• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 21
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
sokolov.91 - майстор

Ето и бележката от бетоновоза

nikolov333 - майстор
Къщата като гледам е с приземен етаж и със сигурност е фундирана по-дълбоко, но работата е минала..
За следващото наливане плюс плочата искай бетон с добавка за водоплътност и против замръзване, че температурите ги дават да падат. Под плочата сложете вторичен найлон срещу влагата.. :idea:
П.П.Плочата е добре да я свържеш с рандбалките и най-добре е да се наливат заедно.. Моята я измислих с оставащ кофраж от фибран и стана много хитро като технология..

Прикачен файл

IMG_20200917_192928.jpg

Прикачен файл

IMG_20200916_215237.jpg

Прикачен файл

IMG_20200914_182840.jpg
schuldiner - майстор
Отдавна не съм виждал някой да прави кофраж от дъски. Интересно ми е колоните как ще станат. Лятото правих 6 колони 38х38 - такива ми бяха дъските, калибрирани по 20 см - и никой не вярваше, че странИците ще се държат само от рапиди за дърво през 25 см, отгоре на всичко ги вибрирах с къртач през кофража. Ама никъв проблем, а декофрирането е песен с винтоверта и нищо от дъските не стана брак.
шоп - майстор
пет яну 08, 2021 6:49 pmschuldiner написа:
Лятото правих 6 колони 38х38 - такива ми бяха дъските, калибрирани по 20 см - и никой не вярваше, че странИците ще се държат само от рапиди за дърво през 25 см
Преди 20-30 години нямаше рапиди. Кофража, се правече от дъски + пирони и най-важното: здраво стягане(обвързване) с горена тел 2-3-4мм или направо с арматурно желязо ф6мм.
шоп - майстор
Отдавна не съм виждал някой да прави кофраж от дъски.
Абе прави се, ама може да се икономиса много! :idea:

Един найлон, който струва 20 стотинки за м2 щеше да направи дъските нови като от магазин след този кофраж. Тези дъски пак могат да се ползват за последващ кофраж, а накрая да отидат в покрива...ама на строителя му дреме. Той не плаща.
Найлон се полага и в изкопа...айде няма топло изолация в изкопа, айде няма и хидроизолация в изкопа...
Циментовото мляко се просмуква в повата и не се създава благоприятна среда са първоначалното набиране на якост на бетона.

Лично аз такъв изпълнител бих го изгонил.
schuldiner - майстор
Трябва да се поправя - 25х40 бяха колоните /реално 23х38/. За 40х40 сигурно ще вкарам десетина винта 5х60. Рапидите са 3,5х45 с широка резба.
Уточнявам, защото постройката беше много подобна - стара къща 60 квадрата, от мен пристройки от двете страни върху чернозем до общо 180 квадрата... За ивичните основи ясно.
Голямата икономия дойде от това, че колоните ми бяха на 2,30 м и навсякъде бяха дублирани от дървени стълбове /отляво и отдясно/ 12х12 на 2,50 м с хоризонтални столици, върху които се развиха гредоредът на тавана и покривът. Така избегнах отливането на пояси, че мразим бетонови работи, а и 3-4 дена по-малко труд, които са ми по-скъпи от материала за гредореда...

Шоп, дъските и без найлон са ОК за втора-трета-четвърта употреба. Само че моите помощници първо ги шлайфат и импрегнират. После един вятър с ламелния диск и не можеш да познаеш, че са от кофраж.
шоп - майстор
пет яну 08, 2021 7:52 pmschuldiner написа:

Шоп, дъските и без найлон са ОК за втора-трета-четвърта употреба. Само че моите помощници първо ги шлайфат и импрегнират. После един вятър с ламелния диск и не можеш да познаеш, че са от кофраж.
Имаш помошници, това е безценно:-)
Обаче и техният труд трябва да се цени. Много по-лесно е всичко, което ще контактува с бетон или може да се напръска с бетон да се облече с найлон, който струва 20 стотинки на м2 + един ръчен тракер.

Огромен + от тази процедура е и супер лесното декофриране и перфектна гладкост на бетона.

Дъска предпазена по този начин може да се пусне дори на щрайхмус или фреза без дърводелеца да Ви изгони, че ше му затъпите ножовете на машините.
sokolov.91 - майстор
пет яну 08, 2021 7:24 pmшоп написа:
Отдавна не съм виждал някой да прави кофраж от дъски.
Абе прави се, ама може да се икономиса много! :idea:

Един найлон, който струва 20 стотинки за м2 щеше да направи дъските нови като от магазин след този кофраж. Тези дъски пак могат да се ползват за последващ кофраж, а накрая да отидат в покрива...ама на строителя му дреме. Той не плаща.
Найлон се полага и в изкопа...айде няма топло изолация в изкопа, айде няма и хидроизолация в изкопа...
Циментовото мляко се просмуква в повата и не се създава благоприятна среда са първоначалното набиране на якост на бетона.

Лично аз такъв изпълнител бих го изгонил.
Те бетон леят с дъждобрани днеска. Тамън Отляха то спря да вали. След 4 часа се исипа дъжд като из ведро... Ти за циментово мляко ми говориш :lol:
шоп - майстор
пет яну 08, 2021 8:43 pmsokolov.91 написа:

Те бетон леят с дъждобрани днеска. Тамън Отляха то спря да вали. След 4 часа се исипа дъжд като из ведро... Ти за циментово мляко ми говориш :lol:
Аз казвам как се прави и как аз бих го правил...
То срещу природата не може да се бориш, но поне може да минимизираш щетите. Найлон върху пресния бетон минимизира щетите.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 21

Тема "Старчески дом" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: