Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
naster
- майстор
609 мнения в "Строя дървена къща с фрейминг в Пловдив"
rossenboy
- специалист
Малко да разведрим темата- би ли споделил колко излезе фундамента на кв.м. (бетони, арматури, кофражи ит.н., крайна цена) ако е обикновен фундамент (без мазета и денивелации). Питам защото ми оферират фундамент за сглобяема къща (уж би трябвало да е по-,,лек" и евтин от монолитното) на 220 лв/кв.м., което не знам как е като цена. Българина е традиционно известен с двата си страха: да не настине и да се не мине:), та и аз да сверя малко часовника.
Последна промяна от rossenboy на вт фев 09, 2021 12:17 pm, променено общо 1 път.
nikolov333
- майстор
На мен около 220лв.ми излезе кв.м до 2-ра плоча включително, ама с бригади и технологията за основите ми е без кофраж, по мой патент, но пък бетона ми е в преразход(120м3 за 208м2), така че смятай.. 
viewtopic.php?f=47&t=61892&start=230#p1061591

viewtopic.php?f=47&t=61892&start=230#p1061591
2metraninja
- специалист
На мен ми излезе нещо от сорта на 100 120 лв на кв. м основите. С малко побългаряване. По проект беше с изнопаване на цяла дупка, подложен бетон, кофраж, арматура, наливане бетон ивици, чакъл, трамбоване, мрежи, плоча. Аз по съвети оттук - оттам издълбах само ивиците в пръстта, найлон, арматурата плетена отвън и спусната в изкопите, малко кофраж по периметъра, наливане първи път 35 кубика бетон, после още малко правоъгълник кофраж над земята да се оформи хубаво плочата, 2 слоя мрежи, втори път 20 кубика за доста дебела плоча. В пари: към 4 бона за 3 тона желязо, 55 кубика бетон по 74 лв плюс помпи някъде 4500 лв, малко дъски и найлон, тръби за права и обратна вода, 200 300 лв, 2800 за труд на бригадата. А, и 460 лв за багер и камионче още първия ден. Май там някъде към 12 хиляди за 100 м2 отиват (и малка площадка 6 м2 за антре отпред
) . Но може и нещо да пропускам.
Аз дето ми се стори че много желязо и бетон слагам като за дървена къща, комшийката строи 2 монолитни къщи на по 2 етажа и само до първа плоча била сложила 27 тона желязо
.

Аз дето ми се стори че много желязо и бетон слагам като за дървена къща, комшийката строи 2 монолитни къщи на по 2 етажа и само до първа плоча била сложила 27 тона желязо

nikolov333
- майстор
По моя проект за монолитна къща 208м2 на 1 етаж, разходите за основи и първа плоча са същите като твоите за 106м2... Явно по-дебелата плоча ги оскъпява при теб.
2metraninja
- специалист
Т.е. ако беше на 1 етаж твоята? Тези 220 лв/м2 за РЗП ли са или за застроената площ (ако така се казва) 45К или 22К си дал за всичко до втората плоча включително?
nikolov333
- майстор
За 208м2 застроена площ, 45к до втора плоча, но желязото и бетона за основи плоча и труд са еднакви с твоите за 106м2.. Това не знам защо се получава..
Колко широк и дълбо беше изкопа при тебе.. Може би всичко е с ивични основи и от там са ти повече материялите на кв.м. 

Последна промяна от nikolov333 на вт фев 09, 2021 7:32 am, променено общо 1 път.
2metraninja
- специалист
вт фев 09, 2021 7:00 amnikolov333 написа: По моя проект за монолитна къща 208м2 на 1 етаж, разходите за основи и първа плоча са същите като твоите за 106м2... Явно по-дебелата плоча ги оскъпява при теб.Аха, сега видях че си добавил разпределението и разбрах какво имаш предвид. Да, аз се шегувах че основите ми са същите като на монолитна, но май съвсем не е шега ами си баш така.
Доста бетон повече от предвиденото отиде в моите основи. Архитекта беше сметнал 33 м2 ако се прави кофраж, но така без кофража ( а и малко повече я вдигнах над земята от предвиденото и с 1-2 метра по-голяма стана накрая - с 15-20-тина сантиметра е по-дълга.

2metraninja
- специалист
вт фев 09, 2021 7:27 amnikolov333 написа: 45к до втора плоча, но желязото и бетона за основи плоча и труд са еднакви с твоите..Тоест за същите пари аз съм направил 100 м2 основи и плоча, а ти 208 m2 ? Ама че работа... Може би основите на верандата и на гаража са с по-малки изисквания, но пак си е двойно ако е така. Прав ще излезе майстора, че в моите основи имало повече желязо, отколкото в основите на всички къщи сумарно в неговото село.
nikolov333
- майстор
За кофража е точно така. И аз спестих кофража, като го заместих с фибран 5см по технология изцяло мой "патент"..
При мен ивичните основи са 55 линейни метра дълбоки около метър и имам 6 стъпки с рандбалки високи по 50см. Отидоха 75м2 бетон, от които 17м2 подложен.На майсторите платих по 12лв.м2 и на аматуристите 35ст.на кг. Арматурата беше същите кила, като твоите. Сигурно от там идват разликите.
viewtopic.php?f=47&t=61892&start=170#p1039608

viewtopic.php?f=47&t=61892&start=170#p1039608
Последна промяна от nikolov333 на вт фев 09, 2021 7:53 am, променено общо 2 пъти.
Тема "Строя дървена къща с фрейминг в Пловдив" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература