• 1
  • 61
  • 62
  • 63
  • 64
  • 65
  • 98
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
STEPER - специалист
Здравей brum,
Уважавма твоето мнение,то си е твое лично, но не мога да го приема като обективно още повече и с дадената оценка.
Това твое мнение "че по-бавно стяга от този на Filamentum - детайлите с тънки ръбове надигат края нагоре по време на печат.
Това при едни и същи настройки на температурата." трябва да отбележа,че е най-малкото неправилно и нелогично да се сравняват
така различни производители. При теб може да се е получило така /причини много/ но аз нямам такива проблеми и наблюдрния.
Забелязал съм,че оцветяването на първичния /изходен/ материал променя някои от термичните и физични свойства на филамента и е индивидуален
в някаква степен за всеки цвят. Производителя ни дава един интервал от температура която не е твърдо фиксирана но с която потребителя
трябва да се съобразва. Считам за порочна практика, е да се печати под една и съща температура на екструдера,тъй като тук отношение имат и
температурата на леглото,скоростта на печат,обдухването на модела и т.н.
Наример на един черен цвят ако искам да подчертая лъскавината която идва с материала,аз вдигам малко температурата,намалявам обдухването
и обратно - при по ниска температура лъскавината се тушира и при определен ъгъл към свтлината се забелязва.
Аз ползвам филамента на 3D Line още от самото начало на производство /края на 18 началото на 19 година/
и през принтера ми са преминали километри нишка.В момента разполагам с 24 бр.ролки тяхно производство с различен цвят.
Работил съм с ABS,TPU и SILK на 3D Line и мога да кажа,че филамента им е превъзходен,отделно от това,че се предлага и на цена
както казваш достъпна за всеки.
Всички снимки които съм показал във форума са с материал на 3D Line, а преди време на страница 43-та от форума
бях постнал снимки на един замък " MEDIEVAL CASTLE" Печатен е със скорост 80 мм./сек, при слой 0.2 и
60 мм. при слой 0.12 и запълване 10%. От оригинала е намален два пъти.
Твърде много дребни детайли има но не съм забелязал тънки ръбове да надигат края нагоре по време на печат.

Ето линкове и към дригите снимки:
download/file.php?id=133703
download/file.php?id=133702
download/file.php?id=133701
download/file.php?id=133700

Прикачен файл

file.jpg
file.jpg (28.92 KиБ) Видяна 1780 пъти
brum - майстор
Температурата при която печатах с 3DLine материала беше на долната граница дадена от производителят - 200 градуса. На Fillamentum-а е по средата на това което дава производителят (190-210 градуса).

Не съм сигурен дали ме разбра за какво надигане говоря - опитай да печаташ малка сфера (10мм диаметър). Когато прави първите редове по външният контур го видях как се надига, че даже на единият от опитите толкова се надигна, че успя да подпре в дюзата при опита да направи следващ ред и всичко приключи. Такова надигане с Fillamentum-а не ми се е получавало.

Иначе като изключим този проблем (който е много вероятно да е от настройки) материала им е добър. Днес прекарах един детайл който изяде 20м материал и беше перфектен. И аз на подобни скорости го карах - 85mm/sec, но на 0.28 височина. Ползвах дюза 0.4мм с ширина на линията на печат 0.5мм (за здравина, че детайла е натоварен).

Та ще им бъда клиент :) .
batrado - специалист
ср фев 17, 2021 6:34 pmSTEPER написа:
ср фев 17, 2021 9:49 ambatrado написа:
Привет,
ето едно 3Д Бенчи - слой 0.15 mm (коминът е с 0.10 mm), температура на печат 240/230 градуса на дюзата и 120/110 на леглото, скорост 2600 mm/min.
Бях пробвал няколко пъти да напечатам 3Д Бенчи с ABS филаменти но не се получаваше.
Здравей batrado,
Малко шокиращо ми беше посочената скорост от 2600 mm. За момента не обърнах внимание на
написаното след дробната черта,тъй като обикновено слайсерите дават скоростта в секунди а
2600 това е около 43мм/сек.
Какъв е размера на дюзата,защото ми се струва голяма за слой от 0,15 и 0,10 когато се прави
тестов отпечатък.Освен това температурата също ми се струва малко ниска за АБС. 220-240 е нормална
за PETR-G.Обикновено за ABS тя е между 230-250 градуса и която дават уважавани от мен производители
разполагащи с лаборатории за тази цел. Освен това тази температура трябва да бъде и реална,т.е.
измерена с външен прибор а не софтуерно с Марлин.
Като гледам Бенчи-то ми се струва,че имаш и проблем с механиката - вълни и шум по повърхостта.
Поздрави
Привет STEPER,
в Simplify3D скоростта се задава в mm/min. Относно дюзата тя е 0.4 mm а относно температурата за печат съм посочил 240/230 т.е. 240 градуса за първи слой и 230 градуса за останалите. Самият филамент го дават в много широк диапазон от 210 до 260 градуса.
Това дали външен прибор ще нарави софтуерното измерване или ще бъде отчетено от платката с качен Marlin не дава кой знае каква гаранция в точността. Реална температура според мен доста трудно може да се измери: имаш нагряващ елемент в блок (в масовият случай блокът е от алуминий аз лично ползвам такъв от месинг, заради по-добрата топлопроводимост). За да можеш да направиш измерването ако не ползваш някоя прецизна термална камера ще са ти необходими поне няколко калибрирани сензора (а не датчика) за темепература, закачени на нагряващият блок... но и тук трябва да се отчете температура на околна среда, скорост на движение, разстояние спрямо леглото, до колко е затворен или отворен самият принтер. Отделно накрая ако сложиш и силиконов калъф на самият блок с нагряващият елемент + дюзата и измерванията няма да са вече реални.
Относно механиката по X и Y аз си имам проблем с едни китайски ролкови водачи за ремъците. Поръчал съм си F635Z лагери ама мисля да ги заложа направо в една малко по-оптимизирана система CoreXY.

Поздрави,
STEPER - специалист
[
ср фев 17, 2021 9:49 ambatrado написа:
Привет STEPER,
........... нагряващ елемент в блок (в масовият случай блокът е от алуминий аз лично ползвам такъв от месинг, заради по-добрата топлопроводимост).
............
Здравей batrado,
Лично аз не смятам,че месинга има по-добра топлопроводимост от алуминия.
Ето една табличка за топлопроводимостта на някои метали,от която може да
се прецени кой метал има най-добра топлопроводимост.
В нея Латунь да се чете месинг.
Поздрави

Прикачен файл

Топлопроводимост.jpg
Топлопроводимост.jpg (23.29 KиБ) Видяна 1698 пъти
batrado - специалист
Привет STEPER,
грешката е моя - нагряващият блок е от мед а не месинг. В момента разглеждам технологиите за отливане на метал на 3д модели напечатани със смола за леене. И ми е интересно примерно такъв модел дали ще може да се отлее от месинг
Прикачен файл:
BalletQueen.jpg
BalletQueen.jpg (112 KиБ) Видяна 1683 пъти
STEPER - специалист
Здравей batrado,
Температурата на топене на месинга е около 930 градуса и не е трудно да се постигна такава температура,
дори и в домашни условия.
Сподели нещо повече за този метод тъй като едва ли смолата ще издържи тази температура или тя ще бъде само
междинна стъпка към целта. :)
Аз преди време започнах направта на SLA принтер поради по-голямата резолюция която предлага,но
електрониката ме отказа от тази идея тъй като финансите си бяха значителни пък и цените на смолата не са
за хоби нужди. :wink:
Поздрави
batrado - специалист
Привет STEPER,
цените на смолите вече не са чак толкова високи. Примерно литър стандартна смола от али-то ми излиза около 30$.
Относно леенето са ми интересни два метода за отливане на детайли от метал. Грубо са горещо и студено отливане.
При горещото отливане е нобходимо допълнително оборудване, като пещ и вакуумна камера. За да се направи леярски модел се ползва специална смола за леене, която е с 30% съдържание на восък. На снимката е показан самият процес
Прикачен файл:
0_ZK6cCEJV8HLqqJCs.jpg
0_ZK6cCEJV8HLqqJCs.jpg (36.56 KиБ) Видяна 1635 пъти

