Най - вълнуващия въпрос зимно време.
torbalan - Дървен философ
вт авг 25, 2020 4:38 pmnautilus33 написа:
...Гледах да изкопая канал дълбок 4-5см, т.е. при тръба Ф25 ще мога да сложа изолация със стена 5мм и ще ми остане около 1см за замазката отгоре.
Имай предвид, че ако няма на къде да се разшири тръбата, кърти мъзилки, плочки, паркети и т.н.
Ако не ти се разширява канала, поне там, където имаш колена - оставяй повече място в посоката, в която се очакват разширенията.
nautilus33 - майстор
По височина на канала ще има доста повече за разширение, в дълбочина е по-оскъдно. Само се чудя, как става нещата, защото като почна да замазвам, хоросанът или каквото ще ползвам за замазването, предполагам ще обхване тръбите отвсякъде.
Наути, проблема с ППРа не е толкова голям, колкото му се страхуваш.
Първо намали температурата на водата! Две радиаторчета по метър колко са бе? Да не е да топлиш повече от 80-90 квадрата?
Веско такъв изчерпателен пост написа, че нямам думи. Та айде сега сметни колко ще е линейното разширение като намалиш с 10-15 градуса Т на водата. После изолацията. Не ти трябва супер изолация защото;
-ППРа не губи Т както медна или поцинкована тръба.
-след като си свалил Т, няма да се разширява толкова.
Там където ще има колянце в замазка и ще излиза към радиатор или просто се разклонява, винаги ще има движение. На такива места сложи допълнително изолация, че да обира движенията, както каза Торби! Да, замазката ще обхване тръбата, но важното е вътре, където е коляното- там се движи тръбата и ако има достатъчно място, то може и да не ти пукне замазката или самата тръба. Точно на завоя остави свободно място по продължение на тръбата! Излизащата от стената тръба може да "декорираш" с нещо подобно на смесителите за бани и мивки.
nautilus33 - майстор
Ами ще трябва да седнем и да сметнем наново мощностите тогава. Иначе ще топля два етаж с обща площ от около 100кв.м. В ъглите, където тръбата ще прави завой посредством коляно, ще удълбая още малко.
ves-ko - специалист
вт авг 25, 2020 8:24 pmТрифон П.Трифонов написа:
... Излизащата от стената тръба може да "декорираш" с нещо подобно на смесителите за бани и мивки.
може и нещо такова:
Прикачен файл:
9963018813470.jpg
9963018813470.jpg (23.48 KиБ) Видяна 1174 пъти
4799inpl64 - специалист
Карам Бош на въглища и разводка с пещанки от Ташев и тук-там с фпласт.Чат,пат жената го пали и се забравя заслонката на комина,та ми изправя косата!Ама деянат,а и са на ниска цена.
пон авг 31, 2020 3:49 pm4799inpl64 написа:
...деянат,а и са на ниска цена.
Имам едни 7-8 метра за къпане и редовно ги карам на 70-75 градуса (днес даже 77 напрай слънчевата) и се чудя кога ще ми попари главата, ама 5 години вече държи. Даже не бях го хващал начесто със скоби, та един Велик майстор попритегна висналото черво.
Илия, туряй му синжира на 60 и дано не подминава много, кога те няма дома!
ves-ko - специалист
Я, да сложим и тук снимката, за ориентир и на други, които четат форума.
Ползвал съм само тези и нямам опит с други марки и модели.

Най-отдолу - старата на FV Plast (по-дебелостенна и със зелен кант) - 95 °С.
Двете над нея - новата на FV Plast (по-тънкостенна, според изисквания на EU - с жълт кант) - 95 °С едната е от 2017, а другата от 2020, но са абсолютно еднакви.
Над тях - Турска за топла вода с червен кант - отново 95 °С - не препоръчвам!
И най-отгоре - FV Plast - обикновенна (за студена вода) - няма указана температура.

Тази с жълтия кант са добри.
Прикачен файл:
20200830_131339.jpg

Тема "Препоръчайте ППР тръби със стъклофибрна вложка за отоплителна инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: