така направих, но за сега всичко е свързано накуп, защото не съм набавил ДУ. И поради недостиг на време нема да е скоро.
Всички кабели при мен са изведени над шкафовете в PVC каб.канали. Ето и снимка на ефекта от дефекта :-D

Прикачен файл:
a17_Кухня LED.jpg

А заборавих да пиша, че при мен има 4 зарязвания на шината по ъгъл 45 гр. и жиците до лентите промуших през дупки в горното ПДЧ зад гърба на шкафовете до долното ПДЧ и там дупка към плота, за да излезе кабела под шкафа в ъгъла шкаф/гръб.
Последна промяна от kozl на нед юли 05, 2020 8:19 am, променено общо 1 път.

Тема "LED осветление за кухня (качествено)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: