пет фев 19, 2021 9:47 pmkuger написа:Аз само бял ползвам, даже друг не съм виждал.чет фев 18, 2021 8:03 pmcvetomir_77 написа: ..................започнах да добавям синап и алкохол и когато си правя суджуци.Днес заложих вратни мръвки в сол.
Наздраве и от мен!
Питането ми е, мога ли да ползвам бял синап, защото само такъв намирам по магазините?
Имам черен/кафяв, но на село.....
Мисля да добавя синапа към обмазката преди сушенето.
Съвети за начинаещи готвачи.
ky-kyy
- майстор
1205 мнения в "Домашен майсторлък - месна диета :-D"
cvetomir_77
- специалист
- Мнения: 881
Трифон П.Трифонов
- майстор
- На линия
- Мнения: 21669
Ейййй, толкова години пропиляни!!!
"Накиснах" 3кг. врат и близо килограм пилешки гърди, за след постите да има.
"Накиснах" 3кг. врат и близо килограм пилешки гърди, за след постите да има.
Илчо Илиев
- майстор
- Мнения: 1549
съб фев 20, 2021 6:28 pmТрифон П.Трифонов написа: "Накиснах" 3кг. врат и близо килограм пилешки гърди, за след постите да има.Трифоне, знам,че сте малко затворена група и не отразявате външно мнение, но все пак да пробвам...
Вземи пробвай тези меса да ги осолиш в солена вода, не със суха сол...
Такива мезета си правя от барем 25 г, в началото и аз солих сухо,но се оказа,че в саламура е по-добре по ред причини...
Можеш да докараш колкото искаш солено, без да разчиташ на обзсоляване, не се налага да обезсоляваш, месото поема колко е нужно, месото не става тричаво и сухо...
Друг съвет, не трупайте много подправки по месото, няма смисъл от 101 подправки, става каша от аромати и вкусове...
Аз напоследък си правя пастърма от бяло пилешко...
Транжирам го да стане като пражола, до колкото може, накисвам го в солена вода(600 гр. сол/10 л вода) за 12 ч. и го омазвам , не натрупано, със смес от червен пипер 3 части/босилек 1 част/чесън на прах 1 част...
Надявам се да съм помогнал....



Трифон П.Трифонов
- майстор
- На линия
- Мнения: 21669
нед фев 21, 2021 8:47 amИлчо Илиев написа: Трифоне, знам,че сте малко затворена група и не отразявате външно мнение, но все пак да пробвам...Що реши така, обяснение нямам.
![]()
![]()
![]()
Преди купувах готова подправка. Овалвал съм направо с нея, както и съм правил каша с малко вино. Все се е получавало. Този сезон смесвам червен, черен пипер и чубрица на око и овалвам.
Свински врат колко време да държа в саламурата?
Благодарско за насоките!
Илчо Илиев
- майстор
- Мнения: 1549
нед фев 21, 2021 9:01 amТрифон П.Трифонов написа:Еми....писах няколко пъти в подобни теми,но никой не ме отразява и...спрях..
Що реши така, обяснение нямам.
Преди купувах готова подправка. Овалвал съм направо с нея, както и съм правил каша с малко вино. Все се е получавало. Този сезон смесвам червен, черен пипер и чубрица на око и овалвам.
Свински врат колко време да държа в саламурата?
Благодарско за насоките!

По принцип, саламурата трябва да е 1 кг сол/10 л вода, но аз ям почти безсолно и ми горчи чак от толкова сол и слагам почти наполовина...
Белите меса се солят по-кратко, пиле/заек 12-24 ч, но свинското и телешкото поне 5 дни..
След такова осоляване може да опушиш, може и да сушиш...
Преди аз ползвах купени подправки,но хем са ми скъпи, хем са наръгани с глутамат,а и не всички аромати и вкусове ми харесват...въпрос на вкус..

Последно, дет казах и преди, ям основно пиле,а бялото месо ми е отвратително, та само на пастърма мога да го ям.... , и тази комбинация от подправки най ми пасна,но пак казвам, салагам много малко, само го омазвам и пак си поема достатъчно..
От купешките подправки разбрах,че основно чесъна прави аромата, пробвай с някое малко парче и ще се убедиш....
Е, то за скара, особено за пиле, е задължително чесън и босилек.но....въпрос на вкус...знаеш за кучето..






ky-kyy
- майстор
- Мнения: 2078
нед фев 21, 2021 9:50 amИлчо Илиев написа:Епа, като ми текат лигите по клавитурата, как да та отразя
Еми....писах няколко пъти в подобни теми,но никой не ме отразява и...спрях..![]()

Kumay
- майстор
- Мнения: 1293
нед фев 21, 2021 9:01 amТрифон П.Трифонов написа: Свински врат колко време да държа в саламурата?Аз също осолявам със саламура за пушенето. Нарязвам месото, нареждам го в съда, заливам с вода и слагам 26 грама сол на килограм месо с вода.
Демек, ако месото е 3 кг и водата 1 кг слагам 104 грама сол. В хладилника поне за 4 дни, като всеки ден обръщам месото.
В едни дебели книги от 1983 година пише да се държи 5 до 7 дни на температура 3 до 5°С и да се слага и 4 грама захар на килограм месо.
П.П. Извадих рецепти за свински врат.
Тема "Домашен майсторлък - месна диета :-D" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература
- ↳ Връзки към Интересни сайтове
- Магазин
- ↳ Препоръки и Мнения за он-лайн магазина
- ↳ Крадeни инструменти !!!