ето и едно клипче:
https://www.youtube.com/watch?v=H4vSYcYwdNU

Другият метод, който ми се струва доста интересен е така нареченото студено леене. Използва се силиконов калъп за самият 3д модел и смес от полиестерна смола с метална прах, която да бъде излята. Ето едно клипче, от където става ясно за самата технология:
https://www.youtube.com/watch?v=GYPKS2o ... e=emb_logo

Студеният метод не изисква кой знае каква инвестиция. Но и при двата метода според мен самите детайли трябва да са по-груби или по-скоро с по-правилни и обемни форми. Снимката от предишният пост може и да се получи но имам напечатан един пришълец, за който съм почти сигурен че не може да се отлее. Въпреки това може и да се пробвам със студеното леене то тука реално не трябва специален принтер, може да се ползват модели напечатани на SLA или FDM принтери.
Поздрави
STEPER - специалист
Здравейте,
Нуждая се от малко помощ и ако някой може да удари едно рамо ще
бъда много благоодарен.Разполагам с релси 9 мм./MGN9H/които искам да вложа
в направата на един нов принтер но два от детайлите по окачването на Х остта
са за релсa 12 мм. /MGN12H/. Необходимо е да се коригират местата на отворите
за закрепване към каретата от 12мм. на 9 мм. Корекцията на отворите трябва да
е симетрична спрямо сегашните за да се свърже правилно детайла към релсата.
Това остава в сила и за втория детайл.
Дано правилно съм обяснил нещата.Като приложение съм дал и снимка с размерите
на каретите,STL файловете и някакъв несполучив опит да начертая нещо. :)
Поздрави

Прикачен файл

Детайл - bearing block.zip
(589.6 KиБ) Свален 68 пъти
svdmk - специалист
вт мар 02, 2021 10:35 pmSTEPER написа:
Здравейте,
Нуждая се от малко помощ и ако някой може да удари едно рамо ще
бъда много благоодарен.Разполагам с релси 9 мм./MGN9H/които искам да вложа
в направата на един нов принтер но два от детайлите по окачването на Х остта
са за релсa 12 мм. /MGN12H/. Необходимо е да се коригират местата на отворите
за закрепване към каретата от 12мм. на 9 мм. Корекцията на отворите трябва да
е симетрична спрямо сегашните за да се свърже правилно детайла към релсата.
Това остава в сила и за втория детайл.
Дано правилно съм обяснил нещата.Като приложение съм дал и снимка с размерите
на каретите,STL файловете и някакъв несполучив опит да начертая нещо. :)
Поздрави
Скалъпих това набързо.
Надявам се, правилно да съм разбрал идеята
Прикачен файл:
1234.zip
(687.03 KиБ) Свален 74 пъти
STEPER - специалист
ср мар 03, 2021 8:19 amsvdmk написа:
Скалъпих това набързо.
Надявам се, правилно да съм разбрал идеята
Честит празник на всички във форума.

Здравей и Честит празник svdmk,
:supz: Златен си.
За втори път ми помагаш.
Определено правилно си рабрал идеята и съм убеден,че
всичко ще е както трябва.
Днес ще го отпечата и не мисля да има проблем.
Само не разбрах къде да изпращам бирата :partyman: :drinkers:
Поздрави
  • 1
  • 61
  • 62
  • 63
  • 64
  • 65
  • 98

Тема "3D принтер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: