• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 12
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
нед сеп 27, 2020 5:02 pmmorfei1 написа:
Трифка, климатика ми е смарт отдавна.
Хахааа, сигурен бях!
Е, значи раотата е ясна.
morfei1 - специалист
Тоя сезон и горелката се надявам да стане по-умна :lol: . Те за такива неща си харчим парите ние будалите, да могат после умните да се възползват наготово.
нед сеп 27, 2020 6:10 pmmorfei1 написа:
Тоя сезон и горелката се надявам да стане по-умна :lol: . Те за такива неща си харчим парите ние будалите, да могат после умните да се възползват наготово.
Морфи, няма как, колкото и акъл да вкараш, в каквото и да е, работата да мине без съответстващият хардуер. Мускули също са нужни.
За прекаления Светец нали знаеш?! В един момент акъла да не земе да пречи, та да не видиш простичкото и правилно решение?
Отдавна си стигнал до извода, че котела ти идва преоразмерен. Почваш да му намаляш мощността през софта, минаваш на умни графици, датчици, контакти, вай-файчънца, облаци...В един момент не мислиш ли, че си достигнал границата? На каква цена? А???
А ако просто беше постъпил с горелката, както в съседната тема? А ако намериш златният компромис, за твоята си инсталация? Не си далече, но си се фокусирал само в една точка. На тва му викат "тунелно зрение".
Всеки си има разбирането и правотата. Някои потребители, обаче, толко са мускулести, че не моат са възползват от форумния капацитет. Ужас!

Климатик де. Може и умен, може по простичък, може и старият да е, се ще харчи по малко от конвектора, който може да седи в запас.
morfei1 - специалист
Трифонеее, ти как постигна максимума си или твоята златната среда, като стоеше със скръстени ръце пред компютър, четейки форумни капацитети? Ами ако е така, що имаш амнайсет източника на топлина, нали чете форума, капацитетите таквиз съвети ли ти дават....? (няма нужда да ми отговаряш, аз знам що). Форуми капацитети има навсякъде и дори по-големи, аз не се ограничавам само с тези, за теб не знам..... Ма не мисля и че трябва да се дразниш и да им адвокатстваш, ако по някаква причина не съм съгласен с тях или пък те с мен. Нали знаеш каква е разликата между любителя и професионалиста....?

Т'ва за "тунелно зрение" зрение ще се направя, че не съм го прочел :wink: .

Стига го повтаря тоя климатик като стара баба. Някъде да съм ти написал, че конвектора, ще е по-икономичен от него? Казах ти разликата е двойна, но не теоретичната четворна (в която вярват мантраджиите).
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
Ти като си измерил че е двойна само, не ти ли дойде на акъла, че нещо не е наред с тоя климатик?
Или е голям боклук или няма фреон!
На -15гр.среден клас климатик има коеф. повече от 2. - измерено!
Що си мислиш, че пасем трева и не сме измерили нищо!
И се радваме на брошурки, недей тей!
И не сме проверили, туй-онуй. И не сме сравнили с духалка(конвектор - все едно).
morfei1 - специалист
Гледам ги разбираш нещата явно си някакъв специалист... за мен непросветения, ако е възможно да споделиш как точно изчисли отдадената мощност, в домашни условия или квито там условия си ползвал :roll: ?

COP-а може да топли производителите (а и теб също) за да си продават по-лесно продукта, но мен COP-а не ме топли. Единственото което ме интересува е колко харчи за да подържа температурата "X" за даден период от време - месец (колкото по-голям период толкова по-добре). Всякакви други измервания, за час, два, ден..... в някви определени условия много слабо ме интересуват понеже нито ме топлят, нито ми намалят сметката или първоначалната инвестиция.

Имам си конвектор, имам си климатик имам си и пелетен котел + 15 темп сензора на 70кв.м. Знам кое колко харчи и как топли.
hidrazin - майстор
Ясно. Топлиш се с умни контакти, стаен термостат и 15 сензора.
Купи и сложи още 15 датчика.
Със сигурност ще ти стане по-топло и икономично от сега. Поне с едно 30-40% на далавера...
:partyman:
bota156 - специалист
нед сеп 27, 2020 5:02 pmmorfei1 написа:
нед сеп 27, 2020 10:38 ambota156 написа:
......
Ма ти направо си гений на мисълта. Да те бях срещнал преди 2 години, сега знаеш ли колко пари щях да имам :lol: .

Трифка, климатика ми е смарт отдавна.
Ако ме беше срещнал преди 20г можеше и човек да станеш :П
bobivg - специалист
Климатик за 12 квадрата изолирано помещение е проблем и не води до съществена икономия.
Ще си позволя да цитирам мнение на потребител от друг форум заменил маслен радиатор с климатик в такова помещение.

"Веднъж наскоро правих засичане между климатик и маслен радиатор (не е конвектор), за да видя колко харчи климатикът, за да поддържа 22 градуса, и колко - радиаторът. Засичането е крайно неточно, защото беше само за 1 час време, а не за 24 часа. Все пак резултатите бяха очаквани - с климатик поддържането стана със средно 190 вата за 1 час, а с масления радиатор имах 255 вата. Външната беше около 1-2 градуса. Това е като се има предвид, че климатикът работи много неефективно, винаги е на QUIET. Разликата ще е под 10 лева на месец. "
Цитата не искам се разбира, че подкрепям умните термостати. За мен са пари хвърлени на вятъра.

Моето мнение по въпора. За да има икономия от климатик трябва да има и съществен разход, както и помещението да се намира в сравнително топъл регион. Което и от двете условия да липсва електрическия радиатор е по-добрия избор.
съб окт 03, 2020 9:23 pmbobivg написа:
Климатик за 12 квадрата изолирано помещение е проблем и не води до съществена икономия.

Моето мнение по въпора. За да има икономия от климатик трябва да има и съществен разход, както и помещението да се намира в сравнително топъл регион. Което и от двете условия да липсва електрическия радиатор е по-добрия избор.
ср сеп 16, 2020 10:28 pmТрифон П.Трифонов написа:
Кими, не зная какъв е старият, но ако ще го сменяш, търси 7ца (трудни за намиране) или сносна 9ка!
Айде пак отначало!
Хорото съм го играл.
Относно величината на инвестицията, има още фактори, дето трябва да се съобразят- възраст на ползвател, дългосрочно или не...
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 12

Тема "Конвектор или климатик за стая 12 кв. м." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: