Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ivelinmmmm - специалист
Чел съм абсолютно всички теми за котел и горелка ,но моята система е стара, и не мога да преценя кое ще ми свъши работа .Защото всички майстори във форума имат различни мнения . Ако някой познава майстор в Бургас който работи с антикондензни вентили и може да направи два кръга с две помпи и да работи системата да ми прати телефон за връзка
пон юли 13, 2020 11:32 amivelinmmmm написа:
Чел съм абсолютно всички теми за котел и горелка ,но моята система е стара, и не мога да преценя кое ще ми свъши работа .Защото всички майстори във форума имат различни мнения . Ако някой познава майстор в Бургас който работи с антикондензни вентили и може да направи два кръга с две помпи и да работи системата да ми прати телефон за връзка
Ми това е Филматопло.
Виждам, че се оформят два лагера- преди или след антикондензният.
Добре, той вероятно ще се свърже с теб или ти му пиши на ЛС! Все ще се разберете.

Филме, в началото на Калиновата тема от 2011 г съм, като открих една негова грешка, която ти не забелязваш, за да тръгне топлото към бойлерът му. Съответно, търсите друго решение, като отхвърляш това, поради твоя си концепция и недоглеждане в моментната схема.
Освен това, той е постнал схеми на Бош, които сам не разчита превилно, а майсторите не забелязват.
МИРАЖ - специалист
Схемата на Лазар работи чудесно, ползвал съм я в подвързването на десетина къщи и всички ползватели са доволни.
filmatoplo - майстор
Че работи -работи ,по добре разбирасе когато инсталацията е влязла в режим .При студен старт има известен компромис за определено време .Понякога съм категоричен и принципен ,щото ако си подам пръста .... :wink: .И не вярвайте на готови схеми в нета ,повечето са неточни .
fbr - майстор
Начертаната от мен работи още по-чудесно. Първо се загрява самия котел, той е с абсолютен приоритет, след това се загрява бойлера, и нататък радиаторите.
шоп - майстор
пон юли 13, 2020 4:14 pmfbr написа:
Начертаната от мен работи още по-чудесно. Първо се загрява самия котел, той е с абсолютен приоритет, след това се загрява бойлера, и нататък радиаторите.
100% съм съгласен с теб!
Напоследък от чугунени котли се премина на стоманени и поради немотия котлите се припалват сутрин и вечер, по програматори и т.н.

Това води до задължително монтиране на трипътен антикондензен вентил.
Който си мисли, че ако закачи товар на малкия кръг от 200л студен бойлер на котел с обем 30 литра няма да предизвика сътресение изрязяващо се в конденз, то се лъже.

Ако котела е чугуняк или пък стоманен работещ без стаен термостат то тогава системата е работеща, тя системата ще си работи дори без антикондензен трипътен вентил.
andy_forresite - майстор
Има и друга възможност, която е по-често срещана (дано не греша) - поради качеството на строежите и добрата топлоизолация, потребността от топлина е малка - радиаторите тъкмо са се загрели и вече е станало време за гасене.
Вече има домове от 160 кв м, които при -10 поддържат стайната температура с 6-8 kw. Това налага използването на контролери, задвижки, вентили, датчици, програматори, помпи, буфери...смарт хоум. За една селска неизолирана къща трябва само котел с ЦП. Не че е по-добре де :) но инсталацията може да е проста като гъбена чорба. От нея се иска само да създава топлина и да не спира да го прави докато не бъде изключена.
bobivg - специалист
От гледна точна цолажа на съществуващата отоплителна инсталация аз бих сложил тръба за бойлера Ф25 като минимум, ако се ползва PPR. :)
пон юли 13, 2020 2:46 pmfilmatoplo написа:
Че работи -работи ,по добре разбирасе когато инсталацията е влязла в режим .При студен старт има известен компромис за определено време .Понякога съм категоричен и принципен ,щото ако си подам пръста .... :wink: .И не вярвайте на готови схеми в нета ,повечето са неточни .
чет ное 24, 2011 4:33 pmkalin72 написа:
Да, Ладомата и сега стартира на 55 градуса. Но котела ми почти никога не изстива под тази температура, че да спира помпата. И това малко ме притеснява...трябва ли?
чет ное 24, 2011 4:37 pmfilmatoplo написа:
Не пречи - вдигни я тогава на 60 -65 -да не върти напразно .
Това беше един от аргументите ми, който Филма признава преди почти 9 години. Сега за какви студени стартове говорите?
Вярно е, че може да се направи Байконур, но си иска денги.
Предлаганата от Лазар схема е перфектно с простота и ефективност.
Анди правилно вметна за котлите с малка мощност. Няма да спират никога в сезон, та какви стресове и какви кондензи?! Пък бойлера постоянно горещ.
От друга страна, всеки локомотив от 40-50 киловата, ако ще и със златен антикондензен да е, като го прикюфкваш сутрин и вечер, се ще има локви под него и без бойлер преди трипътния.
Въпрос на избор е какъв вид инсталазия да се подбере, в зависимост от наличното, броят обитатели, навиците им...
LazarGanev - "Велик майстор"
пон юли 13, 2020 8:57 pmbobivg написа:
От гледна точна цолажа на съществуващата отоплителна инсталация аз бих сложил тръба за бойлера Ф25 като минимум, ако се ползва PPR. :)
Това важи за едноконтурен газов котел, който работи само за бойлера. За 10кВт серпентина няма смисъл от това

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: