• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
kotarankat - специалист
пон окт 12, 2020 11:15 amnikolay_1 написа:
пон окт 12, 2020 9:04 amkotarankat написа:
И моята помпа миналия месец започна да изкарва солидно количество пясък, вдигнах я с метър и половина и спря. Мисля че не е много добро решение, но ... иначе трябваше да стоим без вода.
Колега, като почна да вади пясък на колко метра беше от дъното и от водното огледало
На около 1,5м от дъното и 10-11 м от водното огледало. Когато купувах помпата ми казаха,че първата помпа ще трябва да я прежаля. Затова и купих тази, но тя пък вече 6 или 7 години си работи.
нед окт 11, 2020 2:24 pmшоп написа:
Като за начало бих ти предложил да смениш въжето с 3-4мм неръждаемо. Не е много скъпо!
Губил съм сондажна помпа в сондажа именно заради такива икономии.

Източи 200-300м3 вода и според моя опит точно в София водата ше се избистри. В долната част на сондажа ще се получи "круша" ще останат дребни и едри камъчета, защото пясъка ще е изтеглен . Ще се отпушат дамарите и дебита ще се увеличи.
За тези 200-300м3 може да съсипеш 1-2-3 китайски винтови помпи по 70 лв, но след това докато си жив ще имаш качествен сондаж.
Toчно, първо смени въжето или закачи стоманено многожилно за сигурност....Ако имаш стара помпа ВИДА използувай я докато водата се поизбистри, тя е мътна защото .''промива '' филцожия филтър и по-дребните частици влизат в дупчиците,.. нека работо няколко часа, после дай малко почивка на помпата и отново да помпи...Песъчинките шлайфжат турбинката на помпата и за това препоръчам по-стара и груба помпа...Може и другия номер - постепенно потапяне на смукателя, един вид да смуче по-чистата вода и постепенно по-мътната
нед окт 11, 2020 3:02 pmJunak написа:
...За тези 200-300м3 може да съсипеш 1-2-3 китайски винтови помпи по 70 лв, но след това докато си жив ще имаш качествен сондаж.
Шопе, предложи някакви бюджетни китайски винтови помпи, че и аз го имам този проблем
Бих ти предложил да видиш в ОЛХ употребявани ВИДА помпи... надеждни и по-ефтини.,.. а и китайските помпи са вече едро бюджетни, има модели на РАДЪР в практикер....
krasi92 - майстор
пон окт 12, 2020 1:01 pmpetrometro написа:
...За тези 200-300м3 може да съсипеш 1-2-3 китайски винтови помпи по 70 лв, но след това докато си жив ще имаш качествен сондаж.
Шопе, предложи някакви бюджетни китайски винтови помпи, че и аз го имам този проблем
Бих ти предложил да видиш в ОЛХ употребявани ВИДА помпи... надеждни и по-ефтини.,.. а и китайските помпи са вече едро бюджетни, има модели на РАДЪР в практикер....
Би ли показал някоя евтинка видинка дето ще върши работа в случая
джеки - специалист
Ползвах винтова помпа за изчистване на сондажа. Бях я пуснал на 1 метър от дъното и на 33 метра дълбочина.По принцип си свърши работата но изкара само една седмица.Но за 100лв. толкова. Нямаше и гаранция.
nikolay_1 - специалист
пон окт 12, 2020 8:36 pmджеки написа:
Ползвах винтова помпа за изчистване на сондажа. Бях я пуснал на 1 метър от дъното и на 33 метра дълбочина.По принцип си свърши работата но изкара само една седмица.Но за 100лв. толкова. Нямаше и гаранция.
джеки, Нещо за модела или откъде я взе помниш ли.
На колко м под повърхността на водата стоеше помпата
nikolay_1 - специалист
пон окт 12, 2020 7:04 pmkrasi92 написа:
пон окт 12, 2020 1:01 pmpetrometro написа:

Би ли показал някоя евтинка видинка дето ще върши работа в случая
Имам такава стара помпа, не е Вида. Ако вършеха работа за всякакви дълбочини нямаше да е лошо :)
krasi92 - майстор
Да де ама някой не знаят че с видинка не можеш да извадиш вода от тази дълбочина и смело предлагат. Ако някои не е в час ще си купи от продавалника по препоръка на незнаещия.
nikolay_1 - специалист
Прав си Краси, благодаря!

petrometro, благодаря и на теб за включването, но наистина си го написал така сякаш видинка може да вади вода от десетки метри под огледалото. Което е нужното на мен в тази тема.

Ако някой има мнение или опит дали помпа на която пише потапяне до 10 или 15 метра и 2 м3/ч ще помпи повече от 1 м3/ч ако я потопя на 25 м, моля да сподели. Или трябва да минавам на помпа за -25

Или да викам фирма които си имат помпи за целта, ремонтират си ги ако се налага и ще изчистят сондажа за примерно 3-4 дни ? А може и ерлифт да приложат..

@MamaMy, какво стана с инсталацията която напълнихте с пясък по "желание" на клиента. Как се премахва пясък от нея... освен помпата дето дава фира, други поражения получават ли се. Керамиката на смесителите, казанчетата, бойлери и други съдове ?
MamaMy - майстор
Със сигурност всичко дава фира. Тази конкретно инсталация аз отказах да я мия. Реално беше лесно защото още не бяха закопани всички тръби, но се ядосах, че никой не ме слуша. До колкото разбрах след мен са пренавивали помпа. Други подробности не знам. Моята работа си я свърших според договорката и си взех парите до стотинка.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9

Тема "Нов сондаж вади пясък, възможни проблеми и решения ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: