• 1
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 61
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
2metraninja - специалист
Д*йба и майсторите, на всичките приказки колко си разбират от работата и накрая стените са наклонени. Дългите стени са килнати и двете в една посока с 2-3 сантиметра от пода до тавана. Отделно са си оставили ръцете и на други дреболии. Като да види че гредата е с огромен чеп точно по средата и точно нея да сложи на хедъра над най-големия прозорец. Или от всички хубави греди които останаха, той взел най-черната мухлясала и точно нея сложил, щото го домързяло да я премести и да вземе друга. Или на покрива не му достигнали няколко метра 5х5 за скарата за термопанелите и сложил на единия ъгъл 4х8 :D Ами байно, тая разлика във височината 1 см кво я правим? Да сгънем термопанела малко или да си виси във въздуха?

Тотално разочарование. А ужким препоръчани, на мой приятел приятели... Поне сравнително евтино ми излезнаха, за всичката дървения с покрива - 7 хиляди лв труд, ама сега ще трябва да си дооправя след тях нещата, а това с наклонените стени изобщо не знам какво да правя. Нормално ли е така да са наклонени?
Чираче - майстор
съб мар 06, 2021 8:38 pm2metraninja написа:

Тотално разочарование. А ужким препоръчани, на мой приятел приятели... Поне сравнително евтино ми излезнаха, за всичката дървения с покрива - 7 хиляди лв труд, ама сега ще трябва да си дооправя след тях нещата, а това с наклонените стени изобщо не знам какво да правя. Нормално ли е така да са наклонени?
Всичко може да се оправи. Но ти трябва човек с опит. А не разни самозвани майстори. А креативното мислене не е евтино.
D103314 - специалист
[quote=2metraninja post_id=1064867 time=1615055928 user_id=88903]
Д*йба и майсторите, на всичките приказки колко си разбират от работата и накрая стените са наклонени. Дългите стени са килнати и двете в една посока с 2-3 сантиметра от пода до тавана. Отделно са си оставили ръцете и на други дреболии. Като да види че гредата е с огромен чеп точно по средата и точно нея да сложи на хедъра над най-големия прозорец. Или от всички хубави греди които останаха, той взел най-черната мухлясала и точно нея сложил, щото го домързяло да я премести и да вземе друга. Или на покрива не му достигнали няколко метра 5х5 за скарата за термопанелите и сложил на единия ъгъл 4х8 :D Ами байно, тая разлика във височината 1 см кво я правим? Да сгънем термопанела малко или да си виси във въздуха?

[/quote]
Спокойно можеш да си направиш сам външната изолация. Моята къща е 146кв, едноетажна. В най-високата точка от ниво терен е 4 метра. За финиш пак се мъчих сам - вместо мазилка положих това: https://marisanbg.com/bg/termofleks-rel ... EPRiGgzZPY
Вече трета година кара, никакви проблеми и е доста здрава. Полага се с такъв валяк:https://bazar.bg/obiava-20744161/novo-v ... lak-i-boia. За цялата процедура от-до ползвах една стълба. за въпроси съм насреща.
PIP - майстор
съб мар 06, 2021 8:38 pm2metraninja написа:
Д*йба и майсторите, на всичките приказки колко си разбират от работата и накрая стените са наклонени. Дългите стени са килнати и двете в една посока с 2-3 сантиметра от пода до тавана. ..... ама сега ще трябва да си дооправя след тях нещата, а това с наклонените стени изобщо не знам какво да правя. Нормално ли е така да са наклонени?
Въобще не е нормално, затова докато се прави конструкцията се слагат временни дълги диагонали, за да върви вярно докато се укрепи конструкцията.

Вади винтовете на дъските с които си обличал късите стени, остави само по един на дъска в двата края и средата, колкото да не ги махаш, важно е да няма по два винта по ширината на дъските. Махни диагоналите на късите стени, ако са сложени, намери сериозни колани и натягай докато я изправиш. След това не слагай винтовете в същите дупки и ги смени с по-дебрли и по-дълги.
2metraninja - специалист
Това с разковаването на дъските и махането на диагоналите (вчера сложих на едната къса страна - доста си играх, но това само отначало се замотах докато разбера как се работи с новата ми придобивка - "герунг" циркуляр на релси - много съм доволен, много лесно стават нещата с него) мога да го направя, но вече и прозорците са сложени. Айде - те повечето са на дългите страни, но тези на дългите страни са вече нивелирани да са вертикални. То всъщност дограмаджията изобщо ми обърна внимание че дългите стени са наклонени - вика: изглежда все едно ще паднат прозорците, защото стените са наклонени. Сега ако трябва да ги демонтира и инсталира наново прозорците, става тъпотия и половина.
nikolov333 - майстор
Ей за тва си купих лазер с три лъча по 360 градуса за 1000 кинта, като почвах къщата. Ходих сутрин по тъмно и вечер да меря по 100 пъти кофража, преди бетона и си нивелирах колоните сам. Отклоненията в размерите ми станаха по 5мм на 15м, което за груб строеж е върха.
2metraninja - специалист
Аз също имам лазер, макар и само кръст. Но имам и прост нивелир 1 метър за 10 лева, то такъв наклон се хваща и с него. Просто не ми е хрумнало изобщо че може да са толкова криви. Аз отначало много се притеснявах и бях всеки ден когато работят там и мерех и ги питах защо са криви и наклонени стените, те чак взеха да се нервят и да ми викат: "ама кво мериш сега, то не е още закрепено и спънато, ние си разбираме от работата, построили сме 100 къщи, накрая ще са идеални." И аз даже се засрамих малко че ги занимавам хората и меря на на реално незавършен проект. Както когато снимам, някои клиенти са ми супер досадни като кажат: "ама това - от фона например - нали няма да се вижда накрая на снимките?" Много ясно че няма да се вижда, аз съм профи, ще ти дам перфектни снимки, дори неща, които ти изобщо не забелязваш аз ще ги оправя и накрая ще имаш топ продукт, защото съм профи и за мен е въпрос на професионална и лична чест да давам най-доброто за парите на хората, нали после ако са кофти ще кажат: Димо ги снима тея фъшкии, а ако са супер ще кажат: Идеална работа, браво! Ама явно има разлика между профи и профи и изобщо светоусещане.
Чираче - майстор
Доста неприятна ситуация. За съжаление почти винаги се получава така, когато има предоверяване в какъвто и да е аспект. В тая къща има доста грешки. Ако всичко е изпълнено по Проект, значи проектанта не е правилния. Ако пък има отклонения от Проекта, не знам как ще стане узаконяването. В тая къща има вложен прекалено много дървен материал, няма нито една укрепваща Х връзка. За тоя лек покрив с термопанели има прекалено много вертикални подпори, и върху тях по три талпи, монтирани по неподходящ начин/ завъртяни в неносещо сечение /.
Разбира се, че това е мое субективно мнение на пръв поглед. Нямам право да се намесвам, щом собственика е подписал всяка една част от Проекта, че я приема. Но той пък не е длъжен да разбира от всичко, и се е подписал "на доверие". Но смятам, че ще е некоректно от моя страна, ако не споделя видяното.
Надявам се да бъда разбран правилно.
PIP - майстор
нед мар 07, 2021 7:46 am2metraninja написа:
Това с разковаването на дъските и махането на диагоналите (вчера сложих на едната къса страна - доста си играх, но това само отначало се замотах докато разбера как се работи с новата ми придобивка - "герунг" циркуляр на релси - много съм доволен, много лесно стават нещата с него) мога да го направя, но вече и прозорците са сложени. Айде - те повечето са на дългите страни, но тези на дългите страни са вече нивелирани да са вертикални. То всъщност дограмаджията изобщо ми обърна внимание че дългите стени са наклонени - вика: изглежда все едно ще паднат прозорците, защото стените са наклонени. Сега ако трябва да ги демонтира и инсталира наново прозорците, става тъпотия и половина.
Отваря ти се работа/разход, но задължително трябва да я изправиш, защото тя ще продължи да се накланя, ако я оставаиш така. По-добре сега, отколкото на по-късен етап. Викай ги да си го оправят и ги следи какво правят.
Чираче - майстор
нед мар 07, 2021 8:57 amPIP написа:
Отваря ти се работа/разход, но задължително трябва да я изправиш, защото тя ще продължи да се накланя, ако я оставаиш така. По-добре сега, отколкото на по-късен етап. Викай ги да си го оправят и ги следи какво правят.
съб мар 06, 2021 9:48 pmPIP написа:
Въобще не е нормално, затова докато се прави конструкцията се слагат временни дълги диагонали, за да върви вярно докато се укрепи конструкцията.

Вади винтовете на дъските с които си обличал късите стени, остави само по един на дъска в двата края и средата, колкото да не ги махаш, важно е да няма по два винта по ширината на дъските. Махни диагоналите на късите стени, ако са сложени, намери сериозни колани и натягай докато я изправиш. След това не слагай винтовете в същите дупки и ги смени с по-дебрли и по-дълги.
Това със сериозните колани не е сериозно, според мен. Има опасност да се наклони в другата посока, а не дай боже и да му падне къщата на главата. Прозорците задължително трябва да се демонтират, защото при изправянето може да се повредят. И се монтират след изправяне, и премахване на временните диагонали над тях.
Според мен, ако къщата не се укрепи с Х връзки, поставени по правилния начин, ще има проблеми. Не е сериозно да се разчита само на винтовете за укрепване. Защото дървото е чам, и винаги ще се разхлабват.
  • 1
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 61

Тема "Строя дървена къща с фрейминг в Пловдив" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: