Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
нед дек 27, 2020 12:27 pmfilmatoplo написа:
Буфер има евтин,мисля 300 лв ,беше бойлер ,черна стомана .500 литра.
Не бих си сложил дори емайлиран буфер, да не говорим от черна ламарина.
За мен буфера трабва да е само и единствено от неръждаема стомана.

Евтиното винаги излиза накрая скъпо.
Лично мнение. :idea:
filmatoplo - майстор
Много голям % са черна ламарина ,още така ги произвеждат.
LazarGanev - "Велик майстор"
И за къф чеп буфера да е неръждаем е една система, в която има чугунен или стоманен котел? Да вдигне цената на инсталацията с още 3-4000лв? Натискам водеща фирма в бранша да почне да произвежда емайлирани буфери за отоплителни и охладителни инсталации, казаха че цената се вдига с не повече от 100лв. Просто недоумявам защо досега не го правят. При тези пари изобщо никога повече няма да купя черен'

Печка, това което си показал е буфер за санитарна вода, които са по-скъпи, защото са за по-високо налягане
pechkata - специалист
1000 литра кога ще се стоплят - колко гориво ще му трябва...?
А със 500 литровия няма ли да почива горелката 2/3 часа - когато е по топло и повече... :?
Защо трябва да чакаш да се стопли :? . Схемата я правиш така, че отоплението да почва малко след като постъпят първите количества в буфера, а пълненето на буфера става постепенно, от излишната топлина.
шоп - майстор
нед дек 27, 2020 1:42 pmLazarGanev написа:
И за къф чеп буфера да е неръждаем е една система, в която има чугунен или стоманен котел? Да вдигне цената на инсталацията с още 3-4000лв?
3-4000лв ще вдигне цената е ако се набуташ сам. Тук е форум направи си сам.
Моя 1200литров буфер излезе много под 1000 лв
Най-скъпото нещо бе избиването на дъната ф800. Една хасковска фирма ми ги прави с техен материал.
Исках да са от 2мм ламарина, защото това е буфер със статично налягане 0,7 бара. Няма хидроудари и динамично натоварване.
Обаче ми отказаха, защото носели отговорност и ги избиха от 5мм неръждавейка. По спомен цената бе около 300лв за двете дъна.

Който няма гилотина, рунд и аргон дори да плати на външна фирма пак ще е в пъти по-малко от :
https://www.eldominvest.com/bg/product/528.html
Сега, който и изолация и кожух не може да си направи сам-сигурно не чете и форума. :idea:

П.П. Моя буфер няма изолация. Около него съм насипал мозайка и сух пясък. Така се съчетал воден с твърдотелен буфер.

Прикачен файл

SAM_9427.JPG
SAM_9427.JPG (87.74 KиБ) Видяна 821 пъти

Прикачен файл

SAM_9422.JPG
SAM_9422.JPG (81.76 KиБ) Видяна 821 пъти

Прикачен файл

SAM_9421.JPG
SAM_9421.JPG (102.47 KиБ) Видяна 821 пъти
Да бе шоп, чел съм поне 67 пъти за твоя самоделен буфер и съм гледал снимките, но въпреки че е форум Направи сам, много малко хора ще тръгнат по твоя път. Аз също няма да тръгна да си правя такъв, макар да имам техническата възможност, но пък времето ми е ценно. Префаления и вече забравен руски чугуняк нали и той е вързан към този буфер, за какво говорим тогава? :wink:
шоп - майстор
нед дек 27, 2020 2:36 pmLazarGanev написа:
Да бе шоп, чел съм поне 67 пъти за твоя самоделен буфер и съм гледал снимките, но въпреки че е форум Направи сам, много малко хора ще тръгнат по твоя път. Аз също няма да тръгна да си правя такъв, макар да имам техническата възможност, но пък времето ми е ценно. Префаления и вече забравен руски чугуняк нали и той е вързан към този буфер, за какво говорим тогава? :wink:
Абе ти си чел за буфера ми и си виждал снимки, защото си стара муцуна и следиш форума от години.
Десетки, стотици и да не кажа хиляди рег. и нерегистрирани потребители обаче ги мързи да четът и да ползват търсачката.

Хвърлят си парите на вятъра. Затова и пиша....за да предпаза много хора.
Има и колеги, тук от форума, които ще направят неръждаем буфер с цена 1,5-2лв за литър, който да издържи 16 бара.

Относно руския чугуняк КЧМ 5 стои си в дълбока резерва. Подвързани и чакащ лоши времена.
Дано не дойдат никога, но на него не му трябва нито ток, нито пелети, нито газ.

П.П. ако искаш ми вярвай, но днес даже си мислех да го припаля. Зареден е и само чака да му поднеса кибрита:-)
нед дек 27, 2020 3:03 pmшоп написа:
Относно руския чугуняк КЧМ 5 стои си в дълбока резерва. Подвързани и чакащ лоши времена.
Дано не дойдат никога, но на него не му трябва нито ток, нито пелети, нито газ.
Мисълта ми беше - ако е подвързан към буфера, всичката гняс от него вече е влязла в буфера и в системата, каква файда, че буфера е неръждаем? :wink:

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: