пон юли 20, 2020 6:45 pmLazarGanev написа:Много се радвам, че се включиха Лазар и Трифон. Много благодаря на Лазар от чийто коментари научих доста за отоплителни системи и управление и съм сигурен, че доста хора са се възползвали от съветите му. Искрени БЛАГОДАРНОСТИ, че съществуват хора като него с безценен опит и го споделят тук във форума.пон юли 20, 2020 3:45 amBgSmacker написа:СТ200 управлява само един температурен кръг. За повече кръгове има много други варианти. Темата е много широка, но първо трябва да се изясни заданието, а после да се дават отговорите.пет май 22, 2020 2:52 pmLazarGanev написа: Condens 2300i W + EasyControl RF Key + CT200Питане... а как със CT200 ще стане управлението на смесено отопление подово + радиатори. До лколкото разбирам засега CT200 управлява само смарт термоглавите си....тоест само радиатори.
- Първо - аз не виждам смисъл в едно жилище под 100м2 да се комбинират подово и радиатори. Това усложнява и оскъпява излишно както хидравличната схема, така и логистиката
- Второ - ....
Ето и моите коментари
- Първо – прав си, че комбинирането на подово и радиатори усложнява системата. Просто го разгледах като вариант, защото така и така ще къртя банята и коридора и реших, защо пък да не ми е топъл пода и да е комфортно. От четенето по форума разбирам, че подовото дава голям комфорт. Пък и се прави ниско-температурно на 40 – 45 градуса и това вдига ефективността на котела.
- Второ – отново си прав. Да ти кажа не се бях замислял, че на практика баня и коридор няма смисъл да се управляват отделно тъй като поне ще обитаваш една стая освен тях. Реално като достигне температурата на стаята при управление по стайна температура, котелът просто ще спре. И тогава ще спре и подовото. Въпрос имам тук… подовото на колко градуса го правя и с термо вентил ли го намалявам допълнително от радиаторната кръг….или подово и радиатори ги правя на една температура и каква е препоръчителната? Определено бих искал да е нискотумпературана инсталация (пак до колкото разбирам от форума).
Това за смарт главите не го разбрах… от следващия коментар на Трифон разбирам, че даже и с термо глави пак може да избереш по стайна температура. Пускам едно файлче, което ме убеди че е по-добре котелът да модулира по стайна температура. Точно затова искам да сложа и модулиращ термостат.
- На Salus се спрях, защото видях, че имат модулиращ термостат OpenTherm, с който мислих да управлявам Vitodens 100-W тъй като и той работи с OpenTherm протокол. Другaтa възможност, която разглеждах е Honeywell отново за OpenTherm модулиращи термостат.
Ако се върнем на избора на марка котел… за което много държа да дадеш някой жокер съм набелязал WOLF FGB -K 28, Vitodens 100-W и Bosch Condens 2300i W 24/30.
Защо клоня към Vitodens 100-W… заради това че използва OpenTherm протокол, който според мен би ми позволил модулно разрастване на системата…искам модулиращ термостат…бум слагам го. После искам интернет свързаност бум….слагам. После искам да добавя примерно термо глави или директно термо ел. задвижки… бум слагам ги и просто НАДГРАЖДАМ.
Какво ме кефи на BOSCHa … ами ти го каза слагаш CT200 и забравяш. Разбирам те какво искаш да кажеш „при правилно оразмерени радиатори“ даже и смарт термо глави не трябват. Въпрос… приемаме че работим на модулация по стайна температура… тогава изобщо никъде ли не слагам смарт термо глави? И ако е така, то тогава ако на термостата задам 20 градуса в хола и котелът изключи като я достигне. Какво става ако с обикновена термо глава в спалнята гоним 24 градуса? Как ще я достигнем като котелът на 20 в хола ще изключи? И знаеш ли какво не ме кефи на термо главите … БАТЕРИИТЕ. Иска ми се всичко да е старта школа…окабелено, но да не мислиш за батерии.
Да ти кажа честно на доста места пишат че WOLF-ът е Мерцедесът на газовите котли. Но нещо май управлението им изостава като възможности… не са с OpenTherm, което значи че няма да мога да сложа друг модулиращ термостат. Техният бил супер… и модулиращ…ама до колкото виждам даже не предлагат термо глави.
REHAU NEA SMART 2.0 е готин, но и той не е OpenTherm....и как би модулирал по стайна температура тогава?
Прикачен файл:
по стайна.jpeg (63.06 KиБ) Видяна 2259 пъти