• 1
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • 46
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
пон окт 26, 2020 7:22 pmmorfei1 написа:

Голяма част от пита се трупа с вземането на грешни решения, по ирония на съдбата :-D .
Андито са намъчи ве- стига вече и дай Боже като по мед и масло!
Не слуша правилните хора, горкиня!!!
fbr - майстор
пон окт 26, 2020 1:50 pmandy_forresite написа:

FBR, аз знам ли по този байпас коя вода ще премине :) Не разбирам как байпаса ще намали делтата.
Когато имаш две помпи навързани една след друга, потока през едната помпа е равен на потока през другата. Но т.к. термостатичния вентил разделя потока на първата помпа на две, то и потока през втората помпа намалява. За да развържеш потоците на двете помпи, слагаш байпас между контурите на двете помпи. Така потока на котелната помпа, зависи само от хидравличното спротивление на котела, термовентила и арматурата оклоло тях, а потока на радиаторната помпа зависи от хидравличното съпротивление на радиаторите, арматурата към тях и тръболяците, но не се влияе от котелната периферия.
Вярно, също толкова като аз и жената да идем на опера с двете коли, като е достатъчна само една. Може, но е икономически неоправдано, както и крие повече рискове да не пристигнем заедно.
Ако идем само с моята, може и да ми се размине, а може и да е по приятно.......ох лелейййй! Освен това ще е и по бързо.

Анди, не му вярвай! Може и 5 помпи да сложиш, ако искаш, с точно същият успех.
Имаш максимална мощност от 20 киловата, за преносът на които са достатъчни 860 л/ч дебит.
С колко помпи ще пренесеш водицата, ти избираш.

Морфи ти го каза, ама не слушаш правилните хора.
Тези 860 литра са при делта 20.
Ако искаш голяма делта, примерно 30.......дебитът трябва да е........573 и 33 в период.
А, ко ши кайш? Даже поНпата намаля, вместо да иска чифт, който е излишен, понеже твоята помпичка може да ти осигури ок. делта 10, при пълно натоварване. Напълно излишно е при радиаторно отопление. Нормално е понякота да има и 4 градуса разлика, като вземат та притворят всички глави, а в банята е баня и лирата не отдава с пълна мощност.
Малка делта при радиатори не е панацея. Кому и защо?
andy_forresite - майстор
При котелна на 2-ра и колекторна на 1-ва степен стана почти както очаквах. Горелката наистина достигна температурата за мощност 2, но това не се оказа достатъчно и подложи мощност 3. Радиаторите и водата в бойлера са все така топли. Явно става и с 45 вата общо за двете помпари.
Дъртата помпа 2004-ти набор. 16 години, от които 4 в ръжда. Не вярвам датчаните вече да правят такива неумиращи помпи. Това всеобщо влошаване на надеждността не ми се вярва да ги е подминало. Щях да взема 2Л 25-60 180 и да съм с една, ама тази от 2004-та като взе че тръгнА и ми спести 200 и кусур лева...

Когато термоглавата намали притока на вода през термостатичния вентил, на изхода на този радиатор не излиза по-гореща вода, а по-хладка. Водата започва да се движи бавно и има време да изстине. Може да си влиза и излиза вряла без оглед колко е притиснат стержена само ако радиаторът е някакъв символичен (6-7 глидера Н500 или някакъв 500/600).
morfei1 - специалист
пон окт 26, 2020 10:18 pmandy_forresite написа:
Когато термоглавата намали притока на вода през термостатичния вентил, на изхода на този радиатор не излиза по-гореща вода, а по-хладка.
Дори и да няма глава ще се случи абсолютно същото нещо колкото и да ти е странно, с тази разлика, че потока няма да бъде ограничен. Радиатора ще топли по цялата повърхност, а не наполовина, само горе или само до главата.

Тремоглавата не прави нищо повече от това да ограничи дебита на вода към даден радиатор на база стайна температура.

Казано простичко на български - "динамичен коректор за стабилно преоразмерени радиатори" :-D

Регулираш от главата и не ти пука за оразмеряване и хидравличен баланс. Звучи прекрасно и лесно до момента в който не започне режим отопление 24/7. Тогава става интересно, както един виден многооважаван съфорумник обича да казва "цветна музика", дискотека, джумбаре и кот се сетиш още. Стига да не те плаши разхода, проблеми няма.
Валтер Желязков - специалист
Система с два байпаса, антикондезен вентил и термостати на радиаторите.
filmatoplo - майстор
:wink: Преди седмица ме изкарваха тъпак за ради тази схема.
andy_forresite - майстор
Всеки вярва на собствените си теории. Как радиатори ще се загряват по-добре на 1 степен на помпата отколкото на 3-та... Отделяната от радиаторите топлина, освен от размерите им, зависи и от:
- температурата на водата
- температурата в стаята
- количеството вода (литри/минута), което преминава през тях

Температурата на радиатора е една и съща с ниска и с голяма скорост на водата, но отделяната топлина в стаята се различава.
Но в това късно лято, малка потребност от топлина и при големи радиатори, няма значение колко вода ще премине през радиаторите. Все ще е топло.

На 2 и 1 делтата беше 17°. На 3-та на котелната и колекторна на втората от електронните позиции съответно – 14 градуса. Очаквам на трета и на двете ЦП делтата да падне на 10-11°.
Няма шум по тръбите и свистене на радиаторни вентили. Пълна тишина. Значи скоростта на водата е добра, което ми е трябва.
morfei1 - специалист
Анди, 1, 2, 3 степен сама по себе си нищо не значи. Въпроса е какъв дебит осигурява помпата на въпросната скорост. Ако не го знаеш, по-добре не използвай дадена помпа.

Виж ще се опитам да го кажа простичко със следния пример (ако съм в грешка по-знаещите да ме корегират)

Имаш котле 20KW с помпа на 1-ва степен - 1500 оборота. Студен старт, помещение с 20C темп. Задание на термо главта е 4-ри, тоест в конкретната ситуация е напълно отворена. Помпата включва на 50C държи твърда ДТ 17C.

За да транспортираш тези 20KW към радиатора с тази ДТ ти са необходими 1000 оборота. Останалите 500 оборота сещаш ли се кво правят наред с това да преодоляват хидравличните съпротивления по системата, докато постигнеш температурата в помещението и главата затвори или започне да притваря?

Още ли се чудиш що горелката ти не може да влезе бързо в модулация и цикли около температурата на включване на помпата?
Да Морфи, държат му котела хладен по дълго време, излишните обороти, щото пък той е хитър и ударно затопля, като си врътне Херца на 40.
Фил, не си прост, изобщо не си го и помислям. Ти си едното ми Гуру.
Но.....нали всичко, изначално тръгва от източника?! Та какво прави втората помха, ако я изхакаме на 3, през байпас? Врътка си водица с малка делта 30/25. Просто перфектно.
Някой пита ли се училите топлотехника що не се занимават с този спор?
Някой от спорещите да е отворил учебник или да е изровил инфо?
Нье, ама спори на база обща култура.
  • 1
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • 46

Тема "Избор на термостатичен трипътен вентил за котел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: