• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Buliviv - специалист
Ще използвам темата да разбутам малко духовете и да налея масло в огъня.
Днес станах свидетел, а в последствие и участник в спор.
А именно: Система - пелетна камина, алуминиеви радиатори всички с термо глави без лирата в банята. В дадено помещение 35 кв. са монтирани два радиатора. Спорът е дали в сегашното топло време е по - рентабилно да бъдат отворени главите и на двата на желаната температура / примерно 24 гр. / или единият да се затвори напълно и да остане само на другия.
Камината се ползва с температура на водата в порядъка 52- 55 градуса.
Аз лично без да претендирам за академичност по темата заставам на страната на двата радиатора.

[Mod.Edit] Потребителят получи предупреждение за това мнение - започване на спам в темата "Разход на пелети"

Тази тема е отцепена от Разход на пелети!, за да може участниците да разискват на воля кой какво знае и може :)
pechkata - специалист
ср дек 16, 2020 8:24 pmkalin72 написа:
Разходът няма значение. Той е такъв, какъвто трябва да бъде, при добра работа на котела и съществуващата инсталация, към къщата.
Именно. Обаче хората не го разбират, и гонят разход, без да желаят да променят нещо по инсталацията си. Е, жалко за 1400+ изписани листа :)
А ааа не е вярно аз "пораснах" много в този форум - много промени направих... :-D :partyman:
Gustoraveli - специалист
ср дек 16, 2020 8:25 pmBuliviv написа:
Ще използвам темата да разбутам малко духовете и да налея масло в огъня.
Днес станах свидетел, а в последствие и участник в спор.
А именно: Система - пелетна камина, алуминиеви радиатори всички с термо глави без лирата в банята. В дадено помещение 35 кв. са монтирани два радиатора. Спорът е дали в сегашното топло време е по - рентабилно да бъдат отворени главите и на двата на желаната температура / примерно 24 гр. / или единият да се затвори напълно и да остане само на другия.
Камината се ползва с температура на водата в порядъка 52- 55 градуса.
Аз лично без да претендирам за академичност по темата заставам на страната на двата радиатора.
Аз ще покажа другата страна на монетата.
Ревели система със стаен термостат, термовентил есбе 55°, без термоглави и задена температура на водата 75°.
В началото, превъртане през котелен кръг.
Ударно затопляне на радиатори, след това започват да изтиват отдолу нагоре, като доближат стайна температура са загряти само отгоре.
Така си работят и камината модулира без да гасне и не се чисти една седмица, поддържа и стайнаната температура /24*7/. Стъклото също,щото се замърсява за седмица.
:?
Gustoraveli - специалист
ср дек 16, 2020 8:24 pmkalin72 написа:
Разходът няма значение. Той е такъв, какъвто трябва да бъде, при добра работа на котела и съществуващата инсталация, към къщата.
Именно. Обаче хората не го разбират, и гонят разход, без да желаят да променят нещо по инсталацията си. Е, жалко за 1400+ изписани листа :)
Теб съм те чел много отдавна, когато ревеше и не знаеше как се правят два кръга, буфер...
Така, че..... Усмивки..
andy_forresite - майстор
Когато главите притворят, делтата вход/изход котел (по-точно колекторната температурна разлика, поради допускането че има поставен антикондензен вентил) ще се увеличи. Ако има постоянно присъединен бойлер, или два, делтата намалява.
morfei1 - специалист
Анди, и без антикондензен делтата скача и то главоломно бързо, когато затворят. Отдавам го на това, че циркулация намаля драстично или напълно спира. Темп датчика е закачен на тръбата непосредствено преди входа към котела. Водата не се движи, тръбата изстива съответно и показанията на темп датчика пада - дТ расте, изхода си държи температурата. В момента в който главите започнат да отварят по-малко и водата започне да се движи, входа започва да се покачва отново, а изхода започва да пада лека полека, при спряла горелка.

Не знам още що, но не мисля, че това не е ОК да се случва и то непрекъснато.

Умна помпа, настроена правилно, би било добро решиние на този проблем :roll: .
Последна промяна от morfei1 на чет дек 17, 2020 5:55 pm, променено общо 3 пъти.
pechkata - специалист
чет дек 17, 2020 5:13 pmandy_forresite написа:
Когато главите притворят, делтата вход/изход котел (по-точно колекторната температурна разлика, поради допускането че има поставен антикондензен вентил) ще се увеличи. Ако има постоянно присъединен бойлер, или два, делтата намалява.
Вентил имам ама съм вързал на колекторите един конвектор без вентилатор(по точно беше вързан) който върти водата - нещо като байпас...
Може би заради това не ми гасне горелката...
Бойлер нямам вързан - не мисля да имам...
andy_forresite - майстор
Това казвах и аз за температурните разлики. Естествено че се увеличава. Умна, глупава помпа ... расте си.
Не мога да постигна горене 30 кг за 24 часа. Не става въпрос да се топля с това количество, а че въобще не може да го постигна. Само с едни пелети преди 3 години успях и от тогава - тц. Седя, ръчкам подавания, местя температурата, пускам, спирам радиатори ... не, просто няма огън, който да топли, с това количество материал.

Март месец 2017-та имаше много студен период. Стигна се до 8-9 дни денонощен минус. Беше нещо -13-7 и така над 1 седмица. Тогава за 9 дни негасене с ония пелети постигнах абсолютно точно засечено със записване на чувалчетата 37,8 кг на час и постоянни 23 градуса. Сега харча по толкоЗ в това време и то не 24 часа. На 24 е към три чувалчета.
morfei1 - специалист
чет дек 17, 2020 6:07 pmandy_forresite написа:
....
Тъй де, но ако примерно умната помпа се сети, че главите са ми затворили и ограничи дебита си допълнително доколкото може..... това ще забави този процес, докато главите започнат да отварят отново. Горе-долу говорим за 20-30-40 до макс 60минути, в този период главите отварят, ако са били напълно затворени в разгара на сезона.

Другия вариант е изключване по дТ вход/изход. Започне ли да катери да изключва, щот няма за кой да работи.... :roll: . Той тъй или иначе ще си изключи по макс темп, но поне да не спира напълно циркулацията. Като изгуби 10-15C и минат 30-40мин пали отново. Товари се запалката, но...... пълно щастие няма.
Последна промяна от morfei1 на чет дек 17, 2020 6:26 pm, променено общо 1 път.
pechkata - специалист
чет дек 17, 2020 6:07 pmandy_forresite написа:
Това казвах и аз за температурните разлики. Естествено че се увеличава. Умна, глупава помпа ... расте си.
Не мога да постигна горене 30 кг за 24 часа. Не става въпрос да се топля с това количество, а че въобще не може да го постигна. Само с едни пелети преди 3 години успях и от тогава - тц. Седя, ръчкам подавания, местя температурата, пускам, спирам радиатори ... не, просто няма огън, който да топли, с това количество материал.

Март месец 2017-та имаше много студен период. Стигна се до 8-9 дни денонощен минус. Беше нещо -13-7 и така над 1 седмица. Тогава за 9 дни негасене с ония пелети постигнах абсолютно точно засечено със записване на чувалчетата 37,8 кг на час и постоянни 23 градуса. Сега харча по толкоЗ в това време и то не 24 часа. На 24 е към три чувалчета.
Анди и аз не можех спомняш си - при високо Т на котела става...
Помисли малко като загрееш водата на 70/80 градуса и като се темперира къщата ще ти трябва по малко гориво да качи системата с 5 градуса...
А при 20 гр. на Т котела колко гориво ще ти трябва че да догониш 50/60 гр. и темпериране на къщата...
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Обща дискусия за пелетни котли - offtopic от разход на пелети" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: