Най - вълнуващия въпрос зимно време.
пон юли 20, 2020 6:45 pmLazarGanev написа:
пон юли 20, 2020 3:45 amBgSmacker написа:
пет май 22, 2020 2:52 pmLazarGanev написа:
Condens 2300i W + EasyControl RF Key + CT200
Питане... а как със CT200 ще стане управлението на смесено отопление подово + радиатори. До лколкото разбирам засега CT200 управлява само смарт термоглавите си....тоест само радиатори.
СТ200 управлява само един температурен кръг. За повече кръгове има много други варианти. Темата е много широка, но първо трябва да се изясни заданието, а после да се дават отговорите.
- Първо - аз не виждам смисъл в едно жилище под 100м2 да се комбинират подово и радиатори. Това усложнява и оскъпява излишно както хидравличната схема, така и логистиката
- Второ - ....
Много се радвам, че се включиха Лазар и Трифон. Много благодаря на Лазар от чийто коментари научих доста за отоплителни системи и управление и съм сигурен, че доста хора са се възползвали от съветите му. Искрени БЛАГОДАРНОСТИ, че съществуват хора като него с безценен опит и го споделят тук във форума.

Ето и моите коментари
- Първо – прав си, че комбинирането на подово и радиатори усложнява системата. Просто го разгледах като вариант, защото така и така ще къртя банята и коридора и реших, защо пък да не ми е топъл пода и да е комфортно. От четенето по форума разбирам, че подовото дава голям комфорт. Пък и се прави ниско-температурно на 40 – 45 градуса и това вдига ефективността на котела.
- Второ – отново си прав. Да ти кажа не се бях замислял, че на практика баня и коридор няма смисъл да се управляват отделно тъй като поне ще обитаваш една стая освен тях. Реално като достигне температурата на стаята при управление по стайна температура, котелът просто ще спре. И тогава ще спре и подовото. Въпрос имам тук… подовото на колко градуса го правя и с термо вентил ли го намалявам допълнително от радиаторната кръг….или подово и радиатори ги правя на една температура и каква е препоръчителната? Определено бих искал да е нискотумпературана инсталация (пак до колкото разбирам от форума).

Това за смарт главите не го разбрах… от следващия коментар на Трифон разбирам, че даже и с термо глави пак може да избереш по стайна температура. Пускам едно файлче, което ме убеди че е по-добре котелът да модулира по стайна температура. Точно затова искам да сложа и модулиращ термостат.
- На Salus се спрях, защото видях, че имат модулиращ термостат OpenTherm, с който мислих да управлявам Vitodens 100-W тъй като и той работи с OpenTherm протокол. Другaтa възможност, която разглеждах е Honeywell отново за OpenTherm модулиращи термостат.

Ако се върнем на избора на марка котел… за което много държа да дадеш някой жокер съм набелязал WOLF FGB -K 28, Vitodens 100-W и Bosch Condens 2300i W 24/30.

Защо клоня към Vitodens 100-W… заради това че използва OpenTherm протокол, който според мен би ми позволил модулно разрастване на системата…искам модулиращ термостат…бум слагам го. После искам интернет свързаност бум….слагам. После искам да добавя примерно термо глави или директно термо ел. задвижки… бум слагам ги и просто НАДГРАЖДАМ.

Какво ме кефи на BOSCHa … ами ти го каза слагаш CT200 и забравяш. Разбирам те какво искаш да кажеш „при правилно оразмерени радиатори“ даже и смарт термо глави не трябват. Въпрос… приемаме че работим на модулация по стайна температура… тогава изобщо никъде ли не слагам смарт термо глави? И ако е така, то тогава ако на термостата задам 20 градуса в хола и котелът изключи като я достигне. Какво става ако с обикновена термо глава в спалнята гоним 24 градуса? Как ще я достигнем като котелът на 20 в хола ще изключи? И знаеш ли какво не ме кефи на термо главите … БАТЕРИИТЕ. Иска ми се всичко да е старта школа…окабелено, но да не мислиш за батерии.

Да ти кажа честно на доста места пишат че WOLF-ът е Мерцедесът на газовите котли. Но нещо май управлението им изостава като възможности… не са с OpenTherm, което значи че няма да мога да сложа друг модулиращ термостат. Техният бил супер… и модулиращ…ама до колкото виждам даже не предлагат термо глави.

REHAU NEA SMART 2.0 е готин, но и той не е OpenTherm....и как би модулирал по стайна температура тогава?
Прикачен файл:
по стайна.jpeg
по стайна.jpeg (63.06 KиБ) Видяна 2260 пъти
LazarGanev - "Велик майстор"
Темата за регулацията е много интересна, но и много обширна и се притеснявам, че ще ми е трудно да отделям необходимото време за дискусия.
Първо - трудно можеш да избягаш от батериите, ако искаш да задълбаваш на тема смарт
Второ - графиките, които си дал са точно такива, но с опън терм протокол почти не съм ги виждал да работят. Опън терм е безплатен протокол и като всяко безплатно нещо е пълен с бъгове. Затова всяка сериозна фирма си има свой протокол, който е много по-добър. Знам как работят нещата при Вайлант и при Бош. Не съм виждал, но предполагам, че по същия начин работят и при Висман (но не с опън терм) и при Волф, но за да го видя при Висман трябва да убедя някой клиент да отдели едни 10К за моето обучение, а още не ми се е отдало. С Волф съм най-малко запознат, но и там стои въпроса долу-горе въпроса както при Висман :) . Вайлант бяха лидер в регулация допреди 10-тина години, но смело мога да кажа, че Бош ги настигнаха и изпревариха, заради по-голямата достъпност, а оттам и масовост - вече няколко години Бош е най-големият производител на кондензни газови котли. А пък СТ200 все още няма налог при никоя от изброените марки.
Трето - аз вече го споменах, но явно съм останал неразбран, затова го повтарям - добавиш ли термоглави към СТ200, забравяш за модулацията на котела по стайна температура - тогава той модулира само по външна. Ама то и със Салус е така - там стайните термостати са на батерии, се безжично със смарт термоглавите, които са също на батерии и те спират съответните радиатори. Като затворят всички термоглави, отделен модул спира котела, който си модулира само външна температура и по вода - няма как да го прави и по стайна.
Какво ме кефи на BOSCHa … ами ти го каза слагаш CT200 и забравяш. Разбирам те какво искаш да кажеш „при правилно оразмерени радиатори“ даже и смарт термо глави не трябват. Въпрос… приемаме че работим на модулация по стайна температура… тогава изобщо никъде ли не слагам смарт термо глави? И ако е така, то тогава ако на термостата задам 20 градуса в хола и котелът изключи като я достигне. Какво става ако с обикновена термо глава в спалнята гоним 24 градуса? Как ще я достигнем като котелът на 20 в хола ще изключи?
Точно така - ако искаш котелът да модулира по стайна температура, никъде не слагаш смарт термоглави. Не напразно споменах за правилно оразмеряване на радиаторите. Това не винаги означава поддържане на еднаква температура навсякъде. Ако искаш в някоя стая (например в детската) да е по-топло от дневната (където обикновено е стайния термостат), то слагаш там по-голям радиатор и обикновена термоглава, която да го ограничава на желаната температура. Както големия брат обещал да делят тортата по братски и малкия го попитал - Ама защо на тебе по-голямо парче? - Ами по братски, пък аз съм по-големия брат :wink: .
А за подовото - иска си отделна смесителна помпена група (ако ще има и радиатори), работи на около 30-35-40*С. Ако е само подово нещата се опростяват много, температурата се определя от котела, няма допълнителна помпа и всичко е максимално просто, евтино и комфортно :)
bobivg - специалист
За банята и коридора може да си навъртиш подово от връщащата на лирата или с unibox да си отделиш кръг за подово без да усложняваш излишно управлението на инсталацията.
чет юли 23, 2020 2:26 amLazarGanev написа:
...Като затворят всички термоглави, отделен модул спира котела, който си модулира само външна температура и по вода - няма как да го прави и по стайна.
Дали нещо не се объркам...модулация по вода е когато котелът модулира по работната температура на водата която подгрява. По стайна е когато модулира спрямо стайната температура... а по външна....??? Външен температурен датчик, който мери температурата навън, ли се добавя....или нещо греша? Специално за CT200 питам.

Аз си мислех, че CT200 даже и със смарт глави пак мери по стайна... примерно термо главите предават делта t* между зададена и действителна температура и така котелът пак си модулира по стайна.
съб юли 25, 2020 4:05 amBgSmacker написа:
...Външен температурен датчик, който мери температурата навън, ли се добавя....или нещо греша? Специално за CT200 питам...
Да, купува се допълнително. Връзва се на котела, не за СТ.
LazarGanev - "Велик майстор"
съб юли 25, 2020 4:05 amBgSmacker написа:

Дали нещо не се объркам...модулация по вода е когато котелът модулира по работната температура на водата която подгрява. По стайна е когато модулира спрямо стайната температура... а по външна....??? Външен температурен датчик, който мери температурата навън, ли се добавя....или нещо греша? Специално за CT200 питам.

Аз си мислех, че CT200 даже и със смарт глави пак мери по стайна... примерно термо главите предават делта t* между зададена и действителна температура и така котелът пак си модулира по стайна.
Дори и да не се добави външен датчик, СТ200 си е интернет свързан и той взима информация от метео сайтовете и си коригира мощността спрямо външната температура. Ако се сложи външен датчик е по-точно. Когато има смарт глави вградения температурен датчик в СТ20 не се ползва и за целта трябва да се предвиди термоглава и в стаята, в която е СТ200.
marti_westside - помощник
Ремонтира ли се платка на газов котел viessmann vitodens 100?
marti_westside - помощник
Така и ми казаха, но иначе някой опитвал ли е да я ремонтира, проблема при мен е, че няма запалване на горелката.
ESPACE - майстор
Няма изобщо запалване, или пали и угасва?

Тема "Модулиращо управление за Viessman Vitodens 100" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: