• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 9
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
naster - майстор
zz_stefanov - майстор
ср юли 08, 2020 1:33 pmarxd129 написа:
вт юли 07, 2020 11:09 pmburkov написа:
Също ти къде си написал че ти трябват 5.5 kW? Нали бяха за бойлер 1.6 и нещо дребно?
Да, де. :wink: :)

Само опонирах, че въпросната ваго клема трудничко ще гарантира 24 ампера. Даже – хич не е гарантирано; колкото и да е велика тая компания Wago.
ср юли 08, 2020 9:55 amnaster написа:
Чак пък 4 страници драма...
Драма, драма… колко драма?!
Аз питам… който иска – дава съвети. Съветващите – самите те – не са единни в мнението си. Един казва че нек‘ви клеми са перфектни, друг казва че стават за ток 2-3 ампера…
Съветите ги приемам, но не всичките. На спорните (според мен) съвети – опонирам.
А на мен ми РЕопонират … четете ли как?
Е-е, кой прави драмата; ако изобщо я има, де.
ср юли 08, 2020 10:08 ambrum написа:
За мен това е най-доброто решение. Да - пипкаво е, но резултата ще е най-добър.
Да! Добро решение е.
От всичките варианти това е с най-голяма контактна площ и най-ниско съпротивление на връзката.
Тук може да поспорим: Комбинацията от лустраклема и цилиндричен кабелен накрайник, в който накрайник са вкарани ПВ-А2 и жило от мостовия кабел, има много по-голяма контактна площ, отколкото площта на спиралата на хидразин. А месинговата клема на хидразин не увеличава въпросната контактна площ, а само увеличава силата на контактуване. Което също дава предимство на идеята на хидразин.
Контактните точки на хидразин, обаче са си 8 на брой... максимум 9; каква контактна площ е това! :)
Освен това месинговата клема на хидразин не е чак толкова масивна, както изглежда на снимката. Нито болтчето за притискане спиратата от ПВ-А1 към основния проводник е толкова масивно (просто снимката няма мащаб). От къде следва, че там - около въпросното болтче няма да се появят хлабини, подобни на евентуалните хлабини по лустра-клемата. Всичко е въпрос на стягане.
И като стана въпрос за стягане - много е вероятно, много е възможно - стягането на хидразин да е по-добро от стягането на лустер-клемата. Така си мисля, де. :)
И не нарушава основният проводник от който ще се взема отклонението.
Това наистина е огромно предимство. Факт!
Запояването има два плюса - не се окислява връзката (и така с годините не се качва съпротивлението) и се свежда до минимум съпротивлението на връзката (грее по-малко, старее по-бавно).
Съгласен съм с Вас. И аз мисля като Вас.
Но хидразин не препоръчва запояване! (Освен ако не се шегува, де. :? )

Всичките ти теми досега са се развили по един и същи начин.
Съжалявам, че взех участие в поредната драма.
brum - майстор
Wago-то е мислено за удобство и бърза работа. Определено дава предимства когато става дума за десекти и стотици връзки. Имат и клеми с 5 извода (според едно бързо видео в тубата), та това може да реши проблема с късите кабели. Ако пишат, че става за 20 ампера бих им се доверил, че няма да е драма да работят с 20 ампера.

Но тук става дума за един кабел с 3 проводника. Основното предимство на Wago-то се губи. От към надеждност усукването и запояването на кабели ще е по-добро.
DMN - майстор
arxd129 написа:
В един контакт 16А, като мушнеш щепсела и включиш 2.5 киловата печка духалка, и така като гледаш - съединението щепсел-контакт - колко надеждно ти се вижда, спрямо всички изброени до тук?
Както и да го направиш все ще стане, важното е да го изпълниш добре :) .
:partyman:
MIRO_073 - майстор
ср юли 08, 2020 1:33 pmarxd129 написа:
вт юли 07, 2020 11:09 pmburkov написа:
Също ти къде си написал че ти трябват 5.5 kW? Нали бяха за бойлер 1.6 и нещо дребно?
Да, де. :wink: :)

Само опонирах, че въпросната ваго клема трудничко ще гарантира 24 ампера. Даже – хич не е гарантирано; колкото и да е велика тая компания Wago.
ср юли 08, 2020 9:55 amnaster написа:
Чак пък 4 страници драма...
Аз питам… който иска – дава съвети. Съветващите – самите те – не са единни в мнението си. Един казва че нек‘ви клеми са перфектни, друг казва че стават за ток 2-3 ампера…
Съветите ги приемам, но не всичките. На спорните (според мен) съвети – опонирам.
А на мен ми РЕопонират … четете ли как?
Е-е, кой прави драмата; ако изобщо я има, де.
За мен това е най-доброто решение. Да - пипкаво е, но резултата ще е най-добър.
Да! Добро решение е.
От всичките варианти това е с най-голяма контактна площ и най-ниско съпротивление на връзката.
Тук може да поспорим: Комбинацията от лустраклема и цилиндричен кабелен накрайник, в който накрайник са вкарани ПВ-А2 и жило от мостовия кабел, има много по-голяма контактна площ, отколкото площта на спиралата на хидразин. А месинговата клема на хидразин не увеличава въпросната контактна площ, а само увеличава силата на контактуване. Което също дава предимство на идеята на хидразин.
Контактните точки на хидразин, обаче са си 8 на брой... максимум 9; каква контактна площ е това! :)
Освен това месинговата клема на хидразин не е чак толкова масивна, както изглежда на снимката. Нито болтчето за притискане спиратата от ПВ-А1 към основния проводник е толкова масивно (просто снимката няма мащаб). От къде следва, че там - около въпросното болтче няма да се появят хлабини, подобни на евентуалните хлабини по лустра-клемата. Всичко е въпрос на стягане.
И като стана въпрос за стягане - много е вероятно, много е възможно - стягането на хидразин да е по-добро от стягането на лустер-клемата. Така си мисля, де. :)
И не нарушава основният проводник от който ще се взема отклонението.
Това наистина е огромно предимство. Факт!
Запояването има два плюса - не се окислява връзката (и така с годините не се качва съпротивлението) и се свежда до минимум съпротивлението на връзката (грее по-малко, старее по-бавно).
Съгласен съм с Вас. И аз мисля като Вас.
Но хидразин не препоръчва запояване! (Освен ако не се шегува, де. :? )
Божеееееее... За времето, което си изгубил за писане на постове щях да направя твоята дилема около 18 пъти и щеше да си я ползваш със здраве без притеснения.
hidrazin - майстор
Кво божеееее... бре???
Казва се шушляциииии.... :-D
Днес смених апартаментно табло. Моето.
Отне ми час-час и половина с цигари и кафе.
С разделяне от 4 на 6 токови кръга и като за мен си.
Едно пикливо отклонение.
Да си вика някой, да си плаща и да приключваме с драмите.
:partyman:
arxd129 - специалист
ср юли 08, 2020 4:03 pmbrum написа:
От към надеждност усукването и запояването на кабели ще е по-добро.
Така мисля и аз.
Но ме смути хидразин; отхвърли запояване-то като вариант.

Можете ли да предположите защо той отхвърли запояването? Едва ли - случайно. [-X
А и никой не му опонира; следователно препоръката му се възприема като правилна. Само че... не виждам логика :?

ПС.
Този въпрос бе логично да го отправя към самия хидразин; виждам обаче, че той си е ангажиран у дома. Затова - не искам да го тревожа повече.
brum - майстор
Добре, опонирам му.

За мен е по-добре да се запоява. Като аргументи:
* по-ниско съпротивление на връзката
* покритите с припой повърхности няма да се окисляват

Като недостатъци:
* трудно приложимо за голям обем на работа
* по-трудни промени в бъдеще (примерно добавяне на още едно отклонение в същата точка).

У дома къдеот е имало проблеми с кабелите (ударени кабели) съм запоявал ако е имало прекъсване на жилата. Добавянето на отклонения от съществуваща разпределителна кутия е следвало прицнипа на връзки в същата кутия. За къщата дето я строя нещата ще се правят като за голям обем от работа. Т.е. усукване и запояване на проводниците не е вариант.

И само да вметна - говоря за варианта с усукване и после запояване. Не за варианта за допиране на два кабела и запояване.
Sandman - специалист
Има една мнооого дълга тема за кабелните връзки тук: viewtopic.php?f=11&t=819&hilit=%D1%83%D ... 0%BD%D0%B5
На дълго и широко е дискутирано за спойки, спайки и т.н.

Аз наскоро връзвах малко кабел, да си призная вече съм много фен на WAGO клемите. С три СВТ 3*2,5 или в комбинация и с 3*4 СВТ пак се събират в кутията 3/6 клеми и се работи лесно.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 9

Тема "Добро "токовземане" ли съм намислил?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: