• 1
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • 50
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
monkata200 - специалист
При всяка къща е различно, а и аз не казвам нищо, защото още си правя експерименти. Въпроса ми беше съвсем друг, но както и да е. :partyman:
пон ное 09, 2020 2:27 pmmonkata200 написа:
Това са: параметър А - 5 параметър B-40 параметър С-15. Някой знае ли какво точно определят тия параметри на fuzzy logic защото ми се струва че модулира малко мудно и ми се иска да го направя по адекватно за да не се допускат големи разлики в темперарурата на водата. #-o
Не съм запознат с контролерът ти но това много ми прилича на PID.
Настройват се "пропорционал", "диференциал", "интеграл". От тези настройки зависи колко дълго, през какви периоди и времето за работа, спрямо почивката, ще работи някаква джаджа.
Потърси, информация много!
Успех!
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на чет ное 12, 2020 2:01 pm, променено общо 1 път.
monkata200 - специалист
вт ное 10, 2020 4:28 pmmorfei1 написа:
100л. вода в котела с 20C (един студен котел, които не е работил поне от 12часа) се загрява до 55C (там където включва помпата, поне при мен) с 4,06Kwh (тъй смята формулата - да кажем, че са 5kw щот имаш стопляне на железата и т.н.т), които ги получам от приблизително 1кг. пелети или малко повече (да не изпадаме в точни сметки). Като вземеш предвид, че гореката е 20Kw, а топлообменика е 25kw, сметката излиза почти точна - 6kw - 1,30кг. пелети. Това е грубо най-доброто на което е способен, който и да е пелетен котел, като среден разход за 1час. Процеса трае обикновено 5мин палене и 18мин подгряване до 55C при студена система.

В реални условия система, която се ползва ежедневно, водата трудно може да падне под стайната 23-24C, преди стайния да включи горелката. Обикновено, когато стайния подаде команда за старт котелната вода е с температура 35C в най-лошият случай при мен, което ще рече, че сами нужни около 2,32Kw да ги закръглим на 3Kw да доподгрея до 55C преди да ми дойде топлото по стаите отново. Това се случва за 5минути палене, но вече 14-15мин подгряване. Колкото по бързо изстиват горе помещенията, толкова е помалка разликата в котелната вода за доподряване. В момента при мен почивката е от порядъка на 2 до 3часа. Нея определям аз, а стайните температури и времето за което губят топлината.
Почивката не я разглеждай като 100% почивка, защото горелката изключва, но в котела 100л. + още 100л. в системата е със 75C средна температура топла вода и тази вода продължава да се върти и да топли, където е необходимо около час и си отдава топлината в къщата. Тя не се губи, а си топли, докато спадне на 51C, където спира помпата, но дори и след това, макар и по-слабо пак загрява някои от радиаторите и предварително подгрятото пак си влиза в къщата. Оттам на сетне трябва още 1 - 2 часа за да изгубя 1C стайна температура за да запали горелката отново при 24C или под тази стайна температура. Паузите трябва да паднат доста под 1час при мен за да излиза нерентабилно да се водя по стаен термостат.
Сега си направи експеримент по термостат изкара точно 3 часа и започна да пали пак, ако работеше през тези три часа щеше да изгори 3кг пелети, което е горе долу пак същото. И да не забравяме че сега отвън е 7 градуса, при минус не съм сигурен дали и час ще успява да издържа без да работи.
monkata200 - специалист
ср ное 11, 2020 12:12 pmТрифон П.Трифонов написа:
пон ное 09, 2020 2:27 pmmonkata200 написа:
Това са: параметър А - 5 параметър B-40 параметър С-15. Някой знае ли какво точно определят тия параметри на fuzzy logic защото ми се струва че модулира малко мудно и ми се иска да го направя по адекватно за да не се допускат големи разлики в темперарурата на водата. #-o
Не съм запознат с контролерът ти но това много ми прилича на PWM.
Настройват се "пропорционал", "диференциал", "интеграл". От тези настройки зависи колко дълго, през какви периоди и времето за работа, спрямо почивката, ще работи някаква джаджа.
Потърси, информация много!
Успех!
Благодаря, ще потърся инфо за PWM
morfei1 - специалист
ср ное 11, 2020 5:11 pmmonkata200 написа:
Сега си направи експеримент по термостат изкара точно 3 часа и започна да пали пак, ако работеше през тези три часа щеше да изгори 3кг пелети, което е горе долу пак същото. И да не забравяме че сега отвън е 7 градуса, при минус не съм сигурен дали и час ще успява да издържа без да работи.
За да изключи първо трябва да си покрие заданието, а това зависи от твоите предпочитания и режим. Колкото по студено става толкова по-трудно се покриват тези загуби, както за стайния, така и за главите и нещата няма да се случат като при +7. Та горелката може да продължи да работи дори и с управление по стаен при 0C, което зависи най-вече от загубите на помещенията, радиаторната мощност при съответната температура и тази на котела.

Неслучайно започнах с това, че аз лично ползвам най-доброто и от двето, поне за мен. Изключвам по котелна температура - глави, а паля по стайни температури - стайни термостати, защото наред с моя етаж имам и още един, който също трябва да стопля.

Оптимистично е да си мислиш, че ако горелката беше работила 3часа щеше да изхарчи точно 3кг. при положение, че я дават минимална мощност 7kw, което е 1,5кг. Освен ако не бъркам нещо модела....

https://bas85shop.com/home/1468-peletna ... 18-sc.html

Термоглавите могат да побъркат един котел от палене и гасене, в преходния сезон както е в момента при режим 24/7. Като дойде декември, януари и февруари може да се каже, че влизат в добър режим. Споделям го от личен опит.

Това което гониш, го постигнах миналият сезон с температура 60-62-65C, спъната горелка на около 15-3Kw, което идва 3-0,5кг, работеща 24/7. Доста намален вентилатор. Целта я постигнах, но както казах, ефективното горене и правелния режим на работа за котела..... не съвсем :roll: . Направих го за експеримента сам да се убедя за себе си, че не е правилно - за цял един сезон.

Този сезон съм с нов експеримент..... ще видим на пролет до какви умозаключения и открития ще стигна :-D
monkata200 - специалист
ср ное 11, 2020 7:17 pmmorfei1 написа:
ср ное 11, 2020 5:11 pmmonkata200 написа:
За да изключи първо трябва да си покрие заданието, а това зависи от твоите предпочитания и режим. Колкото по студено става толкова по-трудно се покриват тези загуби, както за стайния, така и за главите и нещата няма да се случат като при +7. Та горелката може да продължи да работи дори и с управление по стаен при 0C, което зависи най-вече от загубите на помещенията, радиаторната мощност при съответната температура и тази на котела.

Неслучайно започнах с това, че аз лично ползвам най-доброто и от двето, поне за мен. Изключвам по котелна температура - глави, а паля по стайни температури - стайни термостати, защото наред с моя етаж имам и още един, който също трябва да стопля.

Оптимистично е да си мислиш, че ако горелката беше работила 3часа щеше да изхарчи точно 3кг. при положение, че я дават минимална мощност 7kw, което е 1,5кг. Освен ако не бъркам нещо модела....

https://bas85shop.com/home/1468-peletna ... 18-sc.html

Термоглавите могат да побъркат един котел от палене и гасене, в преходният сезон както е в момента при 24/7. Като дойде декември и януари и февруари може да се каже, че влизат в добър режим. Споделям го от личен опит.
Значи минималната мощност съм я свалил на 5 киловата и е точно 1.0кг разхода за час и от сутринта близо 3 часа стоях при котела и не мръдна от 5 киловата като водата при зададени 65 градуса варираше само в десетите и на наколко пъти прехвърли 1 градус за кратко, затова казвам че за 3 часа щеше да изхарчи 3кг, точно толкова изхарчии и след паленето докато стопли водата и стайте пак. В момента е 3 градуса навън и вече поддържа водата на зададените градуси със 5.3 киловата което го дава 1.1кг за час. Стигам до извода, че ми е еднакво като разход само че с термостата е по-некомфортно, може би ако беше с по-малък хистерезис термостата щеше да е малко по-добре, защото този е с 0.5 градуса. Иначе при по-топло време, за да не побъркват главите горелката мога да сваля минималната мощност на 3 киловата и пак ще си поддържа без да гаси. Това което може би не знаеш е че в режим fuzzy logic горелката не минава в режим на изчакване или супервижън както е при мен, при достигане на зададената температура, а си работи и дори да вдигне няколко градуса над зададените като отвори някоя глава нещата се оправят. Но ако котела е преоразмерен няма да стане и така, просто в моя случай става.
ср ное 11, 2020 7:47 pmmonkata200 написа:
ср ное 11, 2020 7:17 pmmorfei1 написа:

... Споделям го от личен опит.
...Това което може би не знаеш е че в режим fuzzy logic горелката не минава в режим на изчакване или супервижън както е при мен, при достигане на зададената температура, а си работи и дори да вдигне няколко градуса над зададените като отвори някоя глава нещата се оправят.....
Точно такова е поведението и при PID контролерите. Дори при превишаване на заданието, енергия се подава на съвсем малки импулси, като целта е да няма рязък спад, който би се получил при прекратяване подаването на енергия.
Добрата настройка е когато това "люлеене", превишение над и понижение под заданието, са минимални.
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на чет ное 12, 2020 2:01 pm, променено общо 1 път.
morfei1 - специалист
Това което може би не знаеш е че в режим fuzzy logic горелката не минава в режим на изчакване или супервижън както е при мен, при достигане на зададената температура, а си работи и дори да вдигне няколко градуса над зададените като отвори някоя глава нещата се оправят. Но ако котела е преоразмерен няма да стане и така, просто в моя случай става.
Искаш да кажеш, че при достигане на максимална зададена температура котела не гаси по нея? То т'ва си е като аварийно спиране..... ами ако помпата откаже в един момент, кое ще изключи котела след като достигне макс температурата в твоя случай 65C?
ср ное 11, 2020 8:04 pmmorfei1 написа:
Това което може би не знаеш е че в режим fuzzy logic горелката не минава в режим на изчакване или супервижън както е при мен, при достигане на зададената температура, а си работи и дори да вдигне няколко градуса над зададените като отвори някоя глава нещата се оправят. Но ако котела е преоразмерен няма да стане и така, просто в моя случай става.
Искаш да кажеш, че при достигане на максимална зададена температура котела не гаси по нея? То т'ва си е като аварийно спиране..... ами ако помпата откаже в един момент, кое ще изключи котела след като достигне макс температурата в твоя случай 65C?
Иска да каже, че това е нещо ново за теб.
Контролерйт позволява известно превишение, което е в рамките на нормалното и е по добро от "гасене" или "поддържане". Прагът на "аварийно спиране" е по високо, както може да се настройва и при други котли, за които също пишеш, без да си запознат.

Подобно поведение имат и кондензните котли, в името на коНфорта, особено когато се контролират от СТ, ама техният си.
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на ср ное 11, 2020 8:26 pm, променено общо 1 път.
pechkata - специалист

Значи минималната мощност съм я свалил на 5 киловата и е точно 1.0кг разхода за час и от сутринта близо 3 часа стоях при котела и не мръдна от 5 киловата като водата при зададени 65 градуса варираше само в десетите и на наколко пъти прехвърли 1 градус за кратко, затова казвам че за 3 часа щеше да изхарчи 3кг, точно толкова изхарчии и след паленето докато стопли водата и стайте пак. В момента е 3 градуса навън и вече поддържа водата на зададените градуси със 5.3 киловата което го дава 1.1кг за час. Стигам до извода, че ми е еднакво като разход само че с термостата е по-некомфортно, може би ако беше с по-малък хистерезис термостата щеше да е малко по-добре, защото този е с 0.5 градуса. Иначе при по-топло време, за да не побъркват главите горелката мога да сваля минималната мощност на 3 киловата и пак ще си поддържа без да гаси. Това което може би не знаеш е че в режим fuzzy logic горелката не минава в режим на изчакване или супервижън както е при мен, при достигане на зададената температура, а си работи и дори да вдигне няколко градуса над зададените като отвори някоя глава нещата се оправят. Но ако котела е преоразмерен няма да стане и така, просто в моя случай става.
Колко мощност отопляваш в момента - смисъл колко радиатора имаш...?
  • 1
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • 50

Тема "Котел pelletherm 18v4 lt и горелка gp 18_sc" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: