вт дек 08, 2020 4:53 pmmorfei1 написа:А дано!
направих си труда да ти сметна радиаторите, заради @Трифонари, с неговия калкулатор.
9845kw
Предполагам ще държи по-малка дТ, 80/70/24, а тогава радиаторната мощност ще се вдигне с 1 до 2kw да речем.
10Kw не са малко за 100кв.м, при условие, че котела е настроен на 80C и имаш 8см изолация. С вода 60-65C няма как да ти се случат нещата, поне не толкова бързо.
...сигурно ще бъдеш още по доволен.
Само да напомня.
вт дек 08, 2020 3:51 pmТрифон П.Трифонов написа: Тоя сюжет аз съм го писал.А като стане по студено? Студено винце си има, ти какво ще му препоръчаш?
Съвсем образно и като на пример.
Ако в момента, топлозагубите на къщата ти са 10 киловата, ти подаваш яките 25, но чрез радиаторите се усвояват само 12, то при студена къща, затоплянето ще е бавно. Неусвоената мощ ходи у свирката.
След време, което ще застудее, нуждите ще се изравнят, котелът ще е догонил, свалил на 12 и нещата ще са на рахат, но само образно. Дори и разхода ще е привидно ... приемлив. Свирката все още ще звучи и то добре. Ами като застудее още малко? Когато загубите станат 14 киловата, а радиаторите са само 12?!!!
Идва пролетта и се сещаш за приказката за кучето и колибата. А дано!
Радиатори.
Радиатори рекох и те са пречената за бавното затопляне и бъдещо студуване.
Дано няма зима, та да не се случи.
Обикновено настройките са второстепенна грижа.
10 киловата и седна та ги смята бе?!!! На мен ми идват като на интуитивна стрелба.
Е като има 100 квадрата, как няма да купи 10 киловата?!! 10 ама цаца.
После седаме и разбираме, че са 10 сега, а после остават само 10.
А зимата още не е почнала!!!
Хубаво е да си благ, но така само го заблуждаваш. Той ще го разбере по студовете, защото сега е почти на максимум.