• 1
  • 39
  • 40
  • 41
  • 42
  • 43
  • 357
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Цветомир Димитров - специалист
съб фев 13, 2021 7:36 pmSoviet_Soldier написа:
съб фев 13, 2021 7:27 pmЦветомир Димитров написа:

разбрах че е китайче няма нужда да повтаряме,ако имах възможност да взема 535rx нямаше да ви занимавам тук
Сега като влязох в сайта на Oleo-Mak видях нещо интересно.
"Твърд вал с 8мм диаметър, държан в 6 самосмазващи се лагера: гарантира максимум надеждност, висока якост и дълъг експлоатационен живот."
С други думи карданът се крепи на лагери затворен тип пълни със смазка, което премахва нуждата от гресирането му през определени моточасове. При моя райдер за 140лв вътре стоят втулки и е обезателно през определено време да се гресира.
Изображение

Като гледам схемата на McCulloch B43 BT явни и при него стоят просто втулки, а не лагери затворен тип.

Изображение
и това за кой модел на олео мак се отнася
Soviet_Soldier - специалист
съб фев 13, 2021 8:12 pmЦветомир Димитров написа:

и това за кой модел на олео мак се отнася
За този, който Ви пратих в по-предишния си пост.

https://oleomac.bg/product/701/motorna- ... -400t.html

Пак идва с диск и самар тип раница, но и с хубава шпула с бързо зареждане, която отделно струва 26лв.
http://oleomac.bg/product/699/kordova-g ... 130mm.html

Забележете около отворите, от които излиза корда, колко масивни метални парчета стоят за да подсилват.

При McCulloch B43BT стои обикновена китайска шпула за 6лв.

Изображение

https://rezachki.com/kordova-glava-za-k ... torna-kosa

С шпулата на Oleo-Mac може да се работи с корда от 2,4мм до 4мм, а с тази при Маккълк само от 2,4мм до 2,7мм.

Така като се загледам в подобни дребни различия, Oleo-mac според мен се оказва по-добър избор.
dragozow - майстор
Модела на McCulloch в момента може да се вземе за 389 лв, за още 13 лв една хубава кордова глава и заспива. Почти еднакви са с модела на OleoMac. Това за смазване на вала никой не го прави, само долу редуктора е достатъчно да се гресира.
Soviet_Soldier - специалист
нед фев 14, 2021 6:58 amdragozow написа:
Модела на McCulloch в момента може да се вземе за 389 лв, за още 13 лв една хубава кордова глава и заспива. Почти еднакви са с модела на OleoMac. Това за смазване на вала никой не го прави, само долу редуктора е достатъчно да се гресира.
Не е никой, но реално много хора не го правят, а после идват по форумите да обясняват, какви боклуци са китайските мотокоси. Най-евтините за по 100лв ,даже заводски не са смазани и при триене на метал в метала със скорост около 10 000 об/мин. втулката и вала се разбиват, започват силни и вредни за здравето вибрации от колебанията на кардана. Ако се ползва по-интензивно от възникналите вибрации се разместват втулките и започват и шлиците да се износват. И всичко това, защото някой го мързи да отдели 5 минути за гресиране или да си прочете инструкциите.

Впрочем преди да взема райдера бях заинтересован от Stihl FS-55, отивам в официалния магазин до нас, консултирам се с техен представител, и както винаги много любезно и детайлно ми обясниха, включително че вала и редуктора трябва да се смазват, обясниха ми че имат тяхна специална грес за тая цел, че ако желая след определени мото часове мога да го занеса те да ми го обслужат и така нататък. Също така ме попита, какъв ще е обемът и естеството на работата, за която търся тример, обясних му и ми каза, че 55-цата е слаба, да се насочи към 130-ка която струваше тогава около 900лв ,което ми се стори много.
Отивам в Практис, от който взех райдера, там персоналът е дъно, невежи, не им се занимава, те самите нямат идея, как се обслужва правилно подобна техника, дори и да ги попита човек. По тая причина хората не експлоатират правилно техниката си, или защото ги мързи да чета или да се занимават и имат проблеми след време.

Относно косата на Маккълк, да малко по-евтина е, но е и бюджетна комплектация. Ако питате мен и 400лв са много за подобна коса, та по тази причина в началото го посъветвах да гледа Daewoo, които са доста значително по-евтини, а на практика косата е същата. Плюс това имам приятелq който започна да се занимава с пчеларство, имаше имот, който е бил насаден с лозя и пълен с останали корени стърчащи, та взе 52 кубиковата версия на Daewoo и с диск 40т го изчисти отлично. След поставянето на кошерите си го коси редовно, а единствения проблем, който е имал бе че му се пръсна на второто ползване кордовата глава (Същата като тази в комплекта на Маккълк). Ако не му се дават много пари, най-разумно според мен е да избере Daewoo, но ако не му е проблем да доплати за максимално добре комплектовано и изработено китайче, то Oleo-mac е по-добрия избор.

В крайна сметка изборът е негов. Аз мога само да дам някаква информация, мнение, да пожелаем късмет и безпроблемно ползване на новата мотокоса!
Последна промяна от Soviet_Soldier на нед фев 14, 2021 10:14 am, променено общо 1 път.
MuTeB_ - специалист
Или да си вземе Mcculloch B40B ELITE и да си коси, без да се чуди кое как и защо. Две години вече, всяка седмица, по 2 декара поддържам, и отделно ако има нещо странично. Само корда, бензин и масло, и смазвам два пъти годишно долу, с греста на Хускварна. А като гледам китайците колко харчат-благодаря.....
dragozow - майстор
B40B Elite е друга работа. Иначе китайските коси са много далече от 10 000 об/мин. Проблемите им почват много преди да се стигне до смазване на вала.
Цветомир Димитров - специалист
нед фев 14, 2021 11:11 amdragozow написа:
B40B Elite е друга работа. Иначе китайските коси са много далече от 10 000 об/мин. Проблемите им почват много преди да се стигне до смазване на вала.
бих си я взел ама бюджета не е безкраен+пише че 43ката е била доста икономична
dragozow - майстор
Повечето китайки са си лакоми, но поне са мощни. Зависи и колко ще работиш, аз кося 5 - 6 пъти в годината с по литър и нещо, не ми пука толкова дали ще са 8 или 15 лв. Интересува ме да е мощна и да не се чупи.
нед фев 14, 2021 8:27 amSoviet_Soldier написа:
...Най-евтините за по 100лв ,даже заводски не са смазани и при триене на метал в метала със скорост около 10 000 об/мин. втулката и вала се разбиват, започват силни и вредни за здравето вибрации от колебанията на кардана.
........ и безпроблемно ползване на новата мотокоса!
При максимални обороти на коляновият вал от ......по малко от посочените, за маркови коси, и минали през редуктор, с предавателно число ??.........
Инак да, останалото е вярно, но бомбастичните 10 000 оборота в минута са само песен за сетивата ми, клавиатурчик. Допуснал си досадна и несъществена грешка, поради небрежност, предполагам.
Полезен си, машина си.
пишман_майстор - майстор
Трифон П.Трифонов написа:
но бомбастичните 10 000 оборота в минута са само песен за сетивата ми, клавиатурчик. Допуснал си досадна и несъществена грешка
А колко всъщност са им оборотите без товар ? И под товар? И защо споменаваш за редуктора в случая ?
Не съм сигурен колко е за китайците , при моите хускварни по-яките са там някъде, под товар. На празен , прескачат с лекота 13к.оборота.
  • 1
  • 39
  • 40
  • 41
  • 42
  • 43
  • 357

Тема "Моторна коса тример каква ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: