пон окт 12, 2020 11:15 amnikolay_1 написа:На около 1,5м от дъното и 10-11 м от водното огледало. Когато купувах помпата ми казаха,че първата помпа ще трябва да я прежаля. Затова и купих тази, но тя пък вече 6 или 7 години си работи.пон окт 12, 2020 9:04 amkotarankat написа: И моята помпа миналия месец започна да изкарва солидно количество пясък, вдигнах я с метър и половина и спря. Мисля че не е много добро решение, но ... иначе трябваше да стоим без вода.Колега, като почна да вади пясък на колко метра беше от дъното и от водното огледало
нед окт 11, 2020 2:24 pmшоп написа: Като за начало бих ти предложил да смениш въжето с 3-4мм неръждаемо. Не е много скъпо!Toчно, първо смени въжето или закачи стоманено многожилно за сигурност....Ако имаш стара помпа ВИДА използувай я докато водата се поизбистри, тя е мътна защото .''промива '' филцожия филтър и по-дребните частици влизат в дупчиците,.. нека работо няколко часа, после дай малко почивка на помпата и отново да помпи...Песъчинките шлайфжат турбинката на помпата и за това препоръчам по-стара и груба помпа...Може и другия номер - постепенно потапяне на смукателя, един вид да смуче по-чистата вода и постепенно по-мътната
Губил съм сондажна помпа в сондажа именно заради такива икономии.
Източи 200-300м3 вода и според моя опит точно в София водата ше се избистри. В долната част на сондажа ще се получи "круша" ще останат дребни и едри камъчета, защото пясъка ще е изтеглен . Ще се отпушат дамарите и дебита ще се увеличи.
За тези 200-300м3 може да съсипеш 1-2-3 китайски винтови помпи по 70 лв, но след това докато си жив ще имаш качествен сондаж.