• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
вт яну 26, 2021 9:35 pmfbr написа:
Ами дай да я видим каква е тази цена/калория.
А, гледай си я!
Един мъдър човек навремето ми рече- назад не се връщай, сине!
Исках да си правя парно на въглища.
Пелетната също я затворих. Гледам напред.
fbr - майстор
Не, аз на теб наклон не мога да ти давам, но да се налага един и същи вид гориво, по всякакъв възможен начин, не го приемам. Нека всеки да си ползва, каквото му душа иска. Във разнообразието е същността на живота. Нали ако всички се пелетизират, вече производителите ще диктуват цената, щото така лесно не се минава на друго гориво. Та, както казваш, диверсификацията му е майката.
вт яну 26, 2021 9:47 pmfbr написа:
Нье.
Всеки има право да си избира теглото, а отоплението на въглища не само не е по евтино, а......погледни по предното, да не го повтарям.
Казуса е Въглища-Пелети. Всъщност, човека просто иска да има възможност, но ще сгреши. Също както 90% от купилите комбинирани котли- кюфкат си ги на пелети, а Лазар има доста монтирани.

.....цената на въглищата взе да пада.
LazarGanev - "Велик майстор"
вт яну 26, 2021 9:47 pmfbr написа:
Не, аз на теб наклон не мога да ти давам, но да се налага един и същи вид гориво, по всякакъв възможен начин, не го приемам. Нека всеки да си ползва, каквото му душа иска. Във разнообразието е същността на живота. Нали ако всички се пелетизират, вече производителите ще диктуват цената, щото така лесно не се минава на друго гориво. Та, както казваш, диверсификацията му е майката.
Съгласен съм абсолютно, но никой не говори всички да оставят дърва и въглища и да се пелетизират, то няма как да стане. Говорим за конкретен човек, който иска да прави инвестиция. Значи - ти имаш кола, старичка е, 20 годишна, но си я харесваш, свикнал си и, слуша те, можеш да изкараш с нея поне 5 години, че и 10. Обаче нещо се чупи сериозно или те блъскат и се налага да я сменяш, да правиш инвестиция - и какво пак същата ли да купуваш или по-нов модел? Като правиш инвестиция, я правиш за години напред - поне 10-15 и гледаш кое е ново, модерно, а не да влагаш пари в нещо морално остаряло. Като даваме съвет на 1-2 или 100-200 човека, това не означава, че цяла България изведнъж ще остави въглищата и дървата и ще мине на пелети, та да се притесняваме от изкривяване на пазара, да се получи монопол, недостиг, спекула и т.н. Но както каза Трифон - всяко нещо с времето си. В настоящето все още дървата дървата се смятат за евтино гориво, но в бъдеще ще стават все по-голям дефицит и лукс, същото е и за въглищата. Натискът от Европа ще ускори този процес. Към момента перспективите са за 1.Газ, 2.Термопомпи, 3.Пелети и това го говоря от 10-15 години, откакто съм в тоя бизнес. Тоест - тенденциите не са се променили отпреди 10 години и повече, и ще се запазят. Може да се включи и нещо ново, но дърва и въглища няма да се върнат като тенденция. Вярно е, че ако всички едновременно, за един сезон оставят дърва и въглища и минат на пелети или ел. енергия (термопомпи) - може да се получи трус и недостиг на производство, което не може да реагира за един сезон, но България е толкова малък пазар, че ще ни залее внос от Румъния, Украйна, Русия и почти няма да се усети в цената. Ако обаче всички за един сезон минат на газ - изобщо няма да се усети в цената. Освен това на всички ни е ясно, че смяната на горивото няма как да стане за един сезон в цяла България, така че тук във форума спокойно можем да си препоръчваме кое е по-добре, без да се притесняваме, че ще изкривим пазара :cool: . Освен това не е честно да крием това, което смятаме за истина, за да не повлияем и изкривим пазара.
И след това кратко встъпление, мога да отговря на конкретния въпрос:
fbr написа:
Ами дай да я видим каква е тази цена/калория.
Слънчогледови пелети:
1т=230лв, 1кг=0,23лв=5кВтч х 0,93 (КПД на пел. котел)=0,465кВтч
1кВтч=0,23/0,465=0,05лв

Дървесни пелети:
1т=400лв, 1кг=0,4лв=5кВтч х 0,93 (КПД на пел.котел)=0,465кВтч
1кВтч=0,4/0,465=0,086лв

Природен газ от мрежата:
1м3=9кВтч х 0,98 (КПД на кондензен газов котел)=8,82кВтч=0,7лв
1кВтч=0.7/8,82 = 0,079лв

Въглища Донбас:
1т=6125кВтч х 0,77 (КПД котел въглища) = 4716кВтч=380лв
1кВтч=380/4716=0,08лв

Това показва, че на дървесни пелети, газ и въглища цената на енергията е една и съща, инвестицията - долу-горе и тя, а за хамалогия, чистота, комфорт - всеки може да си прецени.
fbr - майстор
От въглища към пелети няма никакъв смисъл от конверсия. Към газ, да, но да замениш хамалогията с претоварвнията на въглищата с пелети, няма никакъв смисъл. Но пък газовите дружества са се запънали и не правят нищо, или правят колкото да не заспят, за да разширяват съществуващата мрежа.
ср яну 27, 2021 8:04 amfbr написа:
От въглища към пелети няма никакъв смисъл от конверсия.
А бе имам поглед върху мненията на хора, преминали от въглища на пелети и знам какъв възторг е. Имам поглед и каква чернилка е котелното на въглища и каква аптека е след това. За комфорта в къщи няма да говорим. Освен това в случая на питащия, който обсъждаме не става дума за продължаване на рахатлъка с перфектно работеща система на въглища, а за нова инвестиция, която така или иначе ще се прави и има смисъл от конверсия.
Granch - напреднал
Идеята ми беше, ако намеря колега с ретортна горелка, която да видя на живо и да получа информация от първо лице, как се случват нещата.
За цената за отопление, нямам нужда да чета в таблица, колко струва един Kwh от различните горива. Опитът ми с въглищата е достатъчен, за да преценя, че са много по мощно гориво. Някой виждал ли е ковашки цех в който стоманата се нагрява и кове със слънчогледови пелети?
По въпроса за транспорта и съхранението, въглищата имат огромно предимство. Изсипват ми ги от самосвала в чувалчета по 25 кг., без да се късат чувалите, нахвърлям ги (подреждам ги) на един метър в страни и седят цяла зима на открито, без да се притеснявам от дъжд и сняг. За пелетите ми трябва доста голямо цухо помещение.
Който е ползвал котел BOSCH/DAKON на въглища в непрекъснат режим на горене, знае, че няма по-добър и лесен начин за отопление с въглища. Сега искам да видя как е с горелка.
Имам същият котел с пелетна горелка, в друга къща и там нещата са ми ясни.

Ако все пак някой колега помогне, ще бъде супер.
fbr - майстор
Тоя на който, котелното му е чернилка, след една година на пелети ще е същата работа. Възторга е първия месец. Има разлика в чистотата около котел на естествена тяга и такъв с вентилатор. Отърване от прахоляка има само с чистене и техника на зареждане, при която не се вдига прахоляк. Не е да не съм влизал в котелни с пелети или въглища. А таблицата, която си дал е правена от пристрастни експерти. Напълно съм наясно каква е калоричността на слънчогледовите пелети. Само ще ти дам пример за надценеността на този вид гориво, със рафинерията при нас, която до преди няколко години използваше отпадъчната люспа за гориво в ТЕЦ-а си, а сега продава люспата на пелети, а за гориво на ТЕЦ-а ползват газ. Щото според твоята таблица с всеки килограм пелети влизат с три стотинки в загуба, пък не ми се струват глупави хора.
ср яну 27, 2021 9:16 amGranch написа:
Ако все пак някой колега помогне, ще бъде супер.
Ми не знам, не ги карат много :wink: . Що ли?
fbr написа:
А таблицата, която си дал е правена от пристрастни експерти. Напълно съм наясно каква е калоричността на слънчогледовите пелети. Само ще ти дам пример за надценеността на този вид гориво, със рафинерията при нас, която до преди няколко години използваше отпадъчната люспа за гориво в ТЕЦ-а си, а сега продава люспата на пелети, а за гориво на ТЕЦ-а ползва газ.
Сметките ги правих аз, като калоричността на пелетите съм я закръглил от 4,88, както е прието, на 5. Дори и да има разлика от 10%, това не е определящо, което важи и за въглищата, разбира се. А за избора на рафинерията да ползва газ вместо пелети - това е най-нормалния избор, и Трифон го направи :-D . Преди 2 години ме вика един горски на оглед - вика дървата са ми без пари, ама значи ли това, че трябва да се чувствам обречен на хамалогия - направи ми оферта за пелетен котел, пък дървата мога да ги продавам, други да се мъчат :wink:
Валтер Желязков - специалист
Granch в Гугъл излиза, че във Варна има магазин за ретортни горелки. Поискай да те свържат с някой клиент.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Ретортна горелка+ котел+контролер!....правилен избор!!!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: