Най - вълнуващия въпрос зимно време.
sveto - специалист
Да, прав си, първоначалната ми идея беше да взема компактно котле и питането ми беше коя марка ще ми препоръчате измежду три. Някой обаче ме насочи към Бижу, което да се изолира и да се превърне в компактно котле. Идеята ми допадна и така и направих. Не виждам какъв е проблема в ползването на буфер, при положение, че каквото и да бях взел все ще е голямо за моята система, която освен всичко е нискотемпературна, понеже беше предвидена за газов котел. Е газификацията засега не се случва, така, че се адаптирам спрямо дадената ситуация.
нед дек 20, 2020 1:02 pmsveto написа:
Да, прав си, първоначалната ми идея беше да взема компактно котле и питането ми беше коя марка ще ми препоръчате измежду три. Някой обаче ме насочи към Бижу, което да се изолира и да се превърне в компактно котле. Идеята ми допадна и така и направих. Не виждам какъв е проблема в ползването на буфер, при положение, че каквото и да бях взел все ще е голямо за моята система, която освен всичко е нискотемпературна, понеже беше предвидена за газов котел. Е газификацията засега не се случва, така, че се адаптирам спрямо дадената ситуация.
Ти на колко си години бре?!!
Чакай газта и не наливай пари в кладенец!
Назаде някой си намали кошницата и си направи 16ката 10ка. Направи го и ти, доста по евтино ще е! После, ако ти текне комина, ако не е текнал вече, ще запушиш някоя димогарна тръба. Целта ти е 100тина градуса в комина средно. Следиш ли това?
Къф ше го дъфчеш тоя буфер, когато се газифицираш?
Онзи, специалиста, също се е набутлявил преди да дойде тука, а след това, за да му влезне още по качествено, похарчи още, че да се убеди, като не направи нищо, за да поправи. Те това не е здрав разум.
Имаш шанс да не сгрешиш отново.
sveto - специалист
нед дек 20, 2020 1:23 pmТрифон П.Трифонов написа:
нед дек 20, 2020 1:02 pmsveto написа:
Ти на колко си години бре?!!
Чакай газта и не наливай пари в кладенец!
Назаде някой си намали кошницата и си направи 16ката 10ка. Направи го и ти, доста по евтино ще е! После, ако ти текне комина, ако не е текнал вече, ще запушиш някоя димогарна тръба. Целта ти е 100тина градуса в комина средно. Следиш ли това?
Къф ше го дъфчеш тоя буфер, когато се газифицираш?
Онзи, специалиста, също се е набутлявил преди да дойде тука, а след това, за да му влезне още по качествено, похарчи още, че да се убеди, като не направи нищо, за да поправи. Те това не е здрав разум.
Имаш шанс да не сгрешиш отново.
Газта минава на 50м от мен, но я чакам 4-та година вече. Както е тръгнало ме съмнява да ме огрее някога. Коя тръба ме съветваш да запуша, или не е от значение?
нед дек 20, 2020 1:29 pmsveto написа:
... Коя тръба ме съветваш да запуша, или не е от значение?
Какъв ти е проблема, че мислиш за буфер?
Не послуша за 10, 16 идва в повече и се мъчи, като работи на минимум?
Ти ли пита, че щом минималната е 3, значи всичко е добре?
Кое се промени сега? Помня ви всичките, с всичките ви грешки и болеШки.
Защо ще запушваш тръба?
Защо първо не ти иде на акъла да си направиш камината по слаба- да я скопиш? Па после, ако се наложат други мерки.....
Твоят проблем вече не ме интересува. Да помагат новите, старите, знаещите и спестилите търпение.
Във въпросите ми са отговорите.
Като даскал, дето иска да те пусне в следващият клас.
sveto - специалист
Малко ми е трудно да следя мисълта ти, измежду специфичния ти иносказателен изказ, но ще се опитам. Ако нещо те напрягам с моите въпроси, моля да ме извиниш и няма да се разсърдя, ако ги подминеш.
нед дек 20, 2020 1:49 pmsveto написа:
Назад, в тази тема, има снимки и обяснения, как някой си е преработил камината. Камина 16 киловата е направил също като 10 киловатова.
Работи точно като по малка. Потърси, поискай и ще сполучиш!
От това обаче, следват други възможни проблеми. Основният е с коминът.
Разбираемо и обяснимо е, че когато се подава редуцирана мощност, то изходните продукти да са с различни параметри. Ино.....някаквият ми израз, иска да каже, че като подаваш по малко енергия, то и коминът ще получава по малко енергия. Да предположим, оптимистично, че правилно е бил сметнат за 16 киловатова камина! Като преработиш твоята на 10, то той ще получи по малко енергия, ще остане по студен, то това за теб ще е проблем. Конденз, налепи, ...
Затова написах, че вероятно ще се наложи да запушиш димогарни тръби, което ще смали усвояването, от камината, но ще остави достатъчно енергия за коминът. Няма добър студен комин. Няма голям буфер и топъл комин. Обикновено, перфектен комин имат 1 на 100. Да не кажа по малко.
Сега разбираш ли, че всичко, в този живот, е свързано с компромиси? Знаеш ли какво е буквално значението на думата?
sveto - специалист
нед дек 20, 2020 2:21 pmТрифон П.Трифонов написа:
нед дек 20, 2020 1:49 pmsveto написа:
Назад, в тази тема, има снимки и обяснения, как някой си е преработил камината. Камина 16 киловата е направил също като 10 киловатова.
Работи точно като по малка. Потърси, поискай и ще сполучиш!
От това обаче, следват други възможни проблеми. Основният е с коминът.
Разбираемо и обяснимо е, че когато се подава редуцирана мощност, то изходните продукти да са с различни параметри. Ино.....някаквият ми израз, иска да каже, че като подаваш по малко енергия, то и коминът ще получава по малко енергия. Да предположим, оптимистично, че правилно е бил сметнат за 16 киловатова камина! Като преработиш твоята на 10, то той ще получи по малко енергия, ще остане по студен, то това за теб ще е проблем. Конденз, налепи, ...
Затова написах, че вероятно ще се наложи да запушиш димогарни тръби, което ще смали усвояването, от камината, но ще остави достатъчно енергия за коминът. Няма добър студен комин. Няма голям буфер и топъл комин. Обикновено, перфектен комин имат 1 на 100. Да не кажа по малко.
Сега разбираш ли, че всичко, в този живот, е свързано с компромиси? Знаеш ли какво е буквално значението на думата?
Това ми е ясно, просто те попитах коя от димогарните тръби да запуша, ако изобщо има някакво значение. Аз мощностите ги намалих, но наистина температура на димните газове пада много. Затова се замислих за буфер да работи на пълна мощност 3-4 часа и останалото време да стои изгасена.
Mcl - специалист
нед дек 20, 2020 11:48 amТрифон П.Трифонов написа:
нед дек 20, 2020 10:42 amsveto написа:
нед дек 20, 2020 6:24 amТрифон П.Трифонов написа:

Той е един от хората които не слушат и им се връща. От как се е регистрирал мисли да такова оня пилотирайки, все по тънката, но постоянно се забива в разходи.
Напротив, слушам и то много добре. Не разбрах защо те втрещи обема на споменатия от мен буфер, 16-ката няма да може да го стопли ли?
Не, не слушаш. Няколко души ти казахме, че и 10 ще ти е много, но ти отсече, че в оня продавалник нямало десетки. Така ли е? Евтиното излизало скъпо. Така ли е? Вече да, но ти смяташ още да се набълбучиш. Давай!
Това, дето ти препоръча търговезът- да я подариш, че щяло да ти излезе по евтино, е голяма тъпня. На кой, на него вероятно. Нека той да ти сметне буфера, ако мислиш, че е специалист и целият "ансамбъл"- печка, буфер, къща, ще работят в синхрон. Или ти и Макето четете еееее там
viewtopic.php?f=10&t=43892
Не помня дали не ти препоръчвах печка тип котле, понеже май ти искаше да изолираш тая, но вече не ми се рови назад- няма значение.
Успех, здрав разум, весели празници!
Благодарско доста добре написана тема и нагледно показана и обяснена. На мен не ми трябва буфер, но ми беше интересно за какво помага. Получаваш още една голяма почерпушка.
нед дек 20, 2020 3:26 pmsveto написа:
...Затова се замислих за буфер да работи на пълна мощност 3-4 часа и останалото време да стои изгасена.
Колко е останалото време?
За кого и за какво е угодно и достатъчно?
Има 7 основни въпроса, в този живот, на които ако си отговориш, решил си задачата.

От мен да мине.
Буферът е само тогава и чак когато възможностите са изчерпани.
Твоите са;
- преработка на десятка, но не се започва със запушване на димогарни тръби.
- продажба на тази и купуване на десятка, след което, в преходните сезони работа по СТ или графици, а в яка зима ще може да работи безгрижно за стопанина, без оглед по вода или СТ.
Ти ли беше дето си продава СТ?
- монтиране на Буферен съд.
Избирай! Надявам се разбра как съм степенувал?!
sveto - специалист
нед дек 20, 2020 3:46 pmТрифон П.Трифонов написа:
нед дек 20, 2020 3:26 pmsveto написа:
...Затова се замислих за буфер да работи на пълна мощност 3-4 часа и останалото време да стои изгасена.
Колко е останалото време?
За кого и за какво е угодно и достатъчно?
Има 7 основни въпроса, в този живот, на които ако си отговориш, решил си задачата.

От мен да мине.
Буферът е само тогава и чак когато възможностите са изчерпани.
Твоите са;
- преработка на десятка, но не се започва със запушване на димогарни тръби.
- продажба на тази и купуване на десятка, след което, в преходните сезони работа по СТ или графици, а в яка зима ще може да работи безгрижно за стопанина, без оглед по вода или СТ.
Ти ли беше дето си продава СТ?
- монтиране на Буферен съд.
Избирай! Надявам се разбра как съм степенувал?!
Да, разбрах те, благодаря ти! Не, не си продавам аз СТ

Тема "Пелетна камина Грейко" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: