Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Хайде, за лукумджията, да си покажем шнековете- на кой е най голям?!! Моят е бил 27, 29, 30, а сега е 31.5. По точно, беше, защото това, в процеса на експлоатация, се промена. Не съм мерил от сезон 2019-2020.
Винаги ще извърти нещата, традиционно някак хахааа. Стандартно даже.
Добре, че цикълът е по друг стандарт. На кой Грейкото му върви на стандартни стойности?
По време на сезона, капацитетът на шнека намалява. Вместо да почистя, аз просто съм вдигал времената. Чистил съм само в началото на сезон. Това е валидно при ползване на всякакви пелети, но е особено изразено когато са с много прах.

Който е с горелка Грейко, знае специфичните за марката- работа, настройки....различно е от горелки които не са ретортни.
morfei1 - специалист
Ха, още някъв се огледа :lol:
gnt69 - майстор
пет дек 25, 2020 12:04 pmmorfei1 написа:
Ха, още някъв се огледа :lol:
Те вашите започват с малко щото са ви скъпи пелетите. Па ние с Грейко си жулим със слънчоглед по 1.96 лв торбата и си свиркаме. Даваме по 400-500 лева за отопление на сезон пък нека ни е зле. :partyman:
Колеги, не знам кой Нарцис в кое гърне се оглежда, но аз прекратявам ежедневното засичане на разход.
Слънчо и днес напълни бойлера, а аз го оставих да помага на отоплението. Около 2/3 -750-800 вата са делът, който успява да даде през рехавите облаци.
Доволен съм от около 15-16 кг на денонощие, за сега. Утре в 9 ще разбера колко ми е спестило, та да сравня.
Колко през свирката (на мен си ми е, не на някой друг), колко за домът, Божа работа. Само здраве да е! И на спамерите тоже!

Руси, не му обръщай внимание- той топли мъШката, аз Умната, а 632,66 в период е много по различно от 1301 66 в период.
Посочвам двете крайности, на които съм свидетел, но реалността не е много далеч- 230 срещу 430, примерно и напълно достатъчно, че да не се вглеждам в дозата.
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на пет дек 25, 2020 1:51 pm, променено общо 1 път.
morfei1 - специалист
пет дек 25, 2020 12:36 pmgnt69 написа:
Те вашите започват с малко щото са ви скъпи пелетите. Па ние с Грейко си жулим със слънчоглед по 1.96 лв торбата и си свиркаме. Даваме по 400-500 лева за отопление на сезон пък нека ни е зле. :partyman:
А щом тъй са успокояваш няма лошо. Още един цъфна, глей Ко става растат кЪт гъби. Само Грейкото ли пали с кило пелети.... аз за други говорих ама....

Разход ме притеснява единствено при около или над 60кг на денонощие при плюсови температури, всичко останало е в рамките на нормалното и за статистиката ми.

Насмогнал съм на масрафа на моята горелка и не може да ме уплаши с разход. Жив и здрав да съм да мога и слугувам пък и тя на мен.

Термометри няма да показвам, предвид, че има хора къде студуват поради една или друга причина, на единият етаж показват между 27-29C на другия (моят етаж показват) 24-25C. Плочата на пода ми е затоплена като подово отопление.

Тоя над мене си ползва камината на график щот иначе не се трае от топлина. При него термометрите са чукали и 30C, може би щот има вътрешна изолация, за разлика от мен :| .
пет дек 25, 2020 1:46 pmmorfei1 написа:
...Тоя над мене ... :| .
Багодаря!!!
Не си запомнил уроците добре, защото само собственото ти мнение има значение, хахааа€$

Когато на някого му е кофти, дано това е блус, ама надали!

Разходът ми на дърва, за тази къща, окончателно е приключил.
Съвсем скоро и пелетният разход, което е по същество и за което споделях, ще приключи.
Весели и честити празници, колеги! Бъдете добри и ще ви се върне!
morfei1 - специалист
пет дек 25, 2020 1:46 pmmorfei1 написа:
...Тоя над мене ... :| .
Гледам както обикновено пак има неразбрали..... тоя е един и същ индивид..... ама, понеже съм преустановил всяка комуникация с въпросния, да уточня за останалите, ако има неразбрали или такива които се интересуват.

Тоя над мен е семейството, което живее на етажа над мен и имат собствено отопление - камина, а не оня къде е гърне на всеки похлупак тук във форума и се превъзбужда непрекъснато :lol:
пет дек 25, 2020 3:21 pmmorfei1 написа:
...и се превъзбужда непрекъснато :lol:
Благодаря, мога го, нали?!
Най умния на бати!!! Впечатлен съм, едва ли не, но не си длъжен да се обясняваш.
В момента ти чета историята, а там голям бъркоч. Един път е 43кг средно, другият път си по точен- 36кг, понеже стриктно си водиш сметките.
Кефи ма Скрудж как си проверява трезора, но няма да си накича цялата къща с термометри и да се взирам цял ден в тях.
Има бисери и за бойлери. Пестят пелети, с разход на ток!!! Няколко изявени колеги не ти повярваха, но....имаш право да пестиш както си искаш.
От тук и надолу е само перли.
viewtopic.php?f=10&t=61453&start=20#p961501
Аз залагам на 500л бойлер, ти на 2х80!!! Жените харчат топла вода, момче. Ако не си къпеш жените, друг ще ги къпе.
Понеже обяви, че аз съм потърсил контакт с теб, намерих доказателство от теб самият, което сочи противното. Доста компромати съм стифирал. Продължавам, че е интересно.

Кажи последно за разхода си! Поне ще си по темата.

При мен, с годините, разходът намалява.
Най голяма заслуга за това, са все по топлите зими.
Следващото е, че си правя топлоизолация. Трите начина за намаляване на разхода, според Филматопло са- изолация, изолация, ицолация.
Накрая са колекторите, но не са за пренебрегване.
15та не броя, че почнах на 31.12. Не съм водил статистика- купувах на парче.
16та започнах с 5 тона.
17та изгорих ок. 4
18та бяха 3.5 точно + кубик дърва.
19та 1.5 тона +2-3 кубика дърва.
Тази година, до тук сам приключил последните 2 кубика дърва и горя 345 кг пелети от колега, който не може да ги гори в GP4, както и 100кг., останали ми от предният сезон. Дали не бяха само 50?
Няколко дни засичах, надлежно докладвах- това е от мен.
След само още ок.225кг, продължавам на природен газ.
pechkata - специалист
пет дек 25, 2020 10:28 ammorfei1 написа:
пет дек 25, 2020 9:10 ampechkata написа:
При мен е същата доза - това прави около 500 грама... :-D
Печка, ключовата дума в случая е "стандартно", а стандартното е 90сек. за шнека.... не знам дали 31кг. е стандарт при твоята горелка, но има и по-големи
Не мога да разбера какво значение има колко зарежда първоначално горелката - в преразход ли в икономия ли... :?
Колкото заредила горелката си е гориво - изгаря го дали сега или после все е 2 кг. на час... :-D
pechkata - специалист
пет дек 25, 2020 12:36 pmgnt69 написа:

Буквало аз от толкова горя в момента... :-D :partyman:

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: