При японците стремежът към качеството е заложен преди векове в културата им. Гледах преди време документален филм за единственото място в Япония, в което все още се произвежда катана по древните технологии и реално е впечатляващо, какви знания са имали в тази област. Много интересно се изработва, подбира се специална руда. Като цяло този японски символ е съставен от два вида метал, основната част еластичен за да се избегне пречупването ѝ, но самото острие е от твърд метал, която държи отлично заточка. И днес в машиностроенето правят едни от най-високотехнологичните и надеждни образци.
Ето го въпросното видео за "катана", наистина е интеесно:
Извън офтопика, преди няколко дни ми се наложи да поработя с резачката в студа и забелязах, че щилското масло за верига "Forest Plus" при -7 става по-гъсто и от боза. Не ми се мисли при работа в по-голям студ, каква грес става. Иначе райдерът добре запали, буквално като през топлото време, с тази разлика, че първите 30 секунди започваше да глъхне при даване на газ, докато загрее. В толкова студено време не го бях ползвал. Лятото пък със същото масло буквално къпеше веригата и даваше голям разход, та бях настроил помпата на 50%. Когато се сменят шини с различна дължина, видове масла, или се работи в силно отличаващи се температури регулировката на маслената помпа е доста приятна опция.
Ето го въпросното видео за "катана", наистина е интеесно:
Извън офтопика, преди няколко дни ми се наложи да поработя с резачката в студа и забелязах, че щилското масло за верига "Forest Plus" при -7 става по-гъсто и от боза. Не ми се мисли при работа в по-голям студ, каква грес става. Иначе райдерът добре запали, буквално като през топлото време, с тази разлика, че първите 30 секунди започваше да глъхне при даване на газ, докато загрее. В толкова студено време не го бях ползвал. Лятото пък със същото масло буквално къпеше веригата и даваше голям разход, та бях настроил помпата на 50%. Когато се сменят шини с различна дължина, видове масла, или се работи в силно отличаващи се температури регулировката на маслената помпа е доста приятна опция.