вт яну 26, 2021 9:35 pmfbr написа: Ами дай да я видим каква е тази цена/калория.А, гледай си я!
Един мъдър човек навремето ми рече- назад не се връщай, сине!
Исках да си правя парно на въглища.
Пелетната също я затворих. Гледам напред.
вт яну 26, 2021 9:35 pmfbr написа: Ами дай да я видим каква е тази цена/калория.А, гледай си я!
вт яну 26, 2021 9:47 pmfbr написа:Нье.
вт яну 26, 2021 9:47 pmfbr написа: Не, аз на теб наклон не мога да ти давам, но да се налага един и същи вид гориво, по всякакъв възможен начин, не го приемам. Нека всеки да си ползва, каквото му душа иска. Във разнообразието е същността на живота. Нали ако всички се пелетизират, вече производителите ще диктуват цената, щото така лесно не се минава на друго гориво. Та, както казваш, диверсификацията му е майката.Съгласен съм абсолютно, но никой не говори всички да оставят дърва и въглища и да се пелетизират, то няма как да стане. Говорим за конкретен човек, който иска да прави инвестиция. Значи - ти имаш кола, старичка е, 20 годишна, но си я харесваш, свикнал си и, слуша те, можеш да изкараш с нея поне 5 години, че и 10. Обаче нещо се чупи сериозно или те блъскат и се налага да я сменяш, да правиш инвестиция - и какво пак същата ли да купуваш или по-нов модел? Като правиш инвестиция, я правиш за години напред - поне 10-15 и гледаш кое е ново, модерно, а не да влагаш пари в нещо морално остаряло. Като даваме съвет на 1-2 или 100-200 човека, това не означава, че цяла България изведнъж ще остави въглищата и дървата и ще мине на пелети, та да се притесняваме от изкривяване на пазара, да се получи монопол, недостиг, спекула и т.н. Но както каза Трифон - всяко нещо с времето си. В настоящето все още дървата дървата се смятат за евтино гориво, но в бъдеще ще стават все по-голям дефицит и лукс, същото е и за въглищата. Натискът от Европа ще ускори този процес. Към момента перспективите са за 1.Газ, 2.Термопомпи, 3.Пелети и това го говоря от 10-15 години, откакто съм в тоя бизнес. Тоест - тенденциите не са се променили отпреди 10 години и повече, и ще се запазят. Може да се включи и нещо ново, но дърва и въглища няма да се върнат като тенденция. Вярно е, че ако всички едновременно, за един сезон оставят дърва и въглища и минат на пелети или ел. енергия (термопомпи) - може да се получи трус и недостиг на производство, което не може да реагира за един сезон, но България е толкова малък пазар, че ще ни залее внос от Румъния, Украйна, Русия и почти няма да се усети в цената. Ако обаче всички за един сезон минат на газ - изобщо няма да се усети в цената. Освен това на всички ни е ясно, че смяната на горивото няма как да стане за един сезон в цяла България, така че тук във форума спокойно можем да си препоръчваме кое е по-добре, без да се притесняваме, че ще изкривим пазара
fbr написа:Ами дай да я видим каква е тази цена/калория.Слънчогледови пелети:
ср яну 27, 2021 8:04 amfbr написа: От въглища към пелети няма никакъв смисъл от конверсия.А бе имам поглед върху мненията на хора, преминали от въглища на пелети и знам какъв възторг е. Имам поглед и каква чернилка е котелното на въглища и каква аптека е след това. За комфорта в къщи няма да говорим. Освен това в случая на питащия, който обсъждаме не става дума за продължаване на рахатлъка с перфектно работеща система на въглища, а за нова инвестиция, която така или иначе ще се прави и има смисъл от конверсия.
ср яну 27, 2021 9:16 amGranch написа: Ако все пак някой колега помогне, ще бъде супер.Ми не знам, не ги карат много
fbr написа: А таблицата, която си дал е правена от пристрастни експерти. Напълно съм наясно каква е калоричността на слънчогледовите пелети. Само ще ти дам пример за надценеността на този вид гориво, със рафинерията при нас, която до преди няколко години използваше отпадъчната люспа за гориво в ТЕЦ-а си, а сега продава люспата на пелети, а за гориво на ТЕЦ-а ползва газ.Сметките ги правих аз, като калоричността на пелетите съм я закръглил от 4,88, както е прието, на 5. Дори и да има разлика от 10%, това не е определящо, което важи и за въглищата, разбира се. А за избора на рафинерията да ползва газ вместо пелети - това е най-нормалния избор, и Трифон го направи
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: