Най - вълнуващия въпрос зимно време.
chichko_pechko - специалист
Здравейте, предстои ми монтиране на камина Bisolid Commo (Alfa plam) и се чудя коя мощност да е. 15KW или 21 KW?
Отоплявам етаж от къща, с нова пвц дограма с добро качество, гипскартон с минерална вата на таваните, повечето е плътна тухла зида с мазилка отвън, но няма външна изолация.
Води се 110кв.м, реално като го сметнах беше към 88кв.м чиста жилищна площ. Таваните са ми ми ниски - между 2.38 и 2.45. Имам 5 радиатора (единия където е камината) около 10KW общо, 2 лири по около 500W и един бойлер със двойна серпентина 120л включени към камината. T.e. да кажем че ще отоплявам 110кв.м. х 2.45м = около 270куб.м. + 120л бойлер.
Като цяло не ме бърка по-мощната да е, просто по-слабата е и с по-малки размери (по-ниска) и ако ще ми сропли пак предпочитам нея. Не е проблема до цена и до разхода даже, защото по-мощната така или иначе мога да я пусна на по-малка мощност, нали така?
Просто гледам да си спестя място, ако е възможно и това няма да повлияе на отопляването. Човека, който ще я монтира ми казва, че е по-добре по-мощния модел да е. Според него максималната мощност е така или иначе завишена с около 30%. Т.е. 15KW реално идва към 11-12КВ, а 21KW е около 17-18КW. Може би има предвид, че номиналнат мощност е по-ниска или пък че това което отива към радиаторите е по-малко, защото и самата камина отделя около 2-3КW. Не го разпитвах за това.
Моля ви за мнението ви.
filmatoplo - майстор
:) Камината я запалихме ,едно момче и приложи сръбскобългарски настройки :wink: заработи си супер ,по натам ще се изглади и донастрои ако има нужда ,тоест ще се настроят таймерите .Уредите заработиха -радиатори 3 броя ,бойлер 100 л ,лира и конвектора .Влезе в модулация ,почиства си ,за 3 часа стъклото не мръдна да се цапа.
bmahob - майстор
Хм дори от страни :? Браво
bmahob - майстор
пон окт 12, 2020 10:58 amchichko_pechko написа:
Здравейте, предстои ми монтиране на камина Bisolid Commo (Alfa plam) и се чудя коя мощност да е. 15KW или 21 KW?
Отоплявам етаж от къща, с нова пвц дограма с добро качество, гипскартон с минерална вата на таваните, повечето е плътна тухла зида с мазилка отвън, но няма външна изолация.
Води се 110кв.м, реално като го сметнах беше към 88кв.м чиста жилищна площ. Таваните са ми ми ниски - между 2.38 и 2.45. Имам 5 радиатора (единия където е камината) око,...........
Малката би трябвало да е ок, но що за инсталатор говори такива глупости, просто от 21кв 3 отдава самата камина,18 на водната риза. Но! Без изолация и по стените май ще е зор на люта зима..
filmatoplo - майстор
:wink: Кой знае повече за тази камина ,този който е монтирал 3 ,или този който я има в къщи 3 сезона :) .При пуска дойде едно момче което има такава камина вече три сезона ,врял и кипял в проблемите и в настройките ,писал и чел тук във форума в темата още от началото и .Стигнало се е да се допитва за настройки и от завода в Сърбия ,та за минутка момчето въведе нужното ,тоест намаляше заводските настройки и натисна старт :wink: .Хубаво е да има с кой да се обменя опит на място ,щото от магазина викат -натискате копчето и тя тръгва. :lol: Същото момче си е взел цял ансамбъл електронни термоглави и стаен термостат ,нещо като хоум кво еше и ще го свърже на камината ,абе чатка ги нещата .Самата камина си има неин си манталитет при палене и горене ,има разлика сравнено с камина Грейко ,въздуха е повече,отворите на горивната кошница са по големи,пелетите горят по разпръснати особено след излизане от фаза междинно почистване започва подаване на нови пелети и те падат по средата и делят огъня на 2 .Има и добра страна защото ако новите пелети затрупат наведнъж жарта по цялата кошничка -ще каже бум. :wink: Ами честито на ползвателя и.
Последна промяна от filmatoplo на вт окт 13, 2020 9:41 am, променено общо 1 път.
bmahob - майстор
И това е така, но условностите на пелети, комин и т.н също са фактор. Ох аз се уморих инак, от миналата година само паля и чистя(понякога през 10дена :-D ) не ми се чепкоти. Даже смених 2-3 вида пелети гори... Може би не оптимално...но гори. Последно проба с едни на екотехника Свищов, продават ги на газостанция, момчето вика взимат ги повече за котли... Ха моята ги гори без яд, 70%дъб бук, 30%чам
chichko_pechko - специалист
вт окт 13, 2020 8:55 ambmahob написа:
Малката би трябвало да е ок, но що за инсталатор говори такива глупости, просто от 21кв 3 отдава самата камина,18 на водната риза. Но! Без изолация и по стените май ще е зор на люта зима..
Имота е в южна България - Ямбол. Тука рядко има сняг даже, да не говорим за -20 градуса температура вечер, по скоро до към -10 да падне. Но наистина някой път може за беля да стане доста студено. Тогава винаги мога да надуя термостата на бойлера на ток и той да загрява от тока, а не от водата за няколко дена :)
bmahob - майстор
И кой тоз колега прилича ми на мене, ма не съм звънял у сръпско
pitona_89 - специалист
вт окт 13, 2020 11:05 amchichko_pechko написа:
вт окт 13, 2020 8:55 ambmahob написа:
Имота е в южна България - Ямбол. Тука рядко има сняг даже, да не говорим за -20 градуса температура вечер, по скоро до към -10 да падне. Но наистина някой път може за беля да стане доста студено. Тогава винаги мога да надуя термостата на бойлера на ток и той да загрява от тока, а не от водата за няколко дена :)
Градски здравей :) . Алфа плам с Фумис управление лие ? Кой ти е монтира ,ако не е тайна? Бара ли ти по настройките твоя майстор? Аз взех една Термолукс 18кв още не ми се е налагало да я паля , то виж кво време е :)
filmatoplo - майстор
Алфаплам е по качествена от камината Термолукс , управлението на Алфаплама е -Микронова . :wink: Важното е да правите това на клипа .

Тема "Настройка на пелетна камина Алфа плам 21" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: