Най - вълнуващия въпрос зимно време.
gnt69 - майстор
чет дек 24, 2020 5:57 pmpechkata написа:
3/4 тона ама със буфер - мога да взема 500 литра не повече не ми се харчат пари за по голям...
Между буфер 500 или 1000 литра разликата в пари не е голяма.
Арматурата е една и съща за 500 и 1000 литра. Там се събират парите, управление, трипътен смесителен, 7-8 крана, тръбички и фитинги, възвратна клапа, разширителен съд по голям, помпа+кранове и филтър + 2- дни за монтаж и преправяне.
Ако нямаш буфер не си струва да се занимаваш. Аз моя котел го карах първата година без буфер, на втората година го включих ама си го имах наличен в мазето.
Ако дадеш 2.5-3к лева за буфер с арматурата таман след 10 години ще избиеш инвестицията.
Купувай хубави слънчогледови пелети в чувалчета по 15 кила, наливай в бункера и си стой на топло, файдата не е чак толкова голяма.
финансовата страна на нещата е мъничката част от тях.
С монтаж на буферен съд, когато е необходим, автоматично намяляват мненията във форума, във връзка с вариращото напрежение, както и оплаквания от качеството на пелетите.
Стигне ли се до решение, следва трезва ( по възможност) преценка, за размерът. Не минаги по голямото е по добро.
Руси е прав за нищожната разлика между парите за 500 и 1000 литрова съдина.

пп. При монтаж на Буферен съд, кощунство е да не се монтира антикондензен трипътен и смесителен мотор-вентил. Просто са задължителни, както и втората помпа с двата контролера.
filmatoplo - майстор
Буфер има евтин,мисля 300 лв ,беше бойлер ,черна стомана .500 литра.Подмениха го с друг и седи,здрав е беше си под налягане преди демонтажа.В Разград правиха такива бойлери,изолацията им сам си я правиш от каменна вата .
шоп - майстор
нед дек 27, 2020 12:27 pmfilmatoplo написа:
Буфер има евтин,мисля 300 лв ,беше бойлер ,черна стомана .500 литра.
Не бих си сложил дори емайлиран буфер, да не говорим от черна ламарина.
За мен буфера трабва да е само и единствено от неръждаема стомана.

Евтиното винаги излиза накрая скъпо.
Лично мнение. :idea:
filmatoplo - майстор
Много голям % са черна ламарина ,още така ги произвеждат.
LazarGanev - "Велик майстор"
И за къф чеп буфера да е неръждаем е една система, в която има чугунен или стоманен котел? Да вдигне цената на инсталацията с още 3-4000лв? Натискам водеща фирма в бранша да почне да произвежда емайлирани буфери за отоплителни и охладителни инсталации, казаха че цената се вдига с не повече от 100лв. Просто недоумявам защо досега не го правят. При тези пари изобщо никога повече няма да купя черен'

Печка, това което си показал е буфер за санитарна вода, които са по-скъпи, защото са за по-високо налягане
pechkata - специалист
1000 литра кога ще се стоплят - колко гориво ще му трябва...?
А със 500 литровия няма ли да почива горелката 2/3 часа - когато е по топло и повече... :?
LazarGanev - "Велик майстор"
Защо трябва да чакаш да се стопли :? . Схемата я правиш така, че отоплението да почва малко след като постъпят първите количества в буфера, а пълненето на буфера става постепенно, от излишната топлина.
шоп - майстор
нед дек 27, 2020 1:42 pmLazarGanev написа:
И за къф чеп буфера да е неръждаем е една система, в която има чугунен или стоманен котел? Да вдигне цената на инсталацията с още 3-4000лв?
3-4000лв ще вдигне цената е ако се набуташ сам. Тук е форум направи си сам.
Моя 1200литров буфер излезе много под 1000 лв
Най-скъпото нещо бе избиването на дъната ф800. Една хасковска фирма ми ги прави с техен материал.
Исках да са от 2мм ламарина, защото това е буфер със статично налягане 0,7 бара. Няма хидроудари и динамично натоварване.
Обаче ми отказаха, защото носели отговорност и ги избиха от 5мм неръждавейка. По спомен цената бе около 300лв за двете дъна.

Който няма гилотина, рунд и аргон дори да плати на външна фирма пак ще е в пъти по-малко от :
https://www.eldominvest.com/bg/product/528.html
Сега, който и изолация и кожух не може да си направи сам-сигурно не чете и форума. :idea:

П.П. Моя буфер няма изолация. Около него съм насипал мозайка и сух пясък. Така се съчетал воден с твърдотелен буфер.

Прикачен файл

SAM_9427.JPG
SAM_9427.JPG (87.74 KиБ) Видяна 511 пъти

Прикачен файл

SAM_9422.JPG
SAM_9422.JPG (81.76 KиБ) Видяна 511 пъти

Прикачен файл

SAM_9421.JPG
SAM_9421.JPG (102.47 KиБ) Видяна 511 пъти

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: