Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
radius - майстор
Разбира се, независимо от точното описание и питане, темата отприщи фантазията и спомените на всички. Аз, понеже не съм отскоро по форумите, ще почакам оща малко, па после ще направя каквото си знам. Нали така трябва?!
Не ми е проблем за 2кв, писах в началото. Това ще се включва на 2 седмици веднъж през нощта, колкото да мори легионелите. Дали ще работи час или два, все там, няма да го чакам да се окъпя.
hidrazin - майстор
пон ное 23, 2020 8:38 pmMamaMy написа:
...смятам, че проблема е точно в АС-то. Постоянното напрежение поражда много по-голямо искрене в контактите при разкъсване на дъгата.
Я пак... Нищо не стана ясно - АС контактор, пък проблеми с DC-то ... или с АС-то... Дай детайли.
пон ное 23, 2020 8:39 pmky-kyy написа:
Ти пък...че много ли са три страници, за такъв колосален проблем....
За едно копче, десет дена дебати бяха, а това е цял контактор!!!
И ти си прав, да го е...а...
:partyman:
P.S.За DC-то е пределно ясно и това ми е ежедневието.
eleonorvelichkov - специалист
пон ное 23, 2020 8:30 pmMamaMy написа:
Не виждам при едно яко късо каква е разликата дали ще залепне контактор или термостат? При положение, че термостата е за нисък ток нямаш много избор освен контактор. Друг вариант е електронно реле с триак превключващ при преминаване през нула (zero crossing triac)

Изображение

В този случай може термостата да е електронен контролер с допълнителни благинки.
Само да кажа, че и солидстейт релетата също пробиват остават "залепнали". Даже бих казал, че механичният контактор е по-надежден в случая да изключи, отколкото солидстейт.
MamaMy - майстор
вт ное 24, 2020 12:09 amhidrazin написа:
пон ное 23, 2020 8:38 pmMamaMy написа:
...смятам, че проблема е точно в АС-то. Постоянното напрежение поражда много по-голямо искрене в контактите при разкъсване на дъгата.
Я пак... Нищо не стана ясно - АС контактор, пък проблеми с DC-то ... или с АС-то... Дай детайли.
Явно рано ми се е приспало. Мислел съм през цялото време за DC, а съм писал АС. Сега съм отпуск а и си отспивам. Другата седмица като ида на работа ще го снимам. Поправено.
shadow__01 - майстор
Това реле преди време след доста години безпроблемна работа веднъж се случи да залепне. Беше монтирано на бойлер с оперативен терморегулатор. Причината според мен е износване на покритието на пъпките. Когато е било монтирано не е било ново, но трите конт. системи по 16A заедно са предостатъчни за един бойлер. И въпреки това веднъж залепна. Термичната защита изключи и спаси положението. Естествено беше сменено с друго чисто ново реле пак със свързани като една конт. системи.
https://freeimage.host/i/FWA8Fa
https://freeimage.host/i/FWAk6g
https://freeimage.host/i/FWAeMF
Последна промяна от shadow__01 на чет ное 26, 2020 4:47 pm, променено общо 1 път.
radius - майстор
Ще направя схема 2 без да прекъсвам нулата и ще свържа последователно 2 контакта от контактора.
tzetz009 - специалист
Пак прочетох цялата тема . Вариант три ми се струва най-удачен . Всъщност най-малко ще се товари контактната система ако на всеки изход на контактора се включи един от трите нагревателя . Ама трябва да се пуснат още две жици от контактора до нагревателите . Тока през перата ще падне двойно ( в предвид последното мнение на @radius ) .

Аз бих сложил три отделни АП от 6A към трите входа на контактора .

:partyman: :partyman: :partyman:
radius - майстор
Не искам да разчитам само на контактора. А и нагревателя ще е на 2кВ, не е много.
hidrazin - майстор
Слагаш два контактора. Все един ще успее да изключи. За по-сигурно 3 контактора и нагоре...
Екстра - с единия допълнителен контакт им следиш състоянието със схема И
Ако един контактор откаже схемата ще отчете че той се "цепи от колектива" и да подаде аларма.
Може дая свържеш така че да гаси тока на квартала...
Да, да ма не. Я стига с тези фантастики. Прави си харесаната схема и си свиркай.
:partyman:
ky-kyy - майстор
"Перете ли си заедно гащи и чорапи? Аздаже отделям леви от десни чорапи! И гащите гледам да не се опират предно със задно на два чифта, че току- виж се чифтосали нещо..."
:supz:

Тема "Свързване на контактор и бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: