• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Чираче - майстор
пет ное 06, 2020 6:12 pmsokolov.91 написа:
- строителя каза, ...
А какво казва ПРОЕКТА? Явно няма проект. :? Иначе нямаше да ги има всичките тия въпроси. :lol:

Всичко, направено без одобрен проект подлежи на събаряне за сметка на собственика. Така ми казва ЗУТ.
sokolov.91 - майстор
пет ное 06, 2020 6:20 pmЧираче написа:
- строителя каза, ...
А какво казва ПРОЕКТА? Явно няма проект. :? Иначе нямаше да ги има всичките тия въпроси. :lol:

Всичко, направено без одобрен проект подлежи на събаряне за сметка на собственика. Така ми казва ЗУТ.
Чакай сега. Това се води лятна кухня. Пета категория сграда. Не е нужен архитектурен план. Само конструктивен, който строителя изготвя и го дава на главния архитект на града. Всичко е законно не се притеснявай. 4 месеца летиме по общинари, архитекти, геодезисти, нотариус и тн....
Чираче - майстор
пет ное 06, 2020 6:37 pmsokolov.91 написа:
- строителя каза, ...

Чакай сега. Това се води лятна кухня. Пета категория сграда. Не е нужен архитектурен план. Само конструктивен, който строителя изготвя и го дава на главния архитект на града. Всичко е законно не се притеснявай. 4 месеца летиме по общинари, архитекти, геодезисти, нотариус и тн....
Няма какво да чакам. Явно някой те заблуждава. За ПЕТА категория сгради се изисква всичко по ЗУТ. Една камара бюрократични папки. Не се изисква само строителен надзор.
sokolov.91 - майстор
пет ное 06, 2020 7:18 pmЧираче написа:
пет ное 06, 2020 6:37 pmsokolov.91 написа:

Няма какво да чакам. Явно някой те заблуждава. За ПЕТА категория сгради се изисква всичко по ЗУТ. Една камара бюрократични папки. Не се изисква само строителен надзор.
Едната камара бюрократични я минахме за 4 месеца. Всичко е законно и по реда си.
Руди - майстор
пет ное 06, 2020 7:18 pmЧираче написа:
[ За ПЕТА категория сгради се изисква всичко по ЗУТ.
Летните кухни са шеста категория.

Справка от ЗУТ:

Чл. 147. (1) Не се изисква одобряване на инвестиционни проекти за издаване на разрешение за строеж за:
1. (изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2019 г.) стопански постройки със селскостопанско предназначение и строежите от допълващото застрояване по чл. 44 и по чл. 46, ал. 1;
...
(2) За строежите по ал. 1, т. 1, 4, 5 и 7 се представя становище на инженер-конструктор с указания за изпълнението им...

* * *
Чл. 46. (1) (Доп. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) Второстепенни постройки на допълващото застрояване (летни кухни и леки постройки за отоплителни материали и инвентар, кладенци, чешми, септични ями и временни тоалетни) могат да се изграждат в урегулирани поземлени имоти за ниско жилищно или за вилно застрояване.
* * *
Чл. 137. (Изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.)
...
6. шеста категория - строежите по чл. 54, ал. 1 и 4 и чл. 147.
Чираче - майстор
съб ное 07, 2020 1:13 pmРуди написа:

Така е. Но това няма да е лятна кухня, а къща.
вт ное 03, 2020 10:14 pmsokolov.91 написа:
Така. На пролет ще започваме строеж на 50тина квадрата къщичка за родителите ми.
sokolov.91 - майстор
съб ное 07, 2020 2:39 pmЧираче написа:
съб ное 07, 2020 1:13 pmРуди написа:

Така е. Но това няма да е лятна кухня, а къща.
вт ное 03, 2020 10:14 pmsokolov.91 написа:
Така. На пролет ще започваме строеж на 50тина квадрата къщичка за родителите ми.
Ама какво толкова се хванахте за документи и закони. Казах лятна кухня се води. Не се изисква архитектурен план. Точка. Всичко е законно и ще се строи както следва по закон. Не че ви интересува, но спокойно - не съм бай мангал да строя където и както ми хрумне. Никой няма да бута още не построената къща (лятна кухня по документи) и никой няма да има претенции към нея. Спазени са отстояние от съществуващи сгради, от съседи и от дъно на имота. Дишайте.
BLUEPUPIL - майстор
Естеството на работата ми е такова, че съм далеч от издребняването
на допълващото застрояване, но ми хрумна следната идея: :idea:

Няма ли да е възможно, да се проектират общо 100м2 на един етаж,
за изпълнение без фирма, от които само 50м2 са основно застрояване,
а другите 50м2 са допълващо, изискващо само конструктивно
становище и изпълнение без нужда от съпътстващата протоколна
бумащина и акт 16? :?:
Икономисват се парички! :partyman:
sokolov.91 - майстор
съб ное 07, 2020 3:32 pmBLUEPUPIL написа:
Естеството на работата ми е такова, че съм далеч от издребняването
на допълващото застрояване, но ми хрумна следната идея: :idea:

за изпълнение без фирма, от които само 50м2 са основно застрояване,
а другите 50м2 са допълващо, изискващо само конструктивно
становище и изпълнение без нужда от съпътстващата протоколна
бумащина и акт 16? :?:
Икономисват се парички! :partyman:
Няма място, а и пари за 100 квадрата.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
съб ное 07, 2020 3:32 pmBLUEPUPIL написа:
...
...
Обикновено няма и нужда. Не следя житията, ти в къща ли живееш?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Тухла 4ка или итонг?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: