• 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 26
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
вт дек 08, 2020 4:53 pmmorfei1 написа:

направих си труда да ти сметна радиаторите, заради @Трифонари, с неговия калкулатор.

9845kw

Предполагам ще държи по-малка дТ, 80/70/24, а тогава радиаторната мощност ще се вдигне с 1 до 2kw да речем.

10Kw не са малко за 100кв.м, при условие, че котела е настроен на 80C и имаш 8см изолация. С вода 60-65C няма как да ти се случат нещата, поне не толкова бързо.
...сигурно ще бъдеш още по доволен.
А дано!

Само да напомня.
вт дек 08, 2020 3:51 pmТрифон П.Трифонов написа:
Тоя сюжет аз съм го писал.

Съвсем образно и като на пример.
Ако в момента, топлозагубите на къщата ти са 10 киловата, ти подаваш яките 25, но чрез радиаторите се усвояват само 12, то при студена къща, затоплянето ще е бавно. Неусвоената мощ ходи у свирката.
След време, което ще застудее, нуждите ще се изравнят, котелът ще е догонил, свалил на 12 и нещата ще са на рахат, но само образно. Дори и разхода ще е привидно ... приемлив. Свирката все още ще звучи и то добре. Ами като застудее още малко? Когато загубите станат 14 киловата, а радиаторите са само 12?!!!
Идва пролетта и се сещаш за приказката за кучето и колибата. А дано!
Радиатори.
А като стане по студено? Студено винце си има, ти какво ще му препоръчаш?
Радиатори рекох и те са пречената за бавното затопляне и бъдещо студуване.
Дано няма зима, та да не се случи.
Обикновено настройките са второстепенна грижа.

10 киловата и седна та ги смята бе?!!! На мен ми идват като на интуитивна стрелба.
Е като има 100 квадрата, как няма да купи 10 киловата?!! 10 ама цаца.
После седаме и разбираме, че са 10 сега, а после остават само 10.
А зимата още не е почнала!!!

Хубаво е да си благ, но така само го заблуждаваш. Той ще го разбере по студовете, защото сега е почти на максимум.
morfei1 - специалист
Тоя сезон ще мине в проби и набюдения, за следващото лято ще мислиш акъли ако не си доволен.
От туй по-добра препоръка здраве му кажи. Не се опитвам да го заблуждавам, с думи няма как да му стопля къщата. Той това сам ще го разбере, ако мръзува тази зима. Но и с горелка избримчена на 35kw освен, че няма да се стопли, ще даде и ужасен преразход, чак да намрази пелетите и горелката, която си е ОК, но просто стандартните настройки са безполезни във всички случай. Аз съм сипвал по 5 чувала ма на -5 -10 и знам кво е, а той ги сипва на + температури и радиатори да има, пак щеше да ги сипе снощи, но поне щеше да му е по-топло.

В средата на сезона каквото и да препоръчаш все тая, щом се налага да се ползват ключове. До края на сезона ще има ясна представа радиаторите достатъчни ли са или не.
Може и така да стане, но АКО цапа и мирише..... монетата има две страни, може и да не стане така.

Купил си е горелка с настройки на големия братовчед, която без проблем може да работи като малкия брат, ако разбираш какво искам да ти кажа.

@emskia, не разбрах само колко киловата е котела?

@Трифонари, знаеш ли защо най се кефя на лирата ми в банята? Защото главата успява да затвори, когато наистина времето се стопли отвън, а това не и пречи да поддръжа зададаената температура 24.5C. Не топли частично с вентил отворен на 5% или ON/Off, а по цялата повърхност и вентила е в най-лошият слу'чай отворен на мин. 25%. Има топло има циркулация, пълно щастие..... Надявам се разбираш какво искам да ти кажа.
Последна промяна от morfei1 на вт дек 08, 2020 5:29 pm, променено общо 4 пъти.
Аз знам какво ти е още преди да си помислиш, а това си е стар трик на известен производител. Ако си отдавна тук......ама то и наскоро се споменава няколко пъти, та не е тайна. Въпросът-ако разбираш, разбираш ли,.....дрън дрън, издавя някои вътрешни антагонизми.
Лирата ти да си свири! Секи с дерта си. Като ми са наложи, пълня джакузи с вряла вода, без отоплението ми да кляка. Разбираш ли....Баси, заразно е!!!
Мойта я свърших, нека аз съм лошото...., а ти добрият вълк...
Той вече знае, че се е осрал като карпатски вълк, без да е виновен.
За другият сезон ще се поправи, тоя ще кърпи. Щом е тука, работата е ясна.
emskia - специалист
вт дек 08, 2020 5:07 pmmorfei1 написа:
Тоя сезон ще мине в проби и набюдения, за следващото лято ще мислиш акъли ако не си доволен. не разбрах само колко киловата е котела?

Ще го оставя на Тк 70 градуса, докато дойде време за сипване на нов чувал - сега държи температура 62 градуса и радиаторите греят предоволно. След това ще пробвам 1-3, а като застудее още малко ще настроя Tк на 80 градуса. За котела не съм сигурен колко с точност киловата е, тъй като е купуван преди 7 години - мисля че беше нещо около 50 кW. Ще имам да черпя :)
Морфеински, казах ли ти, че са го насадили?! Не пропуснал съм- бях по груб, но по добре така. Дано не е истина, с тия 50 киловата!
Колкото и да редактираш, се тая. Редактирам, правописни и граматически грешки. Другите не мога да си ги скрия.
morfei1 - специалист
Абе, не е перфектната комбинация, но още една причина да го кара на 80C. Туй голямо котле си иска температура да се стопли, пък после да стопли ползвателя :) . Големия котел/инсаталции не обичат дълги почивки. Почивката после си я наваксваш като стой та гледай и мръзуваш дакото дойде отново топлото.

Абе, голям голям...голям колко да е голям... Гледам го ризата му е 60л. , моята е 100л. и ми дават номинал на пелети 25-28kw, на дърва 35kw, Грейко комбито е със 100л риза и говодят 20kw :roll: . Не ми е ясно точно на какъв принцип производителите определят мощността на котлите си....

Хубаво е да прегледа темата за Viadrus-а на кутия, може да му помогне да си отимизира нещата от към котел.
Хубу- мубу, напредваш. Опраяй са тука, ма да знайш- 50 киловата си е пачи яйца на 100 квадрата. Преди 2 години имаше подобен случай, който форумен Майстор на добра воля реши. Човека мина на 20ска и сега търси да целува ръка.
Това, с определяне на киловати по литри и площ, остави го на инженерите!
Ако беше седнал да четеш кога е трябвало, щеше да си с Грейко, както и аз, ако бях по млад. Просто остарях да ги чакам- закъсняха, хахаааа.
morfei1 - специалист
Не му пречи да си вземе 20-ка и да си ползва горелката, ако прецени, че котела не му е рентабилен. Горелката е безгрижна на 20-5 и на 25-7kw. дори и на 25-5kw и с доста скапани дървесни пелети. Опаткал съм около 35т. с нея до сега.

Грейко не съм го разглеждал никога като вариант. Нямам адекватна поддръжка наблизо. Едва ли ще гори дървесни пелети по-добре и икономично.
Дървесни не, но тая горелка не е създадена за удобства.
Моят инсталатор е на над 200 км. от котелното ми. Пет години вече, не е стъпвал още в него. На маса също не сме стъпвали, ама няма са излагами я, та само присядами.
За 35 тона не ми се смята- ти си търговеца.
.........ужас!!!! Минимум 4 Бонибона!!! Отказвам дори да чета тука.
Чао Морфи! Жив и здрав!

хм......подаваш компромати. Мойта математика е по особена, както вече си разбрал, но не греши. Ударих ти триангулацията само по спомени, от което нещата не изглеждат добре.
Пази си личните данни! Най лесно е когато си напълно откровен, от самото начало.
morfei1 - специалист
Еми да, изкарах 2 сезона и половина с вентилатор на 100% та знам на какво е способен и колко пелети може да прати в кУминЯ от личен опит. Стандартните настройки както вече казах не са добри/оптимални.

Ся дали е удобна или не ти няма как да знаеш без да си я ползвал, на инсталаторите знам, че им е трудно да се оправят с нея или поне на някои включително и моят.

Да ти кажа честно, ако всичко ми беше идеално от самото начало сигурно нямаше да се познаваме дори и виртуално. И вашата тема е достатъчно пълна... с проблеми, та идеални неща няма.

Не ме плашат високите разходи, а малките приходи. Колкото и да е изхарчил нито съм станал по беден нито съм стоял на студено.
  • 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 26

Тема "Пелетни горелки BISOLID Настройки и проблеми." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: