• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 14
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
tzetz009 - специалист
пон авг 24, 2020 9:18 pmgogo7777 написа:
И ся к'во.....започнахме да прекъсваме нулата ли? Баси.....тука явно само сатирици останаха. :lol:
:? Или не четеш внимателно или се "заяждаш" ( като в темата за сФетофара , дет' схемата ти не мо'е да захрани един( камо ли 3) ват(а) светодиод :butthead: ) !

:partyman: :partyman: :partyman:
Andri01 - майстор
Ега ти темата! 9 страници глупости и тъпи разсъждения! Елементарно/ но не и за елементарни хора/ : Проводника заземяващ/ зануляващ/ бойлера НЕ се прекъсва никъде!!!! Захранването на същия може да е с ключ прекъсващ фазата и нулата!! Ако нулата се използва за ЗАНУЛЯВАНЕ на бойлера НЕ!!! се прекъсва в ключа ,а минава директно! Какво толкова е сложно ,даже и лаиците като...! И друго: съвет - хора ,не се занимавайте с неща ,които не разбирате! Това може да коства вашия живот или по-лошо: този на близките ви!!! Електротехника / тази относно 220в./ не се учи в сайта "Направи сам"!! :partyman:
Hoвoceлckи - майстор
пон авг 24, 2020 10:43 pmAndri01 написа:
... съвет - хора ,не се занимавайте с неща ,които не разбирате! Това може да коства вашия живот или по-лошо: този на близките ви!!! :partyman:
На този принцип би трябвало да се препоръча на много хора да не шофират...
Andri01 - майстор
Не,там направо трябва да им вземат книжките :) :partyman:
Кумчо Вълчо - специалист
пон авг 24, 2020 10:43 pmAndri01 написа:
Ега ти темата! 9 страници глупости и тъпи разсъждения! Елементарно/ но не и за елементарни хора/ : Проводника заземяващ/ зануляващ/ бойлера НЕ се прекъсва никъде!!!! Захранването на същия може да е с ключ прекъсващ фазата и нулата!! Ако нулата се използва за ЗАНУЛЯВАНЕ на бойлера НЕ!!! се прекъсва в ключа ,а минава директно! Какво толкова е сложно ,даже и лаиците като...! И друго: съвет - хора ,не се занимавайте с неща ,които не разбирате! Това може да коства вашия живот или по-лошо: този на близките ви!!! Електротехника / тази относно 220в./ не се учи в сайта "Направи сам"!! :partyman:
Да Андри01, така си е. Дългичка стана темичката, позасукаха се нещата. Предполагам поуката е повечко да се внимава.
Наистина нищо лично, но ето на и едно примерче. Самият ти пишеш: ''Същия /бойлерът/ МОЖЕ да е с ключ прекъсващ фазата и нулата''. МОЖЕ?
То добре, че МОЖЕ, но нито производител е писал, че МОЖЕ, нито пък аз??! Писали сме нещо съвсем друго, а именно- ТРЯБВА! И не случайно бях написал думата ТРЯБВА с големи букви. Разликата в този конкретен случай между МОЖЕ и ТРЯБВА е от Земята дооооооооо небесата. То това ми беше и въпросът-защо ТРЯБВА, защо да е задължително през този ключ да се комутиратедновременно и ''L''' и ''N''??
Иначе гледам споделяш мнение за електротехниката, явно си в ''кухнята''. Ами това е чудесно! Дето се вика, ако се включи едва ли не и академичната общност в дискусийката, то какво по-хубаво от това?!! Ааа, сега се и сещам, че някой по-напред в темата проповядваше ''НАРЕДБА-3'', лошо няма, много е правилно даже това, та ако и той се реши и вземе нещо конкретно да сподели, току-виж работата станала.
Иначе въпросът стои....
Кумчо Вълчо - специалист
съб авг 22, 2020 6:37 pmtzetz009 написа:
съб авг 22, 2020 5:59 pmКумчо Вълчо написа:
Имам един въпрос към всички ............Какво би станало да речем, ако се монтира ЕДНОПОЛЮСЕН ключ /с комутация само на ''L''/, вместо ДВУПОЛЮСЕН такъв /с комутация на ''L'' и ''N''/?
Питам съвсем сериозно.
:? Ще намалеят неприятните инциденти с бойлери с едно 10-15% ( без да се "изхвърлям" много-много :drinkers: ) . Иначе официалната теза е , че се цели ВЪЗМОЖНОСТ за пълно отделяне на електрическата част на бойлера от мрежата . Но като се добави и фактора "защитното заземяване" , което пък изобщо не се знае къде и как е свързано и цялата "политика" отива на вятъра !

tzetz009, напълно разбрах какво ми каза и съм съгласен с всичко. Понеже се интересувам от някакъв конкретен отговор, затова и попитах кратко: ''ТОЕСТ?'', в смисъл какъв е в крайна сметка изводът?
Откровенно казано въобще не осъзнах, че по този начин карам теб да вадиш ''горещите кестени'' от огъня. Понеже аз зададох въпросът, аз ще и направя опит да ги ''извадя'', а именно: Все повече и повече започвам да си мисля, че производителят просто се е презастраховал, да не казвам престарал. Това е лично мнение, още- повече, че току-виж някой взел че обяснил точно от техническа гледна точка, как стои въпросът. Това е.
Кумчо Вълчо - специалист
пон авг 24, 2020 2:02 pmMIRO_073 написа:
Кумчо Вълчо написа:

Тоест?
Тоест електрическа енергия има навсякъде, включително по селата, където не е изключено при лоша нула и заплитане на въздушна мрежа да получиш 2 фази в къщи. Не е прецедент нито изключение да се получи. За безопасност е силно препоръчително да използваш двуполюсен ключ там където има ток, вода и хора на едно място.
Миро, по принцип има много логика в това, което казваш. Чувал съм за големи крупни аварии, но за щастие не ми се е случвало, но пък и никой не е застрахован. Колкото до това, което казваш, за проблемът с протичане на фаза и по нулева шина, де да знам? Все си мисля, че при преплитане на фаза и нула трябва да сработи защита някаква, но варианти за нещастия много, така че нищо не изключвам напълно. Иначе по тази нулева ''жица'', какво ще ''потече'', това знаят само големите батковци от поддръжката, от тях зависи. Дано да не са ме чули, защото няма как да се съгласят с такова мнение и най-вероятно ще има падни- стани- остави чаааааак до зори. Обаче, каквото и да се случи с тази нула, в смисъл нула ли ще е, повдигната нула ли ще е, фаза ли както допускаш ще е, няма значение- авария някаква ще да е, то този двуполюсен ключ въобще няма да помогне, в този смисъл беше и въпросът ми. Няма да помогне, защото корпусът на бойлера е свързан ДИРЕКТНО с въпросната нула и то ПРЕДИ този ключ.
Andri01 - майстор
Вълчо,"може"-пожелателно,"трябва"-задължително/почти/! Не съм чел тези заръки на производителите за свързването ,че ТРЯБВА да е чрез 2-полюсен ключ. Но съм срещал така вързани бойлери и "занулени" -към "0" идваща от ключа!! А това е абсолютно глупаво и против всякакви правила за безопасност. Няма да разтягам локуми за залепнала фаза,прекъсната нула...В този случай бойлера ТРЯБВА-задължително!!! да се занули / замаси/ с трети проводник. Същия НЕ ТРЯБВА да минава през каквато и да е комутационна апаратура/ ключ/!! Това съм и написал по-горе!
tzetz009 - специалист
вт авг 25, 2020 5:14 pmКумчо Вълчо написа:
..................
tzetz009, напълно разбрах какво ми каза и съм съгласен с всичко. Понеже се интересувам от някакъв конкретен отговор, затова и попитах кратко: ''ТОЕСТ?'', в смисъл какъв е в крайна сметка изводът?
Откровенно казано въобще не осъзнах, че по този начин карам теб да вадиш ''горещите кестени'' от огъня. Понеже аз зададох въпросът, аз ще и направя опит да ги ''извадя'', а именно: Все повече и повече започвам да си мисля, че производителят просто се е презастраховал, да не казвам престарал. Това е лично мнение, още- повече, че току-виж някой взел че обяснил точно от техническа гледна точка, как стои въпросът. Това е.
[/quote]

:) Виж сега , ''горещите кестени'' и на мен ми парят и то доста отдавна и не само на мен !!! Това , което си написал : " - Все повече и повече започвам да си мисля, че производителят просто се е презастраховал, да не казвам престарал." , не само ти си го мислиш . 'Ми да презастраховат се . Първата асоциация е с една клема , която присъства във ВСЯКО едно бойлерно табло . Въпросната клема е със знак за защитно заземяване и на нея можете "спокойно" да си прекъснете защитното заземяване . Писал съм го и преди и пак го казвам - тая клема е "рудиментарен орган" ( нещо , което по време на еволюция си е загубило функциите ) . Производителите на бойлерни табла продължават да я слагат , след като е повече от препоръчително да не се прекъсва защитното заземяване и ТЕ ГО ЗНАЯТ !!!

:? Остана по-важният проблем ! След като всички правила за безопасност се "пишат с кръв" защо бойлерните табла ПРОДЪЛЖАВАТ да са с двуполюсни ключове а не с еднополюсни ! Кое е по-сигурно като връзки ?! Принципно в една СИСТЕМА колкото са по-малко елементите и връзките , толкова е по-надеждна . Отделно възможностите за грешки и "фрий-стайл" изпълнения при свързване ще се ограничават до комутиране на фазата ! За цяла Африка плюс България , където хората сами си подвързват бойлерите ( по системата "някой чул как се прави" ) ще е по безопасно да си закупят бойлерно табло с еднополюсен прекъсвач) ! И ако на някои производители им позволят да "експериментират" с такива табла и ги пуснат на пазара жертвите от инциденти с бойлери ще намалеят драстично !

( :) И ще помоля колегите , които пият повече от пета ракия да "броят до 100" преди да пишат в темата .)

abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
На трета бира, може ли?
Според мен както и да се свърже, съществува вероятност да стане беля дори с ДТЗ да е.
Само споделям, че вкъщи сме електротехник и ел. инженер и бойлера ни не е занулен.
За сметка на това е със сух нагревател и се храни на 2 фази. ;)
От 35-40г. е така. Не съветвам никой да прави така!
На изключен бойлер е най-сигурно да се къпеш.
Може би ДТЗ и собствено заземяване, ще е най-сигурно.
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 14

Тема "Зануляване на бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: