• 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте. Включвам се и аз с постоянен проблем със спиране на горелката и грешка А01.
Ползвам я 6-та година и не съм имал проблеми. Пелетите, които ползвам, са (уж) хубави - от италианската фабрика в Самоков, иглолистни. Колко майстори се извървяха и какво ли не ме съветваха - чистих комин и въздуховод, осигурявах кислород в помещението, коригирах наклона на шнека, сменях запалка (беше керамична, сега е оригинална)... Можело да е от тока, макар че не изглежда по други уреди да има проблем (никога не е имало при мен в Нови Искър). Да не говоря настройките колко пъти са променяни. Последно работеше по 2-3 дни без спиране и изведнъж започна да спира по 1-2 пъти на ден без промяна на нищо :shock:
В момента горелката работи до 2-ра степен, 65 градуса, не е на модулация. Отоплява около 180 квадрата. Без проблеми, когато работи :)
Настройките в момента са:
t03 - 49 (от 49 до 56 всичко съм тествал през 1)
t04 - 9
t08 - 56
t09 - 34
t10 - 76
t11 - 49

Цилиндърът около горивната камера започна да се къса в края на миналия сезон, но няколко човека ми казаха, че ще издържи и този. Не вярвам това да има значение за гасненето, но го споменавам.
Друго, което ми прави впечатление, е, че на някои завъртания шнекът пуска много малко пелети. Може би просто се струпват, защото на следващото (или след още едно) изспива голямо количество. Сигурно е нормално, ама параноя вече ...
Не мога да я хвана кога спира точно, защото, когато отида да я видя, няма видим проблем. Има лека пепел на решетката, което ми говори, че е имало пелети, които не са се запалили добре и са изгорели на място.

Колегата trunski добре е обяснил, но какво ли не пробвах вече. Всякакви идеи и съвети са добре дошли! Благодаря.
filmatoplo - майстор
Има оправяне ,ама трябва да съм пред горелката -трвбва наблюдение как пали и работи поне 5 часа .А за да нямаш въобще ядове занапред иска смяна на управлението с такова на Натурела.
brassSob - специалист
Ами наистина аз виждам за бъдеще спасение само в натурела. Платки за старите модели няма, а новите са бъгави. Фотоклетки за старите няма, а новите фотоклетки правят мазало. Така че ако не иска повече проблеми с А01, F05 и т.н. да си смени управлението с натурелско и решава всичките си проблеми. В случая е възможно и мотор редактора да е износен, успокойтела в соплото да е прегорял, може и настройка да трябва. Примерно при човека който скоро беше отворил тема за несгодите му проблема е бил в безжичния термостат.
filmatoplo написа:
Има оправяне ,ама трябва да съм пред горелката -трвбва наблюдение как пали и работи поне 5 часа .А за да нямаш въобще ядове занапред иска смяна на управлението с такова на Натурела.
Колко далеч сте от Нови Искър? :)
Сложих една камера снощи да снима постоянно, поне да разбера кога точно спира. Но явно е проблем при паленето. Контролерите на Натурела по-прецизно управляват горелката ли? Можете ли да препоръчате конкретен модел, пък ще търся някой да го сменя.
Благодаря!

П.П. brassSob ме е надценил - не знам кой е мотор редакторът или какво е успокоител :)
DobrinPetrov - помощник
Здравейте! При опит за пускане на горелката, пелетите не се палят и възниква грешката А01. Иначе шнека докарва пелети, като отворя вратичката откъм камерата има съвсем леко повишаване на температурата, но не е горещо, че да ги запали. Трябва да се увеличи t03 ли? В момента е 51, колега по-напред като четох го беше направил на 63... То е ясно, че сам ще се спасявам, но всяка идея е добре дошла. Поздрави!
Здравейте,
споделете повече информация по въпроса. Предполагам всичко е работило преди това, какво се е променило?
Доколкото разбрах (от не дългия ми опит) увеличаването на въздуха не е универсална рецепта - може да се вкара прекалено много и силен студен въздух, който не благоприятства паленето. "63" ми се струва прекалено високо - ако пробвате с въздуха нека опитите ви са през по-малки интервали (1-2). Сигурно е нужно да видите и зареждането с пелети - по подразбиране е 8.
DobrinPetrov - помощник
пет яну 22, 2021 8:59 amD-meter написа:
Здравейте,
споделете повече информация по въпроса. Предполагам всичко е работило преди това, какво се е променило?
Доколкото разбрах (от не дългия ми опит) увеличаването на въздуха не е универсална рецепта - може да се вкара прекалено много и силен студен въздух, който не благоприятства паленето. "63" ми се струва прекалено високо - ако пробвате с въздуха нека опитите ви са през по-малки интервали (1-2). Сигурно е нужно да видите и зареждането с пелети - по подразбиране е 8.
Здравей! Котела е на около 7-8 години, пелетната горелка почти не е ползвана, понеже гореше мин. 4-5 торби пелети на 24 часа. Шнека не спираше да подава, просто фирмата подготвиха всичко, пуснаха я, видя се, че топли радиаторите и това беше... Впоследствие разбрах, че не ми излизат сметките, даже и само с ток да отоплявам. Сега пак се мъча да я пусна, но от описанието на настройките не разбирам много. Това, което дотук разбрах е: А - режим, в който може да се включи на модулация, ако t02=1 и t18=1. В това меню влязох вече и уж пуснах работа на модулация, но не би. On/Off режим не знам какво е, и по-важното е, че от дисплея на горелката не ми е ясно какво да гледам. Като натисна М един път е On, още веднъж - появява се часовник - това ли е за работа в модулация? Още веднъж М - остава само температурата, долу вдясно стои 0. Пускал съм и на заводски настройки без модулация - пак не пали. Пелетите най-отдолу в контейнера са стари, може ли затова да не ги пали. Купил съм нови, за настройката, как се вадят старите, които са около шнека, може ли да го накарам само той да върти, за да ги изкара? Абе, хал хабер нямам от тези неща, не съм бос в техниката по принцип, все пак. :lol: Видях някакви табла за управление на Натурела - може би ще се инсталира впоследствие, когато стане ясно ще я бъде ли тази работа с горелката. Дълго стана, благодаря, ако си го прочел, пък ако дадеш и акъл - :supz: :supz: :supz:
Щом са стари, аз бих ги извадил и бих почистил бункера и шнека. Бункера го чистя като "изравям" всички пелети, а шнека го потупвам или изтръсквам леко, докато изпада всичко. Отнема време, но е добре да се направи. Ако има прах по дъното на бункера, трябва да се махне.
След това трябва да се подкачат пелетите - обратно по шнека. Зависи как са ви го направили/обяснили - някъде слагат отделен контакт, при мен свалям капака на горелката, махам бушончето и от лустер клемата вадя кабела от "4" и го закачам на най-горното гнездо (не на "1", а над него). Мисля, че и от менюто на контролера може, но не съм пробвал.
Когато всичко е готово, виж настройките:
03 - въздух при палене (51)
04 - зареждане с пелети (8)
18 - модулация (001)

Модулация си настроил явно. Провери зареждането как е на 8 - трябва да има достатъчно пелети, така че да покрива отвора на запалката. Ако са малко, пробвай на 9. Ако задръства към шнека - намали на 7.
С въздуха можеш да пробваш различни стойности, както казах. При мен е на 48, но преди е било на 56.

Един съвет - ако не пали веднага, ѝ давай почивка от няколко минути между промяната на настройките. Чувал съм, че не е добре за запалката постоянно да се включва.

Бутонът "М" има различно значение. Ако го задържиш за 5 сек, се влиза в друго меню, където гледаш настройка u03 - ако е "0", няма значение дали на дисплея има "ON" или часовник. Само да не пише OFF :)
Ти я подкарай с нулата, после ще мислим за график или да връзваме стаен термостат ;)
DobrinPetrov - помощник
пет яну 22, 2021 11:42 amD-meter написа:
Щом са стари, аз бих ги извадил и бих почистил бункера и шнека. Бункера го чистя като "изравям" всички пелети, а шнека го потупвам или изтръсквам леко, докато изпада всичко. Отнема време, но е добре да се направи. Ако има прах по дъното на бункера, трябва да се махне.
След това трябва да се подкачат пелетите - обратно по шнека. Зависи как са ви го направили/обяснили - някъде слагат отделен контакт, при мен свалям капака на горелката, махам бушончето и от лустер клемата вадя кабела от "4" и го закачам на най-горното гнездо (не на "1", а над него). Мисля, че и от менюто на контролера може, но не съм пробвал.
Когато всичко е готово, виж настройките:
03 - въздух при палене (51)
04 - зареждане с пелети (8)
18 - модулация (001)

Модулация си настроил явно. Провери зареждането как е на 8 - трябва да има достатъчно пелети, така че да покрива отвора на запалката. Ако са малко, пробвай на 9. Ако задръства към шнека - намали на 7.
С въздуха можеш да пробваш различни стойности, както казах. При мен е на 48, но преди е било на 56.

Един съвет - ако не пали веднага, ѝ давай почивка от няколко минути между промяната на настройките. Чувал съм, че не е добре за запалката постоянно да се включва.

Бутонът "М" има различно значение. Ако го задържиш за 5 сек, се влиза в друго меню, където гледаш настройка u03 - ако е "0", няма значение дали на дисплея има "ON" или часовник. Само да не пише OFF :)
Ти я подкарай с нулата, после ще мислим за график или да връзваме стаен термостат ;)
Това с разкачането на захранването на шнека само ми е терсене, че не се разбираме много с тоците... Ще се "гмурна" да почистя. Иначе u03=0. График не е лошо, видях, че има предварително вкарани данни, като го подкарам и вляза в час - вероятно да, зависи кое е по-икономично при сходни други условия - модулация или график. Благодаря за съветите!
Svezar - специалист
Няма нужда да се пипат кабелите за да напълниш шнека с пелети,все пак си има бутон за целта,само дето задейства мотора два пъти по няколко минути,които обикновено не са достатъчни,затова след втория път се изключва от щепсела и можеш пак да пуснеш да върти два пъти.
пет яну 22, 2021 11:42 amD-meter написа:
Провери зареждането как е на 8 - трябва да има достатъчно пелети, така че да покрива отвора на запалката. Ако са малко, пробвай на 9. Ако задръства към шнека - намали на 7.
При мен t8 е 11 ,не виждам как ще запали със 7 или 8 :? Модулация не ти трябва,само ядове може да ти създаде,икономия няма да направиш,просто трябва да си добре настроена последната степен на която ще работи /повече от 2 е безмислено/ . Горяла ти е много,понеже са набухали настройки да държи яко огън за да не угасне и да не ги викаш...боли ги оная работа ,че топлиш комина !
  • 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17

Тема "Параметри/настройки/ за пелетна горелка FERROLI SUN P7" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: