• 1
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 46
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ves-ko - специалист
нед окт 18, 2020 11:32 amandy_forresite написа:
Правилно ли е свързан този вентил?
http://alfa.kachi-snimka.info/vij.php?i ... 09938q.jpg

Отгоре - горещата от котела
Отдолу - към входа на котела (уж смесилата се до зададената температура)
Отляво - връщаща от радиатори
Да се включа и аз с едно мнение:
За анти кондензен ти трябва смесителен вентил, а този е разпределителен и този вентил не е подходящ за целта.
Правилният херц е HERZ 1776603 с пълно разделяне и t=61 оС.
За твой късмет (ако правилно съм разпознал, че този от снимката е CALIS-TS-RD) той може (на практика) да се използва и като смесителен.
За целта е достатъчно само да го завъртиш на 180 трад. по оста 'x', т.е. стрелката да сочи на горе. Предполагам, че "Отгоре - горещата от котела" е насочена и към подаване към радиаторите. Тогава, ако нямаш други кръгове освен радиаторите (колкото и да са те), то нямаш нужда от втора помпа и разните му там байпаси. Въпросът е да се сметне съпротивлението на системата да се прецени дали да е 40-ка или 60-ка. Съвсем грубо - до към 8 радиатора е достатъчна 40-ка.

П.С. (edit) с едно уточнение, че за датчика на термоглавата си трябва добър температурен контакт. С PPR няма да стане. И важното е да мери след вентила и преди връщане в котела. Там трябва да е и помпата.
andy_forresite - майстор
Сензорът е на поцинкована тръба 1" на 30 см от входа на котела. Колко добър е контактът не знам, но има такъв. Имам и помпа на входа.
Понеже съм тоталка, би ли ми пояснил какво означава да го завъртя на 180 гр по оста Х? Ако може по моите означения - отгоре, отдолу, наляво. Кое накъде да отиде.

Максимумът на отоплението ми в това положение е 40 гр на топлия колектор и 30 на обратния. Радиаторите са еднакво топли. Всъщност затоплени. Топли е прекалено ... В стаята ми е 22 гр, в трапезарията 24 ... къщата е заключена вече. Бойлерът е на ток че така не става.
gnt69 - майстор
нед окт 18, 2020 9:48 pmТрифон П.Трифонов написа:
нед окт 18, 2020 9:43 pmfilmatoplo написа:
Навремето монтирах по Атмосите едно друго Есбе ,пак чугун ,ще търся снимка.
Гошо от Русе го качва някога, преди 5-6 години. Още му врътка потоците.
ТЕ ТАКЪВ Е
:partyman: Едно време ги слагаха на пиролизните, за да има валидна гаранция искаха такъв вентил и жаба клапа. Като спреше тока пак си имаше гравитачна циркулация. Моя е на 15 години на 60 градуса и си работи без грешка, котела и горелката работят винаги на 70-72 градуса.
ves-ko - специалист
нед окт 18, 2020 10:38 pmandy_forresite написа:
Сензорът е на поцинкована тръба ... би ли ми пояснил какво означава да го завъртя на 180 гр по оста Х? Ако може по моите означения - отгоре, отдолу, наляво. Кое накъде да отиде...
Това, което е горе отива долу, а това, което е долу отива горе. отляво си остава там.

Нещо такова:
Прикачен файл:
rgh1603009938q.jpg
rgh1603009938q.jpg (102.5 KиБ) Видяна 769 пъти
Ами така е, като тъжителят не си направи тема, със снимки и подробности.
Тук показва снимка на вентил, който според него трябва да изпълнява антикондензна функция. Става и за тази работа, макар да не му е това предназначението.
Кой да помни, че го е подвързал като разпределителен?
Правилно казва Веско.
Анди, Защо сензорът си го разпънал до входа на котела? Щото да ти осигури определена Т на входа му?!
Анди, капилярката на радпределителен вентил се поставя на тръбата която го захранва с гореща вода.

Едно е такова, дето Гошо показа и е така
https://photos.app.goo.gl/daiRYt5tDLjV3ahX6

Вижда ли се подробно кое от къде и на къде?
Досега щеше да си забравил за лоша циркулация.
filmatoplo - майстор
Точно такива монтирах .Само,че рисунката не ми харесва :? .

Прикачен файл

EsbeThermischesRegelventil.jpg
EsbeThermischesRegelventil.jpg (55.3 KиБ) Видяна 731 пъти
Филме, защо показваш разпределителен?
Това е правилният
https://www.buffertanks.co.uk/wp-conten ... VTC511.jpg
filmatoplo - майстор
Този дето показвам ,но с картинка като твоята .
andy_forresite - майстор
пон окт 19, 2020 8:02 amТрифон П.Трифонов написа:
Кой да помни, че го е подвързал като разпределителен?
Правилно казва Веско.
Анди, Защо сензорът си го разпънал до входа на котела? Щото да ти осигури определена Т на входа му?!
Анди, капилярката на радпределителен вентил се поставя на тръбата която го захранва с гореща вода.
Ти специално помниш.
А накъде да разпъна сензора? Накъде трябва да се подсигури антикондензна водица? На към тенджерата с боба ли :) . Зет ми го сложи върху горещата метална тръба от котела - вентилът усети 67 градуса и "помисли", че няма нужда да смесва нищо и лека-полека отвори линията наляво и затвори тази надолу. Резултат - в котела влизат 40-41 градуса.
Същото нещо му показах как постигам със сензор пред входа (не на изхода) на котела. Просто завъртях термоглавата докрай да подмине 40 градуса и воала, същата работа.
Аз като тоталка разсъждавам така. Туй чудо на чудесата е разпределителен вентил. Демек отгоре идва вода 70 градуса, напред излиза 70 градуса към радиатори и бойлер примерно, а надолу е за към подово. Тоест захранва се отгоре (може и отдолу, то е същото и затова няма да въртя нищо на никъде) и от другите два извода се избутва вода под налягане. Какво става на практика - в посока наляво, откъдето очаквам да навлезе студената радиаторна вода, се набутва гореща котелна; в същото време втората помпа прибутва в срещуположна посока и имам две биещи се води някъде по тръбите.
Вече знам как да заработи и може би довечера ще се заема. Накратко, трябва да го върна както си беше мин. година.
Филме, този отдавна не се произвежда. TV серията е заменена от VTC, която показах. Такъв е и на котелът ми.

Анди, по назад дадох линк. Ако си нарязал тръбите и вентила ти е на тезгяха, ползвай снимката! Повтаряш схемата на връзване, като капилярката прилепяш на изхода на котела! Тръбата, под помпата, не те интересува. Противно на "майсторските" изпълнения, аз си монтирах помпата на байпас.
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на пон окт 19, 2020 1:03 pm, променено общо 1 път.
  • 1
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 46

Тема "Избор на термостатичен трипътен вентил за котел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: