Съвети за начинаещи готвачи.
ky-kyy - майстор
Адаша и той дразни :axe:
Баси, все едно съм в Лувъра :lol:
cvetomir_77 - специалист
пет фев 19, 2021 9:47 pmkuger написа:
чет фев 18, 2021 8:03 pmcvetomir_77 написа:
..................започнах да добавям синап и алкохол и когато си правя суджуци.

Наздраве и от мен!
Днес заложих вратни мръвки в сол.
Питането ми е, мога ли да ползвам бял синап, защото само такъв намирам по магазините?
Имам черен/кафяв, но на село.....
Мисля да добавя синапа към обмазката преди сушенето.
Аз само бял ползвам, даже друг не съм виждал.
Ейййй, толкова години пропиляни!!!
"Накиснах" 3кг. врат и близо килограм пилешки гърди, за след постите да има.
Илчо Илиев - майстор
съб фев 20, 2021 6:28 pmТрифон П.Трифонов написа:
"Накиснах" 3кг. врат и близо килограм пилешки гърди, за след постите да има.
Трифоне, знам,че сте малко затворена група и не отразявате външно мнение, но все пак да пробвам...
Вземи пробвай тези меса да ги осолиш в солена вода, не със суха сол...
Такива мезета си правя от барем 25 г, в началото и аз солих сухо,но се оказа,че в саламура е по-добре по ред причини...
Можеш да докараш колкото искаш солено, без да разчиташ на обзсоляване, не се налага да обезсоляваш, месото поема колко е нужно, месото не става тричаво и сухо...
Друг съвет, не трупайте много подправки по месото, няма смисъл от 101 подправки, става каша от аромати и вкусове...
Аз напоследък си правя пастърма от бяло пилешко...
Транжирам го да стане като пражола, до колкото може, накисвам го в солена вода(600 гр. сол/10 л вода) за 12 ч. и го омазвам , не натрупано, със смес от червен пипер 3 части/босилек 1 част/чесън на прах 1 част...
Надявам се да съм помогнал....

:partyman: :partyman: :partyman:
нед фев 21, 2021 8:47 amИлчо Илиев написа:
Трифоне, знам,че сте малко затворена група и не отразявате външно мнение, но все пак да пробвам...
:partyman: :partyman: :partyman:
Що реши така, обяснение нямам.
Преди купувах готова подправка. Овалвал съм направо с нея, както и съм правил каша с малко вино. Все се е получавало. Този сезон смесвам червен, черен пипер и чубрица на око и овалвам.
Свински врат колко време да държа в саламурата?

Благодарско за насоките!
Илчо Илиев - майстор
нед фев 21, 2021 9:01 amТрифон П.Трифонов написа:

Що реши така, обяснение нямам.
Преди купувах готова подправка. Овалвал съм направо с нея, както и съм правил каша с малко вино. Все се е получавало. Този сезон смесвам червен, черен пипер и чубрица на око и овалвам.
Свински врат колко време да държа в саламурата?

Благодарско за насоките!
Еми....писах няколко пъти в подобни теми,но никой не ме отразява и...спрях.. :lol:

По принцип, саламурата трябва да е 1 кг сол/10 л вода, но аз ям почти безсолно и ми горчи чак от толкова сол и слагам почти наполовина...
Белите меса се солят по-кратко, пиле/заек 12-24 ч, но свинското и телешкото поне 5 дни..
След такова осоляване може да опушиш, може и да сушиш...
Преди аз ползвах купени подправки,но хем са ми скъпи, хем са наръгани с глутамат,а и не всички аромати и вкусове ми харесват...въпрос на вкус.. :lol:
Последно, дет казах и преди, ям основно пиле,а бялото месо ми е отвратително, та само на пастърма мога да го ям.... , и тази комбинация от подправки най ми пасна,но пак казвам, салагам много малко, само го омазвам и пак си поема достатъчно..
От купешките подправки разбрах,че основно чесъна прави аромата, пробвай с някое малко парче и ще се убедиш....
Е, то за скара, особено за пиле, е задължително чесън и босилек.но....въпрос на вкус...знаеш за кучето.. :lol: :lol: :lol:

:partyman: :drinkers: :partyman:
ky-kyy - майстор
нед фев 21, 2021 9:50 amИлчо Илиев написа:


Еми....писах няколко пъти в подобни теми,но никой не ме отразява и...спрях.. :lol:
Епа, като ми текат лигите по клавитурата, как да та отразя :rolleyes:
Andri01 - майстор
Ами: месце,сол,МЕРУДИЯ /като на манджа /, е може други подправки...и на въжето. После: винце, салатка, истински приятели/ не използвачи/ и на софрата. :) :partyman:
Kumay - майстор
нед фев 21, 2021 9:01 amТрифон П.Трифонов написа:
Свински врат колко време да държа в саламурата?
Аз също осолявам със саламура за пушенето. Нарязвам месото, нареждам го в съда, заливам с вода и слагам 26 грама сол на килограм месо с вода.
Демек, ако месото е 3 кг и водата 1 кг слагам 104 грама сол. В хладилника поне за 4 дни, като всеки ден обръщам месото.
В едни дебели книги от 1983 година пише да се държи 5 до 7 дни на температура 3 до 5°С и да се слага и 4 грама захар на килограм месо.

П.П. Извадих рецепти за свински врат.

Прикачен файл

Свински врат Върбовка.jpg

Прикачен файл

Кайзерован врат Тракия.jpg

Тема "Домашен майсторлък - месна диета :-D" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: