Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
miroki - майстор
пон авг 10, 2020 3:44 pmТрифон П.Трифонов написа:
https://photos.app.goo.gl/MDuPGvZESkzimRQd8
Мерси. Имаше различни предложения за кухо и плътно за това и попитах.
:partyman:
nautilus33 - майстор
нед авг 09, 2020 9:05 pmnikel написа:
Вече десета година карат.Квадратен профил 15/15.
Един малко тъп въпрос, но... Доматите ги връзвате ниско долу и те сами си се катерят или се привързват по-нагоре след като израстат повече? Защото като ги вържа долу, след като дръпнат и почват да падат и трябва да ги връзвам и по-нагоре и така докато спрат да растат.
kr1100 - майстор
[quote=miroki
То кухото ще му сложа тапа отгоре.
[/quote]
А отдолу дето навлиза пръст/кал и гние ? Кухия е с тънки стени. Не се цигани и вземи прътно ф - обиколи арматурни дворове и вземи цени, мини и през вторичните - оттам излизат добри оферти.
На рифела се задържа връзването. Ако нямаш наблизо шивачи - плоска зелена тел / многократно използване и след сезона обезаразяване с к. перманганат. Има и скоби , но не са мн. практични - трудно се откопчват, а и не са за дебело стъбло и дебел кол.
kr1100 - майстор
[quote=miroki
А диаметърът на тези тръби колко е?
Това, което показах е 1 см. Сега ми се чупят коловете за това търся други. Хем няма кой знае колко домати. То вятъра е по-проблемен.
[/quote]

Абе дай 1 фото молим къде е проблема с вятъра и чупене. Ако е дълъг ред - 2 тръби в двата края ф 40/50/60 мм , която има. Тел 2,5 -3мм от тръба до тръба , може и обтяжка, може и проволка / не е скъпа/. сезалче от телта до малкопто колче на домата . Смята си сам цената.
шоп - майстор
пон авг 10, 2020 8:19 pmkr1100 написа:
Ако е дълъг ред - 2 тръби в двата края ф 40/50/60 мм , която има. Тел 2,5 -3мм от тръба до тръба , може и обтяжка, може и проволка / не е скъпа/. сезалче от телта до малкопто колче на домата .
И за съм на същото мнение. Забил съм по две поцинковани тръби 1 1/2'' дълги 3м. Над земята са 2,3м за да мога спокойно да си ходя отдолу. Разстоянието между тръбите е 8-10 метра.
Отгоре хоризонтално съм пуснал неръждаема тел 3мм. надолу към всяко коренче-сезалче.
Конструкцията е е монолит и не се мести. През година редувам краставици и домати, понякога даже смесено отглеждане.
miroki - майстор
Нямам опция за снимки, на 40 км съм.Чупят се дървени колове.
Има 300 корена, сега ги намалих на 150. И с тенденция още да намаля За сега подменям първите счупени. От 40 години ползвам само дървени колове. На бащата творчество. От салкъм. Но искам смяна. За това попитах за кухия профил, който написах по-рано 10 на 10. Щом не е подходящ ще мина на този който предложихте 9-10мм плътен.
Благодаря още веднъж.
mikluho - специалист
Здравейте,
тая година за първи път си направих парник/оранжерия /не знам каква е разликата/
Връзването го реших със сезал опънат до тавана с коректори.
Като израснат около 15 см. леко увивам върха през сезала.
За момента съм много доволен.
Ето малко снимки.
Прикачен файл:
2.jpg
Прикачен файл:
1.jpg
Прикачен файл:
3.jpg
пон авг 10, 2020 7:41 pmnautilus33 написа:
Доматите ги връзвате ниско долу и те сами си се катерят или се привързват по-нагоре след като израстат повече? Защото като ги вържа долу, след като дръпнат и почват да падат и трябва да ги връзвам и по-нагоре и така докато спрат да растат.
Привързваш и нагоре. Едната година се изхитрих да местя вързанката нагоре, че да мина само с две, да речем но не става- някои по яки растения влизат в еротична спирала и се свличат като стриптизьорка по кола.
пон авг 10, 2020 11:37 pmmikluho написа:
Здравейте,...
Връзването го реших със сезал опънат до тавана с коректори.
Като израснат около 15 см. леко увивам върха през сезала.
Много яка идея, палаткаджия такъф, хахаааа!!!
Откраднах я за другата година.
mikluho - специалист
Тази година ми прави впечатление че доматите са с много дебели стъбла и по малко плод дават.
Поливането малко не мога да уцеля или нещо друго?
Торове не слагам по принцип, само веднъж "Зелен камък"
За сметка на това от 4 корена краставици взех и кокошките храня :)
Преди седмица засадих нова реколта домати и чушки, ужким за по късни.

Ето снимки.

https://photos.app.goo.gl/KUJ3tR8Qq2Z3mvBY8
вт авг 11, 2020 12:15 pmmikluho написа:
Ехааа, Райска градинка! Пу-пу!

Тема "Привет начинаещи градинари" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